
Zupa porowo-groszkowa z przepiórczymi jajeczkami
Autor: thiessa @ 10:43pm, Poniedziałek 7 Marzec 2011.
Źródło: "Zupy" Carole Clements
Bardzo dobra zimowa zupa, w której wykorzystamy dostępnego niemal przez cały rok pora i mrożony groszek. Zupę przygotujemy w mniej niż pół godziny. Ja jeszcze w tak zwanym międzyczasie zrobiłam drugie danie.Składniki:
1 łyżka masła lub oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
2 pory posiekane,
1 1/2 łyżki ryżu,
1/2 kg mrożonego groszku,
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego ( warzywnego mnie mniej, bo lubię gęste zupy),
1/2 łyżeczki estragonu,
sól, kolorowy pieprz,
posiekane jajko, lub jajka przepiórcze.
Rozpuścić na patelni masło (ja użyłam klarowanego), wrzucić cebulę, pora i ryż. Dusić ok. 10 min. Wlać bulion, dodać estragon estragon groszek, doprawić solą. Gotować do momentu, kiedy ryż będzie dobry. Po ugotowaniu zupę zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku. Posypać na talerzach posiekanym jajkiem. Akurat zwykłych nie miałam, więc dodałam przepiórcze. Posypałam kolorowym pieprzem prosto z młynka.
INNE INTENSYWNIE ZIELONE GROSZKOWE ZUPY:
Zupa z zielonego groszku na maślance
Zupa z groszku i rukoli
Komentarze
ale piękny wiosenny kolorek tej zupki. będę musiała i ja wypróbować ;)
Panna Malwinna - 6:48am, Wtorek 8 Marzec 2011.
Podobają mi się jajeczka przepiórcze jako dodatek do zupy i jej kolor też.
hania-kasia - 7:49pm, Wtorek 8 Marzec 2011.