
Tofu niedźwiedzia łapa
Autor: thiessa @ 11:57pm, Sobota 5 Marzec 2011.
Źródło: "Sichuan cockery" Fuchsia Dunlop
Trzy dni temu Pinos polecała wspaniałą książkę Fuchsii Dunlop, której tłumaczenie właśnie ukazało się na polskim rynku. Jestem w posiadaniu od dość dawna innej książki tej autorki, ale jakoś nieczęsto zdarzało mi się z niej coś przyrządzić. Powodem był brak podstawowego składnika: pasty chilli z bobem, którą można już obecnie kupić w Polsce. Trzeba szukać chilli bean paste. Innym nieodzownym składnikiem kuchni syczuańskiej są suszone syczuańskie papryczki chilli, ale te z powodzeniem można zastąpić dowolnym chilli.
Wracając do Fuchsii, lekturę jej książek polecam wszystkim, którym zależy na autentycznej kuchni chińskiej. Autorka studiowała przez rok na Uniwersytecie Syczuańskim. Mówi, czyta i pisze po chińsku (w dialekcie mandaryńskim) a bibliografia jej książki niemal w całości zawiera książki chińskojęzyczne, co jest chyba najlepszą rekomendacją.
Na "Płetwę rekina i syczuańskie pieprz" już sobie ostrzę pazurki. A z książki "Sichuan coockery" pokazywałam już dwa inne dania:
Tofu z sezamem
Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią
Składniki:
1/2 kg tofu,
olej arachidowy do smażenia,
2 łyżki pasty chilli z bobem (chilli bean paste),
3 zÄ…bki czosnku, pokrojone w plasterki,
imbiru pokrojonego w plasterki taka ilość jak czosnku,
3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie,
300ml chińskiego rosołu (ugotowany z dodatkiem imbiru i cebuli dymki) lub bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2-1 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką zimnej wody.
Tofu pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm i grubości 1 cm.
W woku rozgrzać olej i smażyć tofu na złoty kolor. Powinno pozostać w środku białe i soczyste. Odłożyć. W woku ponownie rozgrzać olej idodać pastę chilli z bobem. Smażyć aż będzie wydawać intensywny zapach. Dorzucić imbir i czosnek również smażyć do momentu, kiedy będzie się wydobywał intensywny zapach. Dodać bulion, tofu, cukier, sos sojowy i gotować 3-4 minuty, albo do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje a tofu zaabsorbuje część płynu. Na koniec dorzucić cebulkę dymkę i wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Podgotować chwilę i podawać.
Komentarze
Nazwa tego sympatycznego dania od razu skojarzyła mi się z nazwą zastępu harcerskiego;-)
My w ten weekend zajadamy siÄ™ deserem na bazie tofu, a jutro pojawi siÄ™ na blogu.
Pozdrawiam niedzielnie;-)
grumko - 4:27am, Niedziela 6 Marzec 2011.
dawno nie jadłam tofu, w sumie odkąd mieszkam w stolicy to tylko kostkę spałaszowałam, kurcze, zatęskniłam za jego smakiem :)
aga-aa@gazeta.pl - 11:03am, Niedziela 6 Marzec 2011.
Grumko bardzo zabawne to Twoje skojarzenie. I oczywiscie czekam na "tofowy" deser.
Aga a teraz to masz tofu pewnie w co drugim sklepie. Ja zreszta tez, wiec nie narzekam. Tylko sklepow z kuchnia orientalna, gdzie sprzedaja swieze warzywa zazdroszcze Warszawiakom.
thiessa - 12:06pm, Niedziela 6 Marzec 2011.
Bardzo fajne :) naszła nas ochota, więc jak tylko przejemy zapasy zapakowane przez moją Teściową, pewnie będzie tofu :)
pinos - 1:15pm, Niedziela 6 Marzec 2011.
Będę musiała rozejrzeć się za tą pastą - zaciekawiła mnie.
hania-kasia - 11:58pm, Niedziela 6 Marzec 2011.
top free gay dating sites
dublin gay dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay celibacy dating</a>
MichaelDof - 5:13am, środa 8 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com