<<Strona główna

Tofu niedźwiedzia łapa

Autor: thiessa @ 11:57pm, Sobota 5 Marzec 2011.


Źródło: "Sichuan cockery" Fuchsia Dunlop

Trzy dni temu Pinos polecaÅ‚a wspaniałą książkÄ™ Fuchsii Dunlop, której tÅ‚umaczenie wÅ‚aÅ›nie ukazaÅ‚o siÄ™ na polskim rynku. Jestem w posiadaniu od dość dawna innej książki tej autorki, ale jakoÅ› nieczÄ™sto zdarzaÅ‚o mi siÄ™ z niej coÅ› przyrzÄ…dzić. Powodem byÅ‚ brak podstawowego skÅ‚adnika: pasty chilli z bobem, którÄ… można już obecnie kupić w Polsce. Trzeba szukać chilli bean paste. Innym nieodzownym skÅ‚adnikiem kuchni syczuaÅ„skiej sÄ… suszone syczuaÅ„skie papryczki chilli, ale te z powodzeniem można zastÄ…pić dowolnym chilli. 
Wracając do Fuchsii, lekturę jej książek polecam wszystkim, którym zależy na autentycznej kuchni chińskiej. Autorka studiowała przez rok na Uniwersytecie Syczuańskim. Mówi, czyta i pisze po chińsku (w dialekcie mandaryńskim) a bibliografia jej książki niemal w całości zawiera książki chińskojęzyczne, co jest chyba najlepszą rekomendacją.
Na "Płetwę rekina i syczuańskie pieprz" już sobie ostrzę pazurki. A z książki "Sichuan coockery" pokazywałam już dwa inne dania:

Tofu z sezamem
Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią

Składniki:

1/2 kg tofu,
olej arachidowy do smażenia,
2 łyżki pasty chilli z bobem (chilli bean paste),
3 zÄ…bki czosnku, pokrojone w plasterki,
imbiru pokrojonego w plasterki taka ilość jak czosnku,
3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie,
300ml chińskiego rosołu (ugotowany z dodatkiem imbiru i cebuli dymki) lub bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2-1 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką zimnej wody.

Tofu pokroić na kwadraty o boku 4-5 cm i grubości 1 cm.
W woku rozgrzać olej i smażyć tofu na złoty kolor. Powinno pozostać w środku białe i soczyste. Odłożyć. W woku ponownie rozgrzać olej idodać pastę chilli z bobem. Smażyć aż będzie wydawać intensywny zapach. Dorzucić imbir i czosnek również smażyć do momentu, kiedy będzie się wydobywał intensywny zapach. Dodać bulion, tofu, cukier, sos sojowy i gotować 3-4 minuty, albo do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje a tofu zaabsorbuje część płynu. Na koniec dorzucić cebulkę dymkę i wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Podgotować chwilę i podawać.


Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Nazwa tego sympatycznego dania od razu skojarzyła mi się z nazwą zastępu harcerskiego;-)
My w ten weekend zajadamy siÄ™ deserem na bazie tofu, a jutro pojawi siÄ™ na blogu.
Pozdrawiam niedzielnie;-)

grumko - 4:27am, Niedziela 6 Marzec 2011.

dawno nie jadłam tofu, w sumie odkąd mieszkam w stolicy to tylko kostkę spałaszowałam, kurcze, zatęskniłam za jego smakiem :)

aga-aa@gazeta.pl - 11:03am, Niedziela 6 Marzec 2011.

Grumko bardzo zabawne to Twoje skojarzenie. I oczywiscie czekam na "tofowy" deser.

Aga a teraz to masz tofu pewnie w co drugim sklepie. Ja zreszta tez, wiec nie narzekam. Tylko sklepow z kuchnia orientalna, gdzie sprzedaja swieze warzywa zazdroszcze Warszawiakom.

thiessa - 12:06pm, Niedziela 6 Marzec 2011.

Bardzo fajne :) naszła nas ochota, więc jak tylko przejemy zapasy zapakowane przez moją Teściową, pewnie będzie tofu :)

pinos - 1:15pm, Niedziela 6 Marzec 2011.

Będę musiała rozejrzeć się za tą pastą - zaciekawiła mnie.

hania-kasia - 11:58pm, Niedziela 6 Marzec 2011.

top free gay dating sites
dublin gay dating
<a href=gaydatinglosangeles.com?>gay celibacy dating</a>

MichaelDof - 5:13am, środa 8 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów