<<Strona główna

Khadi z kiełkami fasolki mung

Autor: thiessa @ 10:11pm, środa 2 Marzec 2011.


Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor

Kiedyś myślałam, że w Indiach nie jada się kiełków, że to pożywienie typowe dla skośnookiej ludności. Kiedy zatem zdarzało mi się oglądać w Indiach staruszki sprzedające skiełkowane strączkowe byłam wielce zdziwiona i zastanawiałam się, w jaki sposób są przyrządzane. Przepis na khadi, czyli coś w rodzaju zupy znalazłam w książce Sanjeeva Kapoora, guru kuchni indyjskiej, o czym już kiedyś pisałam. Zupa ta może być fajnym dodatkiem do zestawu indyjskich dań. Ma bardzo przyjemny, delikatny smak, pewnie dlatego polewa się ją tarką, która ma jej dodać pikanterii. I tutaj muszę napisać, że bardzo przeszkadzały mi w zupie nasiona kozieradki, które plątały się pomiędzy zębami, chociaż posmak dawały ciekawy. Robiąc tą zupę po raz drugi na pewno nie zdecydowałabym się na wrzucenie ich w całości do zupy. Podsmażyłabym na oleju, żeby oddały aromat, następnie wyjęłabym łyżką i wrzuciła na taki naaromatyzowany olej pozostałe przyprawy.
Składnikiem zupy jest również tajemnicze jaggery. Jest to rodzaj indyjskiego cukru palmowo-trzcinowego, używanego również w Pakistanie i na Sri Lance, sprzedawany w blokach różnej wielkości, który można dostać w sklepach internetowych. Nie jest jakoś specjalnie drogi a na prawdę posiada ciekawy aromat. Wykorzystywany jest do produkcji indyjskich słodyczy, ale jest też często dodatkiem do dali. Bardzo popularny w kuchni gudźaradzkiej. 

Składniki:

3/4 szklanki kiełków fasolki mung (u mnie produkcja własna),
1 szklanka jogurtu,
1/4 szklanki maki z ciecierzycy (gram flour, besan),
1 łyżka utartego jaggery (rodzaj indyjskiego cukru),
1,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekany,
sól do smaku,
2 łyżki oleju.

Ugotować kiełki fasolki mung w 2 szklankach wody przez 5 minut.
Wymieszać jogurt z mąką z ciecierzycy. Dodać jaggery, imbir i 2 szklanki wody (użyłam tej z gotowania kiełków.
Przelać jogurtową mieszankę do garnka, lub wysokiej patelni i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, kiedy zupa zgęstnieje.
Wrzucić kiełki i gotować kolejne 3-4 minuty. Doprawić solą.
Na malej patelni rozgrzać olej, dodać kumin, kozieradkę, asafoetidę i liście curry. Kiedy nasiona zaczną zmieniać kolor dodać pokruszone chilli i pokruszone ziarna pieprzu. Można zastosować się też do mojej uwagi podanej powyżej przepisu. Polać khadi.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

chyba będe musiała się zaopatrzyć w mąkę z ciecierzycy :-)

aga-aa@gazeta.pl - 10:47pm, środa 2 Marzec 2011.

Bardzo ciekawie się prezentuje, szczególnie w tym pięknym naczyniu.

hania-kasia - 6:13am, Czwartek 3 Marzec 2011.

Brzmi smakowo ciekawie. Użyłas kiełków, zielonych, o które kiedyś pytałam, czy tych powszechnie dostępnych białych? Wyobrażam sobie, ze z zeilonymi byłoby ciekawsze w smaku i przy okazji w takiej zupie krem znalazłoby się coś do chrupania.

Kinga - 1:19pm, Czwartek 3 Marzec 2011.

Aga make mozesz zrobic sama jesli potrzebujesz niewielkiej ilosci, ja tak kiedys robilam. Ciecierzyce trzeba zmielic w mlynku do kawy i podprazyc na patelni tak, zeby zmienila kolor o jakies 2 tony.

Hania-kasia naczynie przywiozlam sobie 7 lat temu z Malezji, ku niezadowoleniu Malzonka, ktory musial je tachac ze soba. Ale kiedy podaje w nim zupe, zawsze budzi zachwyt i zazdrosc znajomych.

Kinga nie wiem co masz na mysli piszac zielone kielki, bo takie wlasnej produkcji nie wyszly mi nigdy takie biale i proste jakie sprzedaja w sklepach. One zawsze maja wlasnie taki zielonkawy kolor, cienszy jest ten kielek i ma bardziej zakrecony korzonek.

thiessa - 10:32pm, Czwartek 3 Marzec 2011.

Thiesso, wspaniale podane i zapewne pyszne! Poza tym bardzo ciekawe, a co najważniejsze - indyjskie :) Kozieradka jest upiornie twarda i nie da się jej utłuc w moździerzu. Kiedyś specjalnie z myślą o niej kupiłam młynek elektryczny.

quinoamatorka - 11:22pm, Czwartek 3 Marzec 2011.

Thiesso chyba prościej będzie kupić, zwłaszcza, że nie posiadam młynka do kawy :(

aga-aa@gazeta.pl - 11:04am, Niedziela 6 Marzec 2011.

Quinoa a ja jakoś nigdy nie mieliłam kozieradki. Jesli jej uzywam to w calosci. Choc prawda jest, ze mlynek jest mi potrzebny do robienia mieszanek przyprawowych.

Aga, no pewnie, ze prosciej, ale taka wlasna maka jest zawsze mniej zwietrzala od kupnej.

thiessa - 12:11pm, Niedziela 6 Marzec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów