
Hummus i chlebki pitta
Autor: thiessa @ 11:02pm, Poniedziałek 28 Luty 2011.
Hummus uwielbiam, ale w każdym z wypróbowanych przepisów coś mi nie pasowało. A to za dużo było soku z cytryny, innym razem czosnku a jeszcze innym i jednego i drugiego. Wiem, że pasta ta powinna być i kwaśna i mocno czosnkowa, ale wszystko razem nie składało się mi się na smak idealny. W końcu postanowiłam z gotowych przepisów zrezygnować i ustalić proporcje idealne. Ilości postanowiłam sprawdzić dla 400g ciecierzycy, bo zdaje się taka gramaturę ma puszka, chociaż ja zawsze używam namoczonej i samodzielnie ugotowanej. Do hummusu jak wiadomo najlepszy jest chlebek pitta, który upiekł mój Małżonek, specjalizujący się w wypiekach drożdżowych. Aby już niczego nie brakowało była jeszcze sałatka.
Hummus:
400g ciecierzycy samodzielnie ugotowanej lub z puszki,
3 łyżki tahinii,
3 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/4 łyżeczki pieprzu, oliwa do polania.
Wszystkie składniki miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, podlewając wodą z gotowania ciecierzycy. Aby uzyskać taką idealną pastę należy ciecierzycę obrać ze skórki. Jest to nieco pracochłonne, ale warto to zrobić dla efektu, jaki uzyskamy.
Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Gayler
Chlebki pitta:
25g drożdży,szczypta cukru,
450 g mąki i trochę do podsypania,
400 ml ciepłej wody,
1/2 łyżeczki soli,
olej do smarowania,
zaathar do posypania.
W misce mieszamy drożdże z cukrem i 4 łyżkami wody, odstawiamy na 10-15 minut, aż pojawią się pęcherzyki gazu. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, robimy w środku zagłębienie i wlewamy w nie drożdże. Dodajemy resztę wody (nie wlewać wszystkiego ma raz, bo w przepisie jest jej trochę za dużo), wyrabiamy ciasto o zwartej konsystencji, po czym zagniatamy je przez 10 minut.
Gdy ciasto jest gładkie, elastyczne formujemy z niego kulę, którą wkładamy do lekko posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy folią lub wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1 1/2 godz. lub aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury w naszym piekarniku. Tak naprawdę powinno to być 260C, ale mój tyle nie ma. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat, ugniatamy pięściami, pięściami następnie dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy kulę, posypujemy lekko mąką i odkładamy na następne 15 minut.
Blachę smarujemy lekko oliwą i wstawiamy na 5 minut do gorącego piekarnika. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy oprószonym mąką wałkiem na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Placki przenosimy po 2 lub 3 równocześnie na gorąca blachę, posypujemy zaatharem i pieczemy ok. 6 minut, aż wyrosną, ale wciąż będą jasne.
Chlebki wykładamy na kratkę do studzenia i przykrywamy ścierką, aby nie stwardniały.
Komentarze
Uwielbiam hummus. Dotychczas robiłam bez kuminu. Muszę spróbować i z tym dodatkiem. Widziałam też przepisy na hummus z dodatkiem natki.
hania-kasia - 6:13pm, Wtorek 1 Marzec 2011.
Tez widzialam przepisy z natka, ale nia to ja bym raczej wolala hummus posypac, zeby nie zburzyc jego aksamitnej konsystencji. Co do kuminu, to troche to nieortodoksyjne, ale ostatnio podczas urlopu jadlam kupnu hummus z jego dodatkiem i bardzo mi smakowal.
thiessa - 9:48pm, Wtorek 1 Marzec 2011.
A ja wlasnie przymierzam sie do hummusu :) To bedzie moj pierwszy raz :)))
majka - 8:28am, Piątek 4 Marzec 2011.
Wyszedl? Smakowal?
thiessa - 7:38pm, Piątek 4 Marzec 2011.
Ja również próbowałem, ale nie pochwaliłbym się nim przed znajomymi. Prawdopodobnie to przez moje niezbyt rozwinięte zdolności kulinarne ;)
Na całe szczęście jest naprawdę dobry gotowy whomus?, który można kupić w delikatesach i podać znajomym do wina :)
W przyszłym tygodniu zrobię drugie podejście do przyrządzenia własnego hummusu, może tym razem się uda!
Machiavelli - 1:26pm, środa 18 Maj 2011.
Robiles? Wyszedl lepszy? Generalnie odkrylam, ze tajemnica najpyszniejsego hummusu jest obranie ciecierzycy. Jest to dosyc pracochlonne zajecie, ale rezultat daje znakomity. Wowczas pasta jest idealnie, wrecz aksamitnie kremowa.
thiessa - 7:58pm, Wtorek 24 Maj 2011.
Robiłem, wyszedł lepszy od poprzednich. Jest progres, czyli jest nieźle. Niestety wciąż nie tak dobry, jak choćby wspomniany przeze mnie wcześniej whomus. Hmm bardzo ciekawe z tym obraniem ciecierzycy.. cóż nie zaszkodzi spróbować przy kolejnym podejściu, jak się już zbiorę. Dzięki za dobrą radę!
Machiavelli - 3:49pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.
gay furry dating 2021
gay dating sims steam
<a href=gayedating.com?>dating a crossdresser gay</a>
MichaelDof - 5:02pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com