<<Strona główna

Hummus i chlebki pitta

Autor: thiessa @ 11:02pm, Poniedziałek 28 Luty 2011.


Hummus uwielbiam, ale w każdym z wypróbowanych przepisów coś mi nie pasowało. A to za dużo było soku z cytryny, innym razem czosnku a jeszcze innym i jednego i drugiego. Wiem, że pasta ta powinna być i kwaśna i mocno czosnkowa, ale wszystko razem nie składało się mi się na smak idealny. W końcu postanowiłam z gotowych przepisów zrezygnować i ustalić proporcje idealne. Ilości postanowiłam sprawdzić dla 400g ciecierzycy, bo zdaje się taka gramaturę ma puszka, chociaż ja zawsze używam namoczonej i samodzielnie ugotowanej. Do hummusu jak wiadomo najlepszy jest chlebek pitta, który upiekł mój Małżonek, specjalizujący się w wypiekach drożdżowych. Aby już niczego nie brakowało była jeszcze sałatka.


Hummus:

400g ciecierzycy samodzielnie ugotowanej lub z puszki,
3 łyżki tahinii,
3 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/4 łyżeczki pieprzu, oliwa do polania.

Wszystkie składniki miksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, podlewając wodą z gotowania ciecierzycy. Aby uzyskać taką idealną pastę należy ciecierzycę obrać ze skórki. Jest to nieco pracochłonne, ale warto to zrobić dla efektu, jaki uzyskamy.


Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Gayler

Chlebki pitta:

25g drożdży,
szczypta cukru,
450 g mÄ…ki i trochÄ™ do podsypania,
400 ml ciepłej wody,
1/2 łyżeczki soli,
olej do smarowania,
zaathar do posypania.

W misce mieszamy drożdże z cukrem i 4 łyżkami wody, odstawiamy na 10-15 minut, aż pojawią się pęcherzyki gazu. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, robimy w środku zagłębienie i wlewamy w nie drożdże. Dodajemy resztę wody (nie wlewać wszystkiego ma raz, bo w przepisie jest jej trochę za dużo), wyrabiamy ciasto o zwartej konsystencji, po czym zagniatamy je przez 10 minut.
Gdy ciasto jest gładkie, elastyczne formujemy z niego kulę, którą wkładamy do lekko posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy folią lub wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1 1/2 godz. lub aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury w naszym piekarniku. Tak naprawdę powinno to być 260C, ale mój tyle nie ma. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat, ugniatamy pięściami, pięściami następnie dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy kulę, posypujemy lekko mąką i odkładamy na następne 15 minut.
Blachę smarujemy lekko oliwą i wstawiamy na 5 minut do gorącego piekarnika. Każdą kulę ciasta rozwałkowujemy oprószonym mąką wałkiem na okrągły placek o średnicy ok. 15 cm. Placki przenosimy po 2 lub 3 równocześnie na gorąca blachę, posypujemy zaatharem i pieczemy ok. 6 minut, aż wyrosną, ale wciąż będą jasne.
Chlebki wykładamy na kratkę do studzenia i przykrywamy ścierką, aby nie stwardniały.

Festiwal kuchni arabskiej-zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam hummus. Dotychczas robiÅ‚am bez kuminu. MuszÄ™ spróbować i z tym dodatkiem. WidziaÅ‚am też przepisy na hummus z dodatkiem natki.

hania-kasia - 6:13pm, Wtorek 1 Marzec 2011.

Tez widzialam przepisy z natka, ale nia to ja bym raczej wolala hummus posypac, zeby nie zburzyc jego aksamitnej konsystencji. Co do kuminu, to troche to nieortodoksyjne, ale ostatnio podczas urlopu jadlam kupnu hummus z jego dodatkiem i bardzo mi smakowal.

thiessa - 9:48pm, Wtorek 1 Marzec 2011.

A ja wlasnie przymierzam sie do hummusu :) To bedzie moj pierwszy raz :)))

majka - 8:28am, Piątek 4 Marzec 2011.

Wyszedl? Smakowal?

thiessa - 7:38pm, Piątek 4 Marzec 2011.

Ja również próbowaÅ‚em, ale nie pochwaliÅ‚bym siÄ™ nim przed znajomymi. Prawdopodobnie to przez moje niezbyt rozwiniÄ™te zdolnoÅ›ci kulinarne ;)

Na caÅ‚e szczęście jest naprawdÄ™ dobry gotowy whomus?, który można kupić w delikatesach i podać znajomym do wina :)

W przyszłym tygodniu zrobię drugie podejście do przyrządzenia własnego hummusu, może tym razem się uda!

Machiavelli - 1:26pm, środa 18 Maj 2011.

Robiles? Wyszedl lepszy? Generalnie odkrylam, ze tajemnica najpyszniejsego hummusu jest obranie ciecierzycy. Jest to dosyc pracochlonne zajecie, ale rezultat daje znakomity. Wowczas pasta jest idealnie, wrecz aksamitnie kremowa.

thiessa - 7:58pm, Wtorek 24 Maj 2011.

RobiÅ‚em, wyszedÅ‚ lepszy od poprzednich. Jest progres, czyli jest nieźle. Niestety wciąż nie tak dobry, jak choćby wspomniany przeze mnie wczeÅ›niej whomus. Hmm bardzo ciekawe z tym obraniem ciecierzycy.. cóż nie zaszkodzi spróbować przy kolejnym podejÅ›ciu, jak siÄ™ już zbiorÄ™. DziÄ™ki za dobrÄ… radÄ™!

Machiavelli - 3:49pm, Poniedziałek 4 Lipiec 2011.

gay furry dating 2021
gay dating sims steam
<a href=gayedating.com?>dating a crossdresser gay</a>

MichaelDof - 5:02pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

I truly wanted to compose a quick word so as to express gratitude to you for these nice facts you are giving out on this website. My particularly long internet research has at the end of the day been paid with beneficial details to share with my good friends. I 'd tell you that we readers are undeniably fortunate to dwell in a fabulous network with many perfect professionals with insightful solutions. I feel very grateful to have seen the webpage and look forward to really more enjoyable minutes reading here. Thank you once again for everything.

supreme - 7:54am, Niedziela 11 Czerwiec 2023.http://www.supreme-clothing.us.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów