<<Strona główna

Pierożki gyoza

Autor: thiessa @ 10:05pm, Niedziela 27 Luty 2011.

Źródło: "Frame by frame - Asian"


Pierożki gyoza wywodzą się z Chin, ale obecnie są bardzo popularne w Japonii. Ponieważ do ich przyrządzenia używamy gotowego ciasta, wykonanie jest bardzo szybkie. Od naszych pierogów zasadniczy sposób różni je sposób wykonania. Surowe ciasto wrzuca się na rozgrzany olej i po zrumienieniu 'paruje" w małej ilości wody.

Składniki:

1 opakowanie ciasta do pierożków gyoza (moje miało 150 g i 26 szt.),
olej do smażenia,
2 łyżki japońskiego octu ryżowego,
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy)

Na nadzienie:

100g kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
115g mielonej wieprzowiny (wielkość jednego plasterka schabu),
1 cm kawałek imbiru, starty,
2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
1 łyżka shoyu,
2 łyżki mirinu (japońskie wino ryżowe),
szczypta białego pieprzu,
sól i pieprz do smaku.

Wymieszać składniki nadzienia bardzo dokładnie. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia, zwilżyć brzegi ciasta woda i skleić jak polskie pierogi. Następnie zrobić serię uszczypnięć na brzegach, brzegach razie potrzeby zwilżyć wodą.
Na patelni rozgrzać olej i położyć tak dużo pierożków ile się na niej zmieści. Smażyć przez 2 minuty, albo do momentu zbrązowienia. Następnie podleć wodą (jakieś 3 mm), przykryć i smażyć jeszcze 6 minut, albo do momentu, kiedy pierożki będą ugotowane. Usmażyć pozostałe pierożki.
Na sos wymieszać ocet ryżowy i shouyu, dodając odrobinę wody. Dla mnie taki sos jest trochę za mdły, więc dokonałam profanacji, do której się po cichu przyznaję i dodałam jeszcze słodki sos chilli.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo pyszne muszą być. Zrobię je jak tylko kupię ciasto - muszę sobie chyba w końcu gdzieś zapisać, albo wytatuować, bo od dawna mam na nie ochotę, tylko o tym cieście zapominam. Pięknie ulepione! Podoba mi się ich wnętrze w dodatku, nie żebym tylko urodę oceniała :)

nobleva - 11:35pm, Niedziela 27 Luty 2011.

Fajne, a farszem przypominają mi trochę chińskie jiaozi, bo i kapusta pekińska, mielona wieprzowina, imbir.

grumko - 5:38am, Poniedziałek 28 Luty 2011.

Nobleva to tak jak ja z tym ciastem, tylko, ze u mnie odwrotnie. Wielokrotnie juz je mialam niemal w rekach, ale w ostatniej chwili odkladalam po uswiadomieniu sobie, ze mam w domu cala mase jedzenia. Tym razem mialam pusta po urlopie lodowke a nowonabyta ksiazka strasznie kusila zdjeciem pierozkow.

Grumko, bo to w zasadzie te same pierozki, ktore z Chin przywedrowaly do Japonii.

thiessa - 5:51pm, Poniedziałek 28 Luty 2011.

Te pierożki przypominajÄ… mi wyglÄ…dem bardzo smaczne pierożki chiÅ„skie (?), które jakiÅ› czas temu byÅ‚y produkowane u nas. Dopiero teraz uÅ›wiadomiÅ‚am sobie, że zniknęły już dość dawno temu z rynku a szkoda, bo byÅ‚y dobre.

hania-kasia - 8:42pm, Poniedziałek 28 Luty 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów