
Jajka w mleku kokosowym (Sambal Goreng Telur)
Autor: thiessa @ 8:31pm, Czwartek 24 Luty 2011.
Źródło: "Cook Indonesian" Agnez de Keijzer, Cathay Brackman
Dzisiaj wróciłam do domu dosyć późno. Po pracy spędziłam jeszcze ponad godzinę w warsztacie odbierając samochód z naprawy i w konsekwencji byłam wściekle głodna. Na zakupy nie miałam już ochoty, a lodówkę mam po urlopie wyjątkowo pustą. Większe zakupy dopiero w sobotę. Zrobiłam, zatem szybki obiad z tego co było w domu. Przygotowując sos do jajek ugotowałam w międzyczasie ryż i zrobiłam surówkę typu colesław, która może niezupełnie pasowała do zestawu, ale przynajmniej miałam do niej w domu składniki. Jajka wyszły pierwszorzędne.Składniki:
5 jajek, ugotowanych na twardo,
2 łyżki oleju arachidowego,
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 orzech kemiri, starty lub 5 orzechów nerkowca,
1 łyżeczka posiekanego galangalu,
1 łyżeczka sambal oelek,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1 liść salam (pominięty - ciekawe, kiedy będzie można kupić w Polsce),
1 szklanka mleka kokosowego.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni dodać czosnek, galangal, orzecha makadamia, sól i sambal oelek. Smażyć chwilę, a następnie dodać cukier, listka salam i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Na półmisku ułożyć przecięte na pół jajka i polać sosem.

Komentarze
to musi być bardzo interesujący smak :)
wykrywacz smaku - 9:28pm, Czwartek 24 Luty 2011.
Ciekawe - może być dobre.
hania-kasia - 11:31pm, Czwartek 24 Luty 2011.
Jako miłośnik jajek przyjemnie sobie westchnąłem na tym przepisem;-)
grumko - 5:59am, Piątek 25 Luty 2011.
No... przyznam, że te jajka wymagałyby ode mnie jednakowoż pewnej odwagi :)
pinos - 3:25pm, Piątek 25 Luty 2011.
Pinios dla mnie nie jest to w zadnej mierze danie kontrowersyjne.
thiessa - 12:02am, Niedziela 27 Luty 2011.