
Bori Bori – Paragwajska zupa z serc palmy
Autor: thiessa @ 9:26pm, środa 2 Luty 2011.
Źródło: "Nirmala’s edible diary†Nirmala Narine
Od dawna kusił mnie słoik z sercami palmy za każdym razem, kiedy odwiedzałam "Kuchnie Świata", nie miałam jednak żadnego konkretnego pomysłu na ich zastosowanie. Jako, że jestem prawdziwa maniaczką zup brałam pod uwagę, że właśnie w taki sposób mogłabym spożytkować ten egzotyczny produkt. Kiedy, więc znalazłam przepis na zupę w książce, którą dostałam od Męża na rocznicę ślubu postanowiłam w końcu serca palmy nabyć. Tak, więc miałam już słoiczek, miałam przepis, ale musiał odstać swoje w szafie i w końcu w grudniu ją zrobiłam. Jest pyszna, kremowa i idealna do odgrzania na następny dzień, jak sugeruje autorka książki. Ponadto serca palmy są bardzo bogate w żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy i witaminę C.
Składniki
2 łyżki oliwy,
2 małe szalotki, posiekane,
2 łyżki posiekanego czosnku,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na kawałki,
4 1/2 szklanki rosołu lub więcej, jeżeli jest taka potrzeba,
1 puszka/słoik serc palmowych,
1 szklanka mleka kokosowego,
1 łyżki posiekanej kolendry,
sól,
świeżo mielony pieprz,
pieprz cayenne do posypania (wyleciało mi z głowy a ożywiłoby kolor).
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki i czosnek dodatkiem kuminu. Dodać ziemniaki i rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 8 minut. Dodać serca palmy, mleko kokosowe i gotować n małym ogniu kolejne 8 minut. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, jeśli jest taka potrzeba to podgrzać. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do talerzy i posypać pieprzem cayenne.
Komentarze
Ciekawa pozycja dziś. Ja jeszcze nie pokusiłam się o zakupienie serc palmowych, choć natknęłam się w sklepie. Jeszcze nie dojrzałam do eksperymentu z tym składnikiem.
DziÅ› natomiast kupiÅ‚am w sklepie wietnamskim gotowÄ… saÅ‚atkÄ™ kimchi (w sÅ‚oiku) produkcji wietnamskiej. Smakuje rewelacyjnie. Jest wieloskÅ‚adnikowa - oprócz kapusty sÄ… w niej też mini ogóreczki, marchewka, zielona papryka, mini kolby kukurydzy, korzeÅ„ lotosu, posiekany imbir i oczywiÅ›cie przyprawiona na ostro chilli. Pyszna!
hania-kasia - 10:22pm, środa 2 Luty 2011.
ja też nie próbowaÅ‚am jeszcze serc palmowych, do dzisiaj nie wiedziaÅ‚am, że istniejÄ… ;)
Nina - 10:36pm, środa 2 Luty 2011.
RobiliÅ›my zupÄ™ Bori Bori, ale nasze przepisy sÄ… diametralnie różne;-)
U nas była to zupa na wołowinie z kluseczkami z kaszki kukurydzianej i parmezanu;-)
grumko - 6:10am, Czwartek 3 Luty 2011.
RobiÄ™ saÅ‚atkÄ™ z sercami palmy.Ta zupa do wypróbowania.Pysznie wyglÄ…da!
Amber - 9:36am, Czwartek 3 Luty 2011.
A jaki sma majÄ… same serca palmy. Chyba też je widziaÅ‚m w Kuchniach Åšwiata. Thiesso, dziÅ› kupiÅ‚am taie drobne zielone skieÅ‚kowane ziarna fasolki mung. Czy można jej jeÅ›c na surowo ja np. kieÅ‚ki brokuÅ‚a, lucerny, sÅ‚onecznika...., czy trzeba przelać wrzÄ…tkiem jak np. kieÅ‚ki przeniczy, czy w ogóle gotować/ W czym siÄ™ najlepiej sprawdzajÄ…? Na pewno bÄ™dziesz wiedziaÅ‚a.
Kinga - 5:04pm, Czwartek 3 Luty 2011.
Hania-kasia Twoje kimchi jakos bardziej wypasione od mojego. Moje co prawda tez bylo mieszane, ale bylo tego mniej. Z checia zjadlabym takie kimchi w postaci nieprzetworzonej, ale to sie nie oplaca, musialabym zrobic wlasnorecznie wieksza ilosc.
Nina ja za te serca palmy zaplacilam jakies 10 zl a w Warszawie mysle, ze sa dostepne w wiekszej ilosci punktow sprzedazy niz we Wroclawiu. Wiekszych przeszkod wiec raczej nie ma, zeby sporobowac.
Grumko ta Wasza zupa chyba bardziej oryginalna byla. Ta moja tez sie nazywa bori-bori, ale jak sobie sprawdzilam w internecie co sie kryje pod ta nazwa to faktycznie zaczelam sie zastanawiac skad autorka ja wziela.
Amber wiem, ze sie robi z serc palmy salatke, tylko, ze ja mialam obawy, ze beda mialy w tej salatce smak charakterystyczny dla puszek i sloikow, dlatego zrobilam na cieplo.
Kinga no wlasnie jakiegos specjalnego smaku nie maja, pewnie wazniejsze sa w tym wszystkim wartosci odzywcze.
Co do kielkow fasolki mung to ja je sama zawsze sobie robie i nawet teraz mam w domu sloiczek skielkowanych, ktory jutro wykorzystam. Tych kielkow nie ma potrzeby sparzac, mozna jesc surowe. Osobiscie zawsze sparzam ale tylko dlatego, ze strasznie nie lubie posmaku surowizny roslin straczkowych (groszki zielonego tez nie lubie surowego).
Dodaje te kielki na koncu smazenia do roznych dan z woka. Jutro zas bede je gotowac w jogurcie.
thiessa - 7:12pm, Czwartek 3 Luty 2011.
motorcycle gay dating
stories of gay hiv and dating
<a href=gayedating.com?>gay dating uk websites</a>
MichaelDof - 11:10am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com