<<Strona główna

Bori Bori – Paragwajska zupa z serc palmy

Autor: thiessa @ 9:26pm, środa 2 Luty 2011.

Źródło: "Nirmala’s edible diary” Nirmala Narine


Od dawna kusił mnie słoik z sercami palmy za każdym razem, kiedy odwiedzałam "Kuchnie Świata", nie miałam jednak żadnego konkretnego pomysłu na ich zastosowanie. Jako, że jestem prawdziwa maniaczką zup brałam pod uwagę, że właśnie w taki sposób mogłabym spożytkować ten egzotyczny produkt. Kiedy, więc znalazłam przepis na zupę w książce, którą dostałam od Męża na rocznicę ślubu postanowiłam w końcu serca palmy nabyć. Tak, więc miałam już słoiczek, miałam przepis, ale musiał odstać swoje w szafie i w końcu w grudniu ją zrobiłam. Jest pyszna, kremowa i idealna do odgrzania na następny dzień, jak sugeruje autorka książki. Ponadto serca palmy są bardzo bogate w żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy i witaminę C.

Składniki

2 łyżki oliwy,
2 małe szalotki, posiekane,
2 łyżki posiekanego czosnku,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na kawałki,
4 1/2 szklanki rosołu lub więcej, jeżeli jest taka potrzeba,
1 puszka/słoik serc palmowych,
1 szklanka mleka kokosowego,
1 łyżki posiekanej kolendry,
sól,
świeżo mielony pieprz,
pieprz cayenne do posypania (wyleciało mi z głowy a ożywiłoby kolor).

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki i czosnek dodatkiem kuminu. Dodać ziemniaki i rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 8 minut. Dodać serca palmy, mleko kokosowe i gotować n małym ogniu kolejne 8 minut. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, jeśli jest taka potrzeba to podgrzać. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do talerzy i posypać pieprzem cayenne.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ciekawa pozycja dziś. Ja jeszcze nie pokusiłam się o zakupienie serc palmowych, choć natknęłam się w sklepie. Jeszcze nie dojrzałam do eksperymentu z tym składnikiem.

DziÅ› natomiast kupiÅ‚am w sklepie wietnamskim gotowÄ… saÅ‚atkÄ™ kimchi (w sÅ‚oiku) produkcji wietnamskiej. Smakuje rewelacyjnie. Jest wieloskÅ‚adnikowa - oprócz kapusty sÄ… w niej też mini ogóreczki, marchewka, zielona papryka, mini kolby kukurydzy, korzeÅ„ lotosu, posiekany imbir i oczywiÅ›cie przyprawiona na ostro chilli. Pyszna!

hania-kasia - 10:22pm, środa 2 Luty 2011.

ja też nie próbowaÅ‚am jeszcze serc palmowych, do dzisiaj nie wiedziaÅ‚am, że istniejÄ… ;)

Nina - 10:36pm, środa 2 Luty 2011.

RobiliÅ›my zupÄ™ Bori Bori, ale nasze przepisy sÄ… diametralnie różne;-)
U nas była to zupa na wołowinie z kluseczkami z kaszki kukurydzianej i parmezanu;-)

grumko - 6:10am, Czwartek 3 Luty 2011.

RobiÄ™ saÅ‚atkÄ™ z sercami palmy.Ta zupa do wypróbowania.Pysznie wyglÄ…da!

Amber - 9:36am, Czwartek 3 Luty 2011.

A jaki sma majÄ… same serca palmy. Chyba też je widziaÅ‚m w Kuchniach Åšwiata. Thiesso, dziÅ› kupiÅ‚am taie drobne zielone skieÅ‚kowane ziarna fasolki mung. Czy można jej jeÅ›c na surowo ja np. kieÅ‚ki brokuÅ‚a, lucerny, sÅ‚onecznika...., czy trzeba przelać wrzÄ…tkiem jak np. kieÅ‚ki przeniczy, czy w ogóle gotować/ W czym siÄ™ najlepiej sprawdzajÄ…? Na pewno bÄ™dziesz wiedziaÅ‚a.

Kinga - 5:04pm, Czwartek 3 Luty 2011.

Hania-kasia Twoje kimchi jakos bardziej wypasione od mojego. Moje co prawda tez bylo mieszane, ale bylo tego mniej. Z checia zjadlabym takie kimchi w postaci nieprzetworzonej, ale to sie nie oplaca, musialabym zrobic wlasnorecznie wieksza ilosc.

Nina ja za te serca palmy zaplacilam jakies 10 zl a w Warszawie mysle, ze sa dostepne w wiekszej ilosci punktow sprzedazy niz we Wroclawiu. Wiekszych przeszkod wiec raczej nie ma, zeby sporobowac.

Grumko ta Wasza zupa chyba bardziej oryginalna byla. Ta moja tez sie nazywa bori-bori, ale jak sobie sprawdzilam w internecie co sie kryje pod ta nazwa to faktycznie zaczelam sie zastanawiac skad autorka ja wziela.

Amber wiem, ze sie robi z serc palmy salatke, tylko, ze ja mialam obawy, ze beda mialy w tej salatce smak charakterystyczny dla puszek i sloikow, dlatego zrobilam na cieplo.

Kinga no wlasnie jakiegos specjalnego smaku nie maja, pewnie wazniejsze sa w tym wszystkim wartosci odzywcze.
Co do kielkow fasolki mung to ja je sama zawsze sobie robie i nawet teraz mam w domu sloiczek skielkowanych, ktory jutro wykorzystam. Tych kielkow nie ma potrzeby sparzac, mozna jesc surowe. Osobiscie zawsze sparzam ale tylko dlatego, ze strasznie nie lubie posmaku surowizny roslin straczkowych (groszki zielonego tez nie lubie surowego).
Dodaje te kielki na koncu smazenia do roznych dan z woka. Jutro zas bede je gotowac w jogurcie.

thiessa - 7:12pm, Czwartek 3 Luty 2011.

motorcycle gay dating
stories of gay hiv and dating
<a href=gayedating.com?>gay dating uk websites</a>

MichaelDof - 11:10am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatinglosangeles.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów