
Jajeczne Bhurji
Autor: thiessa @ 10:12pm, Poniedziałek 31 Styczeń 2011.
Źródło: YouTube – Egg bhurji
Musiałam edytować wpis, bo mi się przypomniało, że dzisiaj mija rok działalności bloga.
Będąc w Indiach chodziliśmy przez 3 kolejne dni do hinduskiego muzułmanina, który rezydował wraz ze swoim interesem na kółkach nad brzegiem morza. Specjalizował się w daniach z ryb, krewetek i jajek. Robił fantastyczną jajecznicę z dodatkiem przypraw, która serwował na grzankach opiekanych na patelni a dokładniej na tavie. Ponieważ bardzo nam smakowało spisałam sobie w notesiku nazwę dania. Po powrocie do kraju sprawdziłam, w czym rzecz. Okazało się, że jest to danie popularne na północy i zachodzie Indii, znane również w Pakistanie pod nazwą khagina. Jest to nic innego jak jajecznica z dodatkiem cebuli, imbiru, chilli, przypraw i innych składników w zależności od przepisu. Może to być kolendra, czosnek, pomidory, przecier pomidorowy/ketchup, garam masala/chaat masala.
Składniki:
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, posiekana,
1,5 cm kawałek imbiru,
4 zielone chilli, posiekane (dałam 2),
1 pomidor, posiekany,
1/2 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
3 łyżki ketchupu,
3 łyżki kolendry, posiekanej,
1/2 łyżeczki chaat masala.
Rozgrzać olej na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać imbir i chilli, smażyć 2 minuty. Dodać pomidora, smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać chilli w proszku, sól do smaku, kurkumę, ketchup, kolendrę i chaat masalę. Smażyć chwilę i wbić jajka. Smażyć do momentu, kiedy się zetną. To już zależy od naszych upodobań. Ja nie zjadłabym niedosmażonego.

Komentarze
Jak ten czas szybko leci;-)
Kolejnych przyjemnych lat blogowania życzę!!
A przepis mi siÄ™ podoba, bo jajka bardzo lubiÄ™!;-)
grumko - 5:51am, Wtorek 1 Luty 2011.
Fajne, wypróbujÄ™ przepis na sobotnie Å›niadanie, bo dawno nie jadÅ‚am jajecznicy a w wersji indyjskiej wcale.
Gratulacje w związku z rocznicą. Ja już takich rocznic nie liczę - bloguję nieco dłużej, nie tylko kulinarnie i rocznice blogowania czy okrągłe liczby notek nieco straciły na znaczeniu - po pewnym czasie przywiązuje się do tego mniejszą wagę. W każdym razie życzę nieustającego zapału i wiele radości z prowadzenia bloga.
hania-kasia - 7:31am, Wtorek 1 Luty 2011.
Hmmm, czyzbym to miala jutro na sniadanie? ;)
Zycze kolejnych powocnych lat blogowania!
Karolina - 2:58pm, Wtorek 1 Luty 2011.
Hania-kasia ja tez nie zwracam na to za bardzo uwagi. Bloguje moze krotko, ale wczesniej od 2005 roku publikowalam przepisy na Galerii Potraw, wtedy blogi chyba jeszcze nie istnialy. Bloga zalozylam dlatego, ze tam watki sie archiwizuja i nie mozna do nich juz niczego dolozyc a ja lubie grupowac przepisy tematycznie. Tutaj mam taka mozliwosc.
thiessa - 10:53pm, Wtorek 1 Luty 2011.
Ja też w sumie zaÅ‚ożyÅ‚am blog kulinarny po to, aby mieć zebrane w jednym miejscu przepisy, które wypróbowaÅ‚am - wygodnie mieć je pod rÄ™kÄ… w jednym miejscu, jeÅ›li chce siÄ™ do nich później wrócić a przy okazji inni mogÄ… skorzystać.
Oglądałam wczoraj wideo do tego przepisu na You Tube, korzystając z podanego przez Ciebie linku - fajny ten kucharz ma akcent. Przy okazji odkryłam wiele innych, fajnych wideo z przepisami indyjkimi i dowiedziałam się, że "Khana Khazana" to najpopularniejszy program kulinarny telewizji indyjskiej prowadzony właśnie przez Sanjeeva Kapoora.
hania-kasia - 7:27am, środa 2 Luty 2011.
Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy :)) Niech bedzie tu wciaz tak pysznie jak do tej pory :)) Taki talerzyk z jajecznica porywam na sniadanie. I do tego ten chlebek w tle :) Mniam!
majka - 10:11am, środa 2 Luty 2011.
Zainspirowalas mnie i zrobilas cos podobnego na sniadanie, zapomnialam o ketchupie, ale sprobuje nastepnym razem. U mnie bylo z garam masala, dymka zamiast cebuli, uzylam tylko czerwonej chilli i oleju z orzechow ziemnych. Bardzo, bardzo smaczne, dziekuje!
Karolina - 1:36pm, środa 2 Luty 2011.
Hania-kasia ja juz wczesniej o tym wiedzialam, mam nawet 3 jego ksiazki z czego jedna jest opisana jako "#1 National Bestseller". Juz wczesniej robilam dale i naany z jego przepisow.
Majka dzieki.
Karolina dobrze, ze zapomnialas. Na SB nie je sie ketchupu, bo ma w skladzie cukier. Niektore wersje tego dania zawieraja garam masale, wiec pozostajesz w klimacie.
thiessa - 7:39pm, środa 2 Luty 2011.