<<Strona główna

Jajeczne Bhurji

Autor: thiessa @ 10:12pm, Poniedziałek 31 Styczeń 2011.


Źródło: YouTube – Egg bhurji

Musiałam edytować wpis, bo mi się przypomniało, że dzisiaj mija rok działalności bloga. 

Będąc w Indiach chodziliśmy przez 3 kolejne dni do hinduskiego muzułmanina, który rezydował wraz ze swoim interesem na kółkach nad brzegiem morza. Specjalizował się w daniach z ryb, krewetek i jajek. Robił fantastyczną jajecznicę z dodatkiem przypraw, która serwował na grzankach opiekanych na patelni a dokładniej na tavie. Ponieważ bardzo nam smakowało spisałam sobie w notesiku nazwę dania. Po powrocie do kraju sprawdziłam, w czym rzecz. Okazało się, że jest to danie popularne na północy i zachodzie Indii, znane również w Pakistanie pod nazwą khagina. Jest to nic innego jak jajecznica z dodatkiem cebuli, imbiru, chilli, przypraw i innych składników w zależności od przepisu. Może to być kolendra, czosnek, pomidory, przecier pomidorowy/ketchup, garam masala/chaat masala.

Błądząc po internecie znalazłam przepis w wersję wypasioną, której autorem jest Sanjeev Kapoor Khazana, indyjski autor książek kulinarnych oraz gwiazda indyjskich programów kulinarnych.

Składniki:

2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, posiekana,
1,5 cm kawałek imbiru,
4 zielone chilli, posiekane (dałam 2),
1 pomidor, posiekany,
1/2 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
3 łyżki ketchupu,
3 łyżki kolendry, posiekanej,
1/2 łyżeczki chaat masala.

Rozgrzać olej na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać imbir i chilli, smażyć 2 minuty. Dodać pomidora, smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać chilli w proszku, sól do smaku, kurkumę, ketchup, kolendrę i chaat masalę. Smażyć chwilę i wbić jajka. Smażyć do momentu, kiedy się zetną. To już zależy od naszych upodobań. Ja nie zjadłabym niedosmażonego.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jak ten czas szybko leci;-)
Kolejnych przyjemnych lat blogowania życzę!!
A przepis mi się podoba, bo jajka bardzo lubię!;-)

grumko - 5:51am, Wtorek 1 Luty 2011.

Fajne, wypróbuję przepis na sobotnie śniadanie, bo dawno nie jadłam jajecznicy a w wersji indyjskiej wcale.

Gratulacje w związku z rocznicą. Ja już takich rocznic nie liczę - bloguję nieco dłużej, nie tylko kulinarnie i rocznice blogowania czy okrągłe liczby notek nieco straciły na znaczeniu - po pewnym czasie przywiązuje się do tego mniejszą wagę. W każdym razie życzę nieustającego zapału i wiele radości z prowadzenia bloga.

hania-kasia - 7:31am, Wtorek 1 Luty 2011.

Hmmm, czyzbym to miala jutro na sniadanie? ;)

Zycze kolejnych powocnych lat blogowania!

Karolina - 2:58pm, Wtorek 1 Luty 2011.

Hania-kasia ja tez nie zwracam na to za bardzo uwagi. Bloguje moze krotko, ale wczesniej od 2005 roku publikowalam przepisy na Galerii Potraw, wtedy blogi chyba jeszcze nie istnialy. Bloga zalozylam dlatego, ze tam watki sie archiwizuja i nie mozna do nich juz niczego dolozyc a ja lubie grupowac przepisy tematycznie. Tutaj mam taka mozliwosc.

thiessa - 10:53pm, Wtorek 1 Luty 2011.

Ja też w sumie założyłam blog kulinarny po to, aby mieć zebrane w jednym miejscu przepisy, które wypróbowałam - wygodnie mieć je pod ręką w jednym miejscu, jeśli chce się do nich później wrócić a przy okazji inni mogą skorzystać.

Oglądałam wczoraj wideo do tego przepisu na You Tube, korzystając z podanego przez Ciebie linku - fajny ten kucharz ma akcent. Przy okazji odkryłam wiele innych, fajnych wideo z przepisami indyjkimi i dowiedziałam się, że "Khana Khazana" to najpopularniejszy program kulinarny telewizji indyjskiej prowadzony właśnie przez Sanjeeva Kapoora.

hania-kasia - 7:27am, środa 2 Luty 2011.

Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy :)) Niech bedzie tu wciaz tak pysznie jak do tej pory :)) Taki talerzyk z jajecznica porywam na sniadanie. I do tego ten chlebek w tle :) Mniam!

majka - 10:11am, środa 2 Luty 2011.

Zainspirowalas mnie i zrobilas cos podobnego na sniadanie, zapomnialam o ketchupie, ale sprobuje nastepnym razem. U mnie bylo z garam masala, dymka zamiast cebuli, uzylam tylko czerwonej chilli i oleju z orzechow ziemnych. Bardzo, bardzo smaczne, dziekuje!

Karolina - 1:36pm, środa 2 Luty 2011.

Hania-kasia ja juz wczesniej o tym wiedzialam, mam nawet 3 jego ksiazki z czego jedna jest opisana jako "#1 National Bestseller". Juz wczesniej robilam dale i naany z jego przepisow.

Majka dzieki.

Karolina dobrze, ze zapomnialas. Na SB nie je sie ketchupu, bo ma w skladzie cukier. Niektore wersje tego dania zawieraja garam masale, wiec pozostajesz w klimacie.

thiessa - 7:39pm, środa 2 Luty 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów