
Naan
Autor: thiessa @ 8:39pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.
Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor
Chlebki naan piecze się w piecach ziemnych zwanych tandoor. Taki piec to coś w rodzaju glinianego dzbana wkopanego w ziemię na dnie, którego rozpala się ogień. Ukształtowane chlebki przykleja się wprawnym ruchem do ścianek wewnętrznych pieca i wyjmuję specjalnym hakiem po jakiś 3 minutach. Tyle w zupełności wystarczy, bo w piecu tym panuje bardzo wysoka temperatura. Chlebki z takiego pieca maja niezapomniany smak. Będąc w Indiach miałam okazję skosztować prawdziwego naana, pieczonego właśnie w takim piecu. Cechą charakterystyczną takich lokali jest to, że panuje w nich duże zadymienie. Czasem tak duże, że nie sposób w nich wytrzymać, tak pieką oczy. Smak chlebka i innych specjałów z takiego pieca rekompensuje jednak te niedogodności. Życzę każdemu, żeby mógł się przekonać o tym na własnej skórze.W domowych warunkach możemy odtworzyć kształt chlebka i upiec go w piekarniku, będzie równie smaczny, chociaż nie taki sam. Z kilku sprawdzonych przeze mnie źródeł wynika, że naany są pieczone na mieszance proszku do pieczenia i drożdży, bądź tylko na proszku. Postanowiłam przygotować naany bez użycia drożdży, bo bardziej spodobały mi się na zdjęciu w książce. Pierwsza partia była udana, ale wyglądała mało autentycznie, dopiero następna okazałą się sukcesem. Wniosek? Naany trzeba kłaść na rozgrzaną blachę, odtwarzając w ten sposób warunki naturalne jego wypieku. Jeśli ktoś dysponuje kamieniem do wypieku chleba to będzie on idealny. Druga sprawa, bardzo ważna to włożenie na dno piekarnika garnka z wodą. Ponieważ ciasto na naany jest cienkie a wymaga dłuższej bytności w piekarniku, niż w piecu tandoor trzeba zadbać o to, żeby w tym czasie nie obeschło. Wszystkie źródła zalecają temperaturę pieczenia 200C, u mnie było to za mało, więc nastawiłam na trochę więcej, ale dla mojego piekarnika to norma.
4 szklanki mÄ…ki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
1 jajko (opcjonalnie),
1 szklanka mleka,
2 łyżki jogurtu,
2 łyżeczki nasion czarnuszki,
12 łyżeczek oleju,
2 łyżeczki masła.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, jajko, mleko, jogurt i wodę. Wyrobić średnio miękkie ciasto. Ja pominęłam jajko i musiałam dodać 1/2 szklanki wody. Całkiem możliwe, że w przypadku jego użycia woda będzie już zbędna.
Podzielić ciasto na 8 równych części (ja zrobiłam 6). Na każdą kulkę wlać trochę oleju i posypać czarnuszką. Spłaszczyć każdą kulkę i naciągać ją dłońmi w jednym kierunku, żeby otrzymać podłużne chlebki o lekko trójkątnym kształcie. Wkładać chlebki do rozgrzanego do 200C piekarnika, na rozgrzaną blachę (instrukcja powyżej) i wyjmować, kiedy gdzieniegdzie zaczną pojawiać się brązowe plamki. Po upieczeniu posmarować masłem.
Przy okazji przypominam przepis na inne indyjskie pieczywo: szpinakowe roti,

Komentarze
Uwielbiam naany. Twoje wyglądają pięknie!
hania-kasia - 8:53pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.
i ja uwielbiam naan zwłaszcza z czarnuszką...;)
izaa - 9:15pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.
Zamierzamy upiec, a takie pieczenie na nagrzanej blasze kojarzy mi siÄ™ z chlebkami pita.
grumko - 5:57am, Poniedziałek 31 Styczeń 2011.
Te chlebki beda nastepne w kolejnosci do zrobienia. Wygladaja fantastycznie :)
majka - 10:09am, środa 2 Luty 2011.
Ciesze sie w takim razie, ze nie musze zachecac.
thiessa - 7:41pm, środa 2 Luty 2011.
Love being able to visit your site, have a nice day.
Pengobatan Herbal Penyakit Lep - 8:57am, Poniedziałek 21 Marzec 2016.http://goo.gl/3ojCYt