<<Strona główna

Naan

Autor: thiessa @ 8:39pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.

Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor

Chlebki naan piecze się w piecach ziemnych zwanych tandoor. Taki piec to coś w rodzaju glinianego dzbana wkopanego w ziemię na dnie, którego rozpala się ogień. Ukształtowane chlebki przykleja się wprawnym ruchem do ścianek wewnętrznych pieca i wyjmuję specjalnym hakiem po jakiś 3 minutach. Tyle w zupełności wystarczy, bo w piecu tym panuje bardzo wysoka temperatura. Chlebki z takiego pieca maja niezapomniany smak. Będąc w Indiach miałam okazję skosztować prawdziwego naana, pieczonego właśnie w takim piecu. Cechą charakterystyczną takich lokali jest to, że panuje w nich duże zadymienie. Czasem tak duże, że nie sposób w nich wytrzymać, tak pieką oczy. Smak chlebka i innych specjałów z takiego pieca rekompensuje jednak te niedogodności. Życzę każdemu, żeby mógł się przekonać o tym na własnej skórze.
W domowych warunkach możemy odtworzyć kształt chlebka i upiec go w piekarniku, będzie równie smaczny, chociaż nie taki sam. Z kilku sprawdzonych przeze mnie źródeł wynika, że naany są pieczone na mieszance proszku do pieczenia i drożdży, bądź tylko na proszku. Postanowiłam przygotować naany bez użycia drożdży, bo bardziej spodobały mi się na zdjęciu w książce. Pierwsza partia była udana, ale wyglądała mało autentycznie, dopiero następna okazałą się sukcesem. Wniosek? Naany trzeba kłaść na rozgrzaną blachę, odtwarzając w ten sposób warunki naturalne jego wypieku. Jeśli ktoś dysponuje kamieniem do wypieku chleba to będzie on idealny. Druga sprawa, bardzo ważna to włożenie na dno piekarnika garnka z wodą. Ponieważ ciasto na naany jest cienkie a wymaga dłuższej bytności w piekarniku, niż w piecu tandoor trzeba zadbać o to, żeby w tym czasie nie obeschło. Wszystkie źródła zalecają temperaturę pieczenia 200C, u mnie było to za mało, więc nastawiłam na trochę więcej, ale dla mojego piekarnika to norma.


Składniki:

4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
1 jajko (opcjonalnie),
1 szklanka mleka,
2 łyżki jogurtu,
2 łyżeczki nasion czarnuszki,
12 łyżeczek oleju,
2 łyżeczki masła.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, jajko, mleko, jogurt i wodę. Wyrobić średnio miękkie ciasto. Ja pominęłam jajko i musiałam dodać 1/2 szklanki wody. Całkiem możliwe, że w przypadku jego użycia woda będzie już zbędna.
Podzielić ciasto na 8 równych części (ja zrobiłam 6). Na każdą kulkę wlać trochę oleju i posypać czarnuszką. Spłaszczyć każdą kulkę i naciągać ją dłońmi w jednym kierunku, żeby otrzymać podłużne chlebki o lekko trójkątnym kształcie. Wkładać chlebki do rozgrzanego do 200C piekarnika, na rozgrzaną blachę (instrukcja powyżej) i wyjmować, kiedy gdzieniegdzie zaczną pojawiać się brązowe plamki.  Po upieczeniu posmarować masłem.

Przy okazji przypominam przepis na inne indyjskie pieczywo: szpinakowe roti,

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam naany. Twoje wyglądają pięknie!

hania-kasia - 8:53pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.

i ja uwielbiam naan zwłaszcza z czarnuszką...;)

izaa - 9:15pm, Niedziela 30 Styczeń 2011.

Zamierzamy upiec, a takie pieczenie na nagrzanej blasze kojarzy mi się z chlebkami pita.

grumko - 5:57am, Poniedziałek 31 Styczeń 2011.

Te chlebki beda nastepne w kolejnosci do zrobienia. Wygladaja fantastycznie :)

majka - 10:09am, środa 2 Luty 2011.

Ciesze sie w takim razie, ze nie musze zachecac.

thiessa - 7:41pm, środa 2 Luty 2011.

Love being able to visit your site, have a nice day.

Pengobatan Herbal Penyakit Lep - 8:57am, Poniedziałek 21 Marzec 2016.http://goo.gl/3ojCYt

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów