
Chole chaat – ciecierzyca w sosie pomidorowym
Autor: thiessa @ 8:51pm, Piątek 28 Styczeń 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
Oto sposób na przygotowanie ciecierzycy w sposób charakterystyczny dla północnych Indii. Danie to często spożywa się na początku posiłku a u mnie było dodatkiem do dwóch innych dań: pikantnego bakłażana oraz tamaryndowych krewetek na które przepis podam jutro. Ciecierzyca wyszła pyszna, ale ja jako jej miłośniczka nie mogłabym napisać niczego innego. Z dania bardzo łatwo wyeliminować ostrość pomijając chilli i otrzymamy aromatyczną ciecierzycę w sosie pomidorowym. Ja tego oczywiście nie zrobiłam, bo indyjskie jedzenie, bez pikanterii jakoś mi nie pasuje i nie smakuje.
Składniki:
220g (1 szklanka) ciecierzycy,
2 łyżki oleju,
1/2 cebuli, posiekanej,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka garam masala,
2 cm kawałek imbiru, starty,
2 czerwone chilli, drobno posiekane,
200g posiekanych pomidorów z puszki.
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Rano zmienić wodę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu 6 łyżek rozgnieść widelcem.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć do momentu, kiedy będzie złotobrązowa., Dodać kolendrę, kumin, kurkumę, garam masala garami smażyć 1 minutę. Wrzucić imbir, chilli, pomidory i sól do smaku. Dodać poduszoną i całą ciecierzycę wraz z płynem z gotowania. Gotować jeszcze 5 minut. Ponieważ użyłam ciecierzycy z zamrażarki, która była oczywiście już ugotowana nie dodałam żadnego płynu, uzyskując w ten sposób gęstszy sos.

Komentarze
Ciekawa jestem przepisu na krewetki z tamaryndowcem - też je niedawno robiłam, ale muszę stwierdzić, że z tym dodatkiem lepiej smakuje mi kurczak.
hania-kasia - 9:56pm, Piątek 28 Styczeń 2011.
Żartobliwie można by powiedzieć, że to taka indyjska wersja fasolki po bretońsku;-)
Przepis na krewetki chÄ™tnie zobaczÄ™, bo nie dalej jak wczoraj zamówiÅ‚em kilka produktów, a wÅ›ród nich pastÄ™ z tamaryndowca;-)
grumko - 5:43am, Sobota 29 Styczeń 2011.
ja z ciecierzycÄ… i soczewicÄ… to zjem wszystko :D
Ach jakie to pyszne musi być
margot - 9:52am, Sobota 29 Styczeń 2011.
Krewetki wieczorem, bo teraz spadam na konie, chociaz zimnica a ja jeszcze nie do konca jestem zdrowa.
Grumko masz chyba racje, to pewnie taki odpowiednik naszej fasolki po bretonsku i chyba nie jest to zartobliwe powiedzenie.
Margot to tak jak ja, soczewica i ciecierzyca to moje ulubione straczkowe.
thiessa - 10:19am, Sobota 29 Styczeń 2011.
Bardzo mi smakowaÅ‚o i mojemu poÅ‚ówkowi również. Jak zauważyÅ‚aÅ› wyszÅ‚a troszkÄ™ inna konsystencja, ale myÅ›lÄ™, że to tylko tak wyglÄ…da, ponieważ u ciebie widać dokÅ‚adnie ciecierzyca, a moja w wiÄ™kszej części siÄ™ skryÅ‚a w sosie. Jednak obojÄ™tnie jak by nie byÅ‚o, to byÅ‚o pysznie :)
Aromatyczne inspiracje - 8:20am, Sobota 5 Marzec 2011.
dziÅ› od jakiegoÅ› czasu wertujÄ™ TwojÄ… stronkÄ™ i spisujÄ™ przepisy (co by potem nie spÄ™dzić kilka godzin na myÅ›leniu co na obiad). ta ciecierzyca pójdzie w ruch jutro na kolacjÄ™;) i już wiem że bÄ™dzie pyszna;D
Panna Malwinna - 2:36pm, Czwartek 17 Marzec 2011.