
Sałatka z kurczaka i mango
Autor: thiessa @ 8:43pm, Czwartek 27 Styczeń 2011.
Źródło: "Complete low-fat cookbook" Sue Kreitzman
Sałatka, która równie dobrze może być daniem obiadowym, wystarczy dodatek ryżu lub quinoa. W trakcie jej przygotowywania pomyślałam sobie, że kurczak może być zastąpiony przez tofu. Ponieważ tofu ma to do siebie, że absorbuje wszelkie płyny i wchłania aromaty a najciekawszy w tej sałatce jest sos. Nasiąknie tym sosem pachnącym imbirem o nucie kardamonu tofu, byłoby idealne, chociaż kurczak też nie był zły.
Składniki:
4 piersi z kurczaka,
1 duża cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
2,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
5 strączków kardamonu, nasiona wyłuskane,
2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego,
2 1/2 łyżki wytrawnej cherry,
2 łyżki płynnego miodu,
5 łyżek octu winnego,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
1 mała czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
15 pomidorków koktajlowych, przepołowionych,
1 mango, pokrojone w kostkÄ™,
kolendra lub natka pietruszki, posiekana.
Wymieszać cebulę, czosnek, imbir, kardanom, sos teriyaki lub sojowy, sherry i miód w rondelku. Zagotować i polać kurczaka ułożonego w żaroodpornym naczyniu. Naczynie przykryć folią i włożyć do piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć kurczaka a sos wlać do rondelka. Gotować do momentu, kiedy częściowo odparuje.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, skropić octem i wymieszać. Następnie polać sosem z cebulą, przyprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Tuż przed spożyciem domieszać paprykę, seler, pomidorki i mango. Posypać kolendrą lub pietruszką.
Komentarze
Ciekawa sałatka. Tofu chyba rzeczywiście lepiej by pasowało.
hania-kasia - 9:26pm, Czwartek 27 Styczeń 2011.
Mniam, mniam...juz sie oblizuje na sama mysl :)
majka - 9:04am, Piątek 28 Styczeń 2011.