<<Strona główna

Zapiekanka podwójnie łososiowa z ziemniakami i brokułami

Autor: thiessa @ 10:21pm, Poniedziałek 24 Styczeń 2011.

Źródło: "Apetit", wydanie czeskie listopad 2007


Mała przerwa w kuchni azjatyckiej. Ryba była na Sylwestra. Nigdzie nie wychodziłam, więc miałam ochotę na coś dobrego. Rano, przed pójściem do pracy, wyjmując łososia z zamrażarki uświadomiłam sobie, że leży tam również wędzony w kawałku, który miał wylądować w zupie. Postanowiłam go dorzucić do łososia surowego, aby urozmaicić zapiekankę.

Składniki:

750g średnich ziemniaków,
1 brokuł.
200ml kwaśniej śmietany,
2 łyżki gruboziarnistej musztardy,
2 duże filety z łososia ( dałam trochę mniej i część zastąpiłam wędzonym łososiem w przyprawach),
garść startego parmezanu.


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, dodać różyczki brokułów i gotować jeszcze jakiś czas. Powinny zostać jędrne i zachować zielona barwę. Po ugotowaniu ziemniaki podzielić na kawałki.
W naczyniu do zapiekania poukładać ziemniaki, brokuły i łososia. Wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Całość posypać parmezanem i zapiekać do momentu, kiedy ryba będzie gotowa.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Lubię zapiekanki i lubię ryby, więc taka zapiekana to coś dla mnie.
My chwilę wcześniej, bo w czasie Świąt robiliśmy pastę z łososia pieczonego i wędzonego i bardzo nam smakowała.
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:34am, Wtorek 25 Styczeń 2011.

nareszcie coś dla mnie!Robię podobnego łososia z brokułami, a do tego marchewka i szparagi, zalane sosem mleczno jajecznym. Pyszne, lekkie, zdrowe, kolorowe. pozdrawiam.

Kinga - 2:32pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.

Apetyczne, szczególnie w połączeniu z sosem widocznym na zdjÄ™ciu. Fajny pomysÅ‚ na zagospodarowanie Å‚ososia w połączeniu z porcjÄ… warzyw.

hania-kasia - 6:16pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.

Grumko kojarze, to bylo cos na "R" i bardzo chetnie zjadlabym cos takiego ze swieza buleczka.

Kinga przykro mi, ze ostatnio malo dla Ciebie, ale przyjdzie taki czas, tzn. wiosna, kiedy trzeba bedzie zgubic jakies 2-3 kg, ktore zostalo po zimie i wtedy bedzie wiecej.

Hania-kasia to z sosem to jeszcze przed pieczeniem a wtedy wszystko lepiej wyglada:-)

thiessa - 10:37pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.

Moj M. dostal ogromny plat wedzonego lososia na Swieta od swojej firmy (swoja droga ciekawy prezent:) i nie za bardzo wiedzielismy co z nim zrobic, wiec go zamrozilismy. Zapisuje sobie ten przepis i na pewno z niego skorzystam. Taka zapiekanka musi byc pyyyyszna :)

majka - 9:06am, Piątek 28 Styczeń 2011.

Jak ten plat lososia taki ogromny to pewnie starczy jeszcze na jakies danie. Polecam zupe, ktorej niestety nie ma u mnie na blogu, ale wstawialam ja w GP:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76464172,76464772,0,2.html?v=2

thiessa - 8:45pm, Piątek 28 Styczeń 2011.

Nie ma zadnych watpliwosci - pewniak - pycha!

eatafterreading - 9:27pm, Piątek 28 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów