
Zapiekanka podwójnie łososiowa z ziemniakami i brokułami
Autor: thiessa @ 10:21pm, Poniedziałek 24 Styczeń 2011.
Źródło: "Apetit", wydanie czeskie listopad 2007
Mała przerwa w kuchni azjatyckiej. Ryba była na Sylwestra. Nigdzie nie wychodziłam, więc miałam ochotę na coś dobrego. Rano, przed pójściem do pracy, wyjmując łososia z zamrażarki uświadomiłam sobie, że leży tam również wędzony w kawałku, który miał wylądować w zupie. Postanowiłam go dorzucić do łososia surowego, aby urozmaicić zapiekankę.
Składniki:
750g średnich ziemniaków,
1 brokuł.
200ml kwaśniej śmietany,
2 łyżki gruboziarnistej musztardy,
2 duże filety z łososia ( dałam trochę mniej i część zastąpiłam wędzonym łososiem w przyprawach),
garść startego parmezanu.
W naczyniu do zapiekania poukładać ziemniaki, brokuły i łososia. Wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Całość posypać parmezanem i zapiekać do momentu, kiedy ryba będzie gotowa.
Komentarze
Lubię zapiekanki i lubię ryby, więc taka zapiekana to coś dla mnie.
My chwilę wcześniej, bo w czasie Świąt robiliśmy pastę z łososia pieczonego i wędzonego i bardzo nam smakowała.
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:34am, Wtorek 25 Styczeń 2011.
nareszcie coś dla mnie!Robię podobnego łososia z brokułami, a do tego marchewka i szparagi, zalane sosem mleczno jajecznym. Pyszne, lekkie, zdrowe, kolorowe. pozdrawiam.
Kinga - 2:32pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.
Apetyczne, szczególnie w połączeniu z sosem widocznym na zdjÄ™ciu. Fajny pomysÅ‚ na zagospodarowanie Å‚ososia w połączeniu z porcjÄ… warzyw.
hania-kasia - 6:16pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.
Grumko kojarze, to bylo cos na "R" i bardzo chetnie zjadlabym cos takiego ze swieza buleczka.
Kinga przykro mi, ze ostatnio malo dla Ciebie, ale przyjdzie taki czas, tzn. wiosna, kiedy trzeba bedzie zgubic jakies 2-3 kg, ktore zostalo po zimie i wtedy bedzie wiecej.
Hania-kasia to z sosem to jeszcze przed pieczeniem a wtedy wszystko lepiej wyglada:-)
thiessa - 10:37pm, Wtorek 25 Styczeń 2011.
Moj M. dostal ogromny plat wedzonego lososia na Swieta od swojej firmy (swoja droga ciekawy prezent:) i nie za bardzo wiedzielismy co z nim zrobic, wiec go zamrozilismy. Zapisuje sobie ten przepis i na pewno z niego skorzystam. Taka zapiekanka musi byc pyyyyszna :)
majka - 9:06am, Piątek 28 Styczeń 2011.
Jak ten plat lososia taki ogromny to pewnie starczy jeszcze na jakies danie. Polecam zupe, ktorej niestety nie ma u mnie na blogu, ale wstawialam ja w GP:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76464172,76464772,0,2.html?v=2
thiessa - 8:45pm, Piątek 28 Styczeń 2011.
Nie ma zadnych watpliwosci - pewniak - pycha!
eatafterreading - 9:27pm, Piątek 28 Styczeń 2011.