
Puszpanna – kwiecisty ryż
Autor: thiessa @ 8:31pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
Źródło: "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa
Ryż ten zwany jest także bengalskim królewskim ryżem. Przepis pochodzi z mojej pierwszej indyjskiej książki, do której wracam czasem z sentymentu. Swego czasu przetestowałam z niej wiele przepisów. Okazały się niezawodne, smaczne i nie było żadnych wpadek odnośnie proporcji poszczególnych składników, co się niestety zdarza w innych książkach. Z podanej ilości składników wychodzi zastraszająca ilość pożywienia, tak, że zostało jeszcze na śniadanie i jako przekąska pomiędzy posiłkami. W Indiach widziałam, że wokół sprzedawców podobnego (może nie tak "wypasionego") ryżu gromadzą się grupki mężczyzn zjadając pośpiesznie ryż z małych papierowych tacek. Bardzo dobrze smakuje na zimno.
Składniki:
225g ścisłego paneeru,
100g orzechów nerkowca, lub łuskanych migdałów,
100g startego kokosu lub wiórków kokosowych,
6 łyżek ghee lub masła,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1 łyżeczka kuminu,
2 liście laurowe (użyłam liści kasji),
pokruszone ziarenka z 6 strączków kardamonu,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki chilli,
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/4 łyżeczki asafoetidy,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
350g ryżu basmati (dałam 300g),
100g rodzynek,
825 ml serwatki (użyłam wody),
100g cukru (dałam 3 łyżki).
Pokrojony w kostkę ser usmażyć na ghee i odsączyć. Orzechy usmażyć i odsączyć. Starty kokos lub wiórki kokosowe uprażyć na 2 łyżkach ghee i odstawić.
Pozostałe ghee rozgrzać w dużym garnku. Kiedy będzie bardzo gorące, wrzucić nasiona kopru włoskiego, kuminu, liście laurowe i rozdrobnione nasiona kardamonu. Po 30 sekundach dodać przyprawy mielone. Smażyć przez kilka sekund, ciągle mieszając. Wrzucić ryż. Mieszać dotąd, aż ziarenka ryżu staną się przezroczyste przeźroczyste i lekko zbrązowione. Dodać usmażony paneer, rodzynki, cukier i sól. Wlać serwatkę, ostrożnie wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Gotować do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Wówczas dodać smażone orzechy i kokos. Przed podaniem delikatnie wymieszać.
Komentarze
Fajny ten ryż - szczególnie dziaÅ‚a na mnie dodatek nerkowców. bo je uwielbiam. Ja też robiÅ‚am dziÅ› ryż z nutÄ… kokosowÄ…, ale dużo uboższy w dodatki.
hania-kasia - 9:20pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
a skÄ…d bierzesz ten ser? sama robisz?
aga-aa@gazeta.pl - 9:23pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
Hania-kasia tez mam w planie jakies pulao, ale teraz przerwe robie. Za duzo ryzu na raz. A nerkowce tez kocham i moze wkrotce bede robila z nich curry.
Aga sama zrobilam. Tu instrukcja:
http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=217
thiessa - 10:01pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
Mnie by się też przydała przerwa od ryżu, bo ostatnio często go jadłam.
hania-kasia - 10:36pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
Zjadłbym taki ryż i to nawet z papierowej tacki;-)
grumko - 6:53am, Poniedziałek 24 Styczeń 2011.