<<Strona główna

Puszpanna – kwiecisty ryż

Autor: thiessa @ 8:31pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Źródło: "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa

Ryż ten zwany jest także bengalskim królewskim ryżem. Przepis pochodzi z mojej pierwszej indyjskiej książki, do której wracam czasem z sentymentu. Swego czasu przetestowałam z niej wiele przepisów. Okazały się niezawodne, smaczne i nie było żadnych wpadek odnośnie proporcji poszczególnych składników, co się niestety zdarza w innych książkach. Z podanej ilości składników wychodzi zastraszająca ilość pożywienia, tak, że zostało jeszcze na śniadanie i jako przekąska pomiędzy posiłkami. W Indiach widziałam, że wokół sprzedawców podobnego (może nie tak "wypasionego") ryżu gromadzą się grupki mężczyzn zjadając pośpiesznie ryż z małych papierowych tacek. Bardzo dobrze smakuje na zimno.

Składniki: 

225g ścisłego paneeru,
100g orzechów nerkowca, lub łuskanych migdałów,
100g startego kokosu lub wiórków kokosowych,
6 łyżek ghee lub masła,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1 łyżeczka kuminu,
2 liście laurowe (użyłam liści kasji),
pokruszone ziarenka z 6 strączków kardamonu,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki chilli,
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/4 łyżeczki asafoetidy,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
350g ryżu basmati (dałam 300g),
100g rodzynek,
825 ml serwatki (użyłam wody),
100g cukru (dałam 3 łyżki).

Pokrojony w kostkę ser usmażyć na ghee i odsączyć. Orzechy usmażyć i odsączyć. Starty kokos lub wiórki kokosowe uprażyć na 2 łyżkach ghee i odstawić.
Pozostałe ghee rozgrzać w dużym garnku. Kiedy będzie bardzo gorące, wrzucić nasiona kopru włoskiego, kuminu, liście laurowe i rozdrobnione nasiona kardamonu. Po 30 sekundach dodać przyprawy mielone. Smażyć przez kilka sekund, ciągle mieszając. Wrzucić ryż. Mieszać dotąd, aż ziarenka ryżu staną się przezroczyste przeźroczyste i lekko zbrązowione. Dodać usmażony paneer, rodzynki, cukier i sól. Wlać serwatkę, ostrożnie wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Gotować do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Wówczas dodać smażone orzechy i kokos. Przed podaniem delikatnie wymieszać.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajny ten ryż - szczególnie działa na mnie dodatek nerkowców. bo je uwielbiam. Ja też robiłam dziś ryż z nutą kokosową, ale dużo uboższy w dodatki.

hania-kasia - 9:20pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

a skąd bierzesz ten ser? sama robisz?

aga-aa@gazeta.pl - 9:23pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Hania-kasia tez mam w planie jakies pulao, ale teraz przerwe robie. Za duzo ryzu na raz. A nerkowce tez kocham i moze wkrotce bede robila z nich curry.

Aga sama zrobilam. Tu instrukcja:
http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=217

thiessa - 10:01pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Mnie by się też przydała przerwa od ryżu, bo ostatnio często go jadłam.

hania-kasia - 10:36pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Zjadłbym taki ryż i to nawet z papierowej tacki;-)

grumko - 6:53am, Poniedziałek 24 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów