<<Strona główna

Dal makhani

Autor: thiessa @ 8:05pm, Sobota 22 Styczeń 2011.



Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor

Zupa wyszła rewelacyjna. Jest to jeden z najsmaczniejszych dalów, jakie jadłam. Myślę, że kluczowe w tym daniu jest użycie świeżych pomidorów a o tej porze roku trudno o takie, które maja jakikolwiek smak i zapach. Przez całą zimę zastępuję je pomidorami z puszki, ale tym razem kupiłam dojrzałe i smaczne hiszpańskie pomidorki koktajlowe. Posiekałam je bardzo drobno w ilości odpowiadającej dwóm zwykłym pomidorom. Nie ma potrzeby w tym przypadku ściągać skórki, bo primo w przypadku tak małych pomidorów jest to niewygodne a secundo nie jest naprawdę potrzebne. Drugi czynnik wpływający na smak to klarowane masło, które można zastąpić zwykłym masłem, ale wówczas trzeba dodać do niego trochę oleju, żeby się nie przypaliło.

Składniki:

1/2 szklanki urad dalu w całości (do kupienia sklepach internetowych),
2 łyżki czerwonej fasoli,
sól do smaku,
1 łyżeczka chilli,
3 cm kawałek imbiru, posiekany,
4 łyżki ghee,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 duża cebula, posiekana,
6 ząbków czosnku, posiekanych,
2 średnie pomidory, posiekane,
1 łyżeczka garam masala,
1/s szklanki śmietany.

Urad dal oraz czerwona fasolę namoczyć przez noc, następnie ugotować w 3 szklankach wody z solą, chilli i połową imbiru.
Na patelni rozgrzać ghee, dodać kumin i kiedy nasiona zmienią kolor dodać cebulę. Smażyć do momentu, kiedy będzie złotobrązowa. Dodać pozostały imbir, czosnek posiekane pomidory. Smażyć do momentu, kiedy z pomidorów odparuje sok i znacznie oddzielać się od nich tłuszcz. Wówczas dodać ugotowany urad dal z czerwoną fasolą. Dodać połowę wody i garam masalę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Wymieszać ze śmietaną i gotować jeszcze przez 5 minut. Ja nie mieszałam w garnku tylko już bezpośrednio na talerzu. Można użyć jogurtu.

PODOBNY PRZEPIS:  Kali dal


Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Po raz pierwszy spotykam się w daniu indyjskim z czerwoną fasolą - nie kojarzyłam jej nigdy z tą kuchnią; kojarzy mi się nieodłącznie z meksykańską. Będę musiała kiedyś ugotować taką zupę, skoro zachwalasz, że taka dobra.

hania-kasia - 8:48pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

Tez mi sie tak wydawalo pare lat temu na poczatku mojej przygody z kuchnia indyjska. Teraz jestem troche madrzejsza i wiem, ze trzeba jej szukac pod nazwa rajma i stanowi dodatek do roznych dalow a najbardziej znane z niej danie to rajma masala (malo fotogeniczne).

thiessa - 8:51pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

Dobrze wiedzieć. Właśnie wrzuciłam w google hasło "rajma" i przekonałam się na zdjęciach, że rajma masala jest niefotogeniczna.

hania-kasia - 10:01pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

aż musiałam spytać wujka G cóż to ten urad dalu ;)

aga-aa@gazeta.pl - 11:14pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

Aga niektore zrodla podaja, ze to czarna soczewica, ale ja sie z tym nie zgadzam. Soczewica, jak sama nazwa wskazuje, ma ksztalt soczewki a urad dal wyglada identycznie jak fasolka mung, tylko, ze ma czarny kolor. Poza tym czarna soczewica to dla mnie soczewica beluga, ktora faktycznie jest soczewica. Wyszlam zatem z zalozenia, ze lepiej podac nazwe ural dal, niz kombinowac z tlumaczeniem, zwlaszcza, ze do kupienia jest pod ta nazwa.

thiessa - 1:12pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Na kuchnie hinduska jestem traoszke obrazony - bo w ciagu ostatnich 2 lat b podrozala i ceny poszly w gore haniebnie. Przy tym w wielu miejscach jakosc spadla na leb na szyje. W swojej ulubionej hinduskiej restauracji Punjab w Covent Garden nie bylem juz hoho! Ale twoja zupa mnie kusi, oj kusi! :)

eatafterreading - 9:31pm, Piątek 28 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów