
Dal makhani
Autor: thiessa @ 8:05pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor
Zupa wyszła rewelacyjna. Jest to jeden z najsmaczniejszych dalów, jakie jadłam. Myślę, że kluczowe w tym daniu jest użycie świeżych pomidorów a o tej porze roku trudno o takie, które maja jakikolwiek smak i zapach. Przez całą zimę zastępuję je pomidorami z puszki, ale tym razem kupiłam dojrzałe i smaczne hiszpańskie pomidorki koktajlowe. Posiekałam je bardzo drobno w ilości odpowiadającej dwóm zwykłym pomidorom. Nie ma potrzeby w tym przypadku ściągać skórki, bo primo w przypadku tak małych pomidorów jest to niewygodne a secundo nie jest naprawdę potrzebne. Drugi czynnik wpływający na smak to klarowane masło, które można zastąpić zwykłym masłem, ale wówczas trzeba dodać do niego trochę oleju, żeby się nie przypaliło.
Składniki:
1/2 szklanki urad dalu w całości (do kupienia sklepach internetowych),
2 łyżki czerwonej fasoli,
sól do smaku,
1 łyżeczka chilli,
3 cm kawałek imbiru, posiekany,
4 łyżki ghee,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 duża cebula, posiekana,
6 ząbków czosnku, posiekanych,
2 średnie pomidory, posiekane,
1 łyżeczka garam masala,
1/s szklanki śmietany.
Urad dal oraz czerwona fasolę namoczyć przez noc, następnie ugotować w 3 szklankach wody z solą, chilli i połową imbiru.
Na patelni rozgrzać ghee, dodać kumin i kiedy nasiona zmienią kolor dodać cebulę. Smażyć do momentu, kiedy będzie złotobrązowa. Dodać pozostały imbir, czosnek posiekane pomidory. Smażyć do momentu, kiedy z pomidorów odparuje sok i znacznie oddzielać się od nich tłuszcz. Wówczas dodać ugotowany urad dal z czerwoną fasolą. Dodać połowę wody i garam masalę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Wymieszać ze śmietaną i gotować jeszcze przez 5 minut. Ja nie mieszałam w garnku tylko już bezpośrednio na talerzu. Można użyć jogurtu.
PODOBNY PRZEPIS: Kali dal

Komentarze
Po raz pierwszy spotykam się w daniu indyjskim z czerwoną fasolą - nie kojarzyłam jej nigdy z tą kuchnią; kojarzy mi się nieodłącznie z meksykańską. Będę musiała kiedyś ugotować taką zupę, skoro zachwalasz, że taka dobra.
hania-kasia - 8:48pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
Tez mi sie tak wydawalo pare lat temu na poczatku mojej przygody z kuchnia indyjska. Teraz jestem troche madrzejsza i wiem, ze trzeba jej szukac pod nazwa rajma i stanowi dodatek do roznych dalow a najbardziej znane z niej danie to rajma masala (malo fotogeniczne).
thiessa - 8:51pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
Dobrze wiedzieć. Właśnie wrzuciłam w google hasło "rajma" i przekonałam się na zdjęciach, że rajma masala jest niefotogeniczna.
hania-kasia - 10:01pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
aż musiaÅ‚am spytać wujka G cóż to ten urad dalu ;)
aga-aa@gazeta.pl - 11:14pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
Aga niektore zrodla podaja, ze to czarna soczewica, ale ja sie z tym nie zgadzam. Soczewica, jak sama nazwa wskazuje, ma ksztalt soczewki a urad dal wyglada identycznie jak fasolka mung, tylko, ze ma czarny kolor. Poza tym czarna soczewica to dla mnie soczewica beluga, ktora faktycznie jest soczewica. Wyszlam zatem z zalozenia, ze lepiej podac nazwe ural dal, niz kombinowac z tlumaczeniem, zwlaszcza, ze do kupienia jest pod ta nazwa.
thiessa - 1:12pm, Niedziela 23 Styczeń 2011.
Na kuchnie hinduska jestem traoszke obrazony - bo w ciagu ostatnich 2 lat b podrozala i ceny poszly w gore haniebnie. Przy tym w wielu miejscach jakosc spadla na leb na szyje. W swojej ulubionej hinduskiej restauracji Punjab w Covent Garden nie bylem juz hoho! Ale twoja zupa mnie kusi, oj kusi! :)
eatafterreading - 9:31pm, Piątek 28 Styczeń 2011.