<<Strona główna

Matar paneer

Autor: thiessa @ 11:07pm, Czwartek 20 Styczeń 2011.

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe


Paneer to indyjski ser, który tym się różni od naszego rodzimego, że wyrabia się go ze słodkiego mleka. Jest pyszny, śmietankowy i bardziej elastyczny od zwykłego sera. W czasach studenckich często zajmowałam się jego produkcją, później odszedł w zapomnienie a jeszcze trochę później ponownie wrócił do łask. Swego czasu zaskakiwałam znajomych daniem, w którym pływały dziwne żółte kulki. Był to właśnie paneer moczony w solance z kurkumą. Kulki owe wzbudzały duże zainteresowanie i żaden z biesiadników nie mógł dociec, z czego są skonstruowane. Dzisiaj klasyka wegetariańskiej kuchni indyjskiej paneer z groszkiem.

Jak zrobić paneer?

3 l świeżego mleka,
6 łyżek soku z cytryny lub 350 ml jogurtu.

Postawić mleko na średnim ogniu w garnku takiej wielkości, by mleko mogło zagotować się bez wykipienia. Kiedy mleko się zagotuje dodać do niego sok z cytryny. Od przezroczystej żółtozielonej serwatki prawie natychmiast oddzieli się gąbczasty paneer. Jeśli serwatka nie jest przezroczysta należy dodać jeszcze odrobinę soku z cytrynyi ponownie zamieszać.
Kiedy ser zupełnie oddzieli się od serwatki zgjąć garnej z gazu. Ser z serwatką wlać na durszlak wyłozony kuchenna ścierką, workiem na ser lub gazą. Najczęściej używan do tego celu zwykłej gazy zakupionej a aptece aptece czasem pieluchy tetrowej. Aby ser stał się jeszcze bardziej jędrny, można poptrzym,ać go przez pół minuty pod bieżącą zimną wodą. Następnie odstawić i odcisnąć.
Jeśli chcemy otrzymać ser bardziej twardy, który można pokroić w kostkę należy przycisnąć go czymś na jakiś czas. Ja przyciskam garnkiem napełnionym wodą. Im dłużej będzie przyciśnięty, tym bardziej będzie twardy.

Poniższa tabela przedstawia ile mleka potrzeba na określnoną ilośc panieru.

 Ilość mleka na ser   Uzyskany paneer 

 Uzyskany twardy paneer  

        0,6 l

        1,7 l

        3,0 l

     100g

     250g

     400g

           75g 

         200g

         350g

Źródło: "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa

Składniki:

225 g paneeru, pokrojonego w kostkę,
2 łyżki ghee,
1/2 małej cebuli, posiekanej,
200g groszku,
5 cm kawałek imbitu, starty,
2-3 zielone chilli, posiekane,
1 cebulka dymka, posiekana (nie miałam, dałam szczypiorek),
1/2 łyżeczki garam masala,
1 łyzka kolendry, posiekanej.

Rozgrzać na patelni ghee i smażyć panir na złotobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię wrzucić cebulę i również podsmażyć na złotobrązowo. Dodać 5 łyżek wody, szczyptę soli i gotować 1 minutę. Dodać groszek cukier, przykryć i gotowac p[rzez 5-6 minut. Wrzucić paneer, imbir, chilli, cebulkę dymkę i gotować 2-3 minuty. Na koniec dodać garam masalę i kolendrę, przyprawi z solą i wymieszać.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, każdego dnia czekam na Twoje przepisy, a ten jest moim zdaniem świetny - i to tego taki zdrowy...

chyba się pokuszę

ile tego groszku ma być, bo chyba jest jakiś błąd w składnikach?

Nina - 12:21am, Piątek 21 Styczeń 2011.

a panir do tego przepisu ma być bardziej zwarty czy nie?

Nina - 12:22am, Piątek 21 Styczeń 2011.

Tak jak myślałem, od zawsze zaskakiwałaś swoich gości;-)
Kiedyś w jakimś kulinarnym programie na BBC Lifestyle widziałem jak robili to dania.
Było też pokazane jak robi się ten ser.
Wypisz wymaluj Twój wpis;-)

grumko - 6:09am, Piątek 21 Styczeń 2011.

Muszę sobie w końcu zrobić w domu panir, bo wiele razy czytałam o tym, jak się go robi - nawet wczoraj w książce, ale do tej pory nie zrealizowałam jeszcze zamiaru zrobienia go. Najwyższy czas zrobić.

hania-kasia - 8:43am, Piątek 21 Styczeń 2011.

Panir kupuję gotowy,ale po Twoim poście chyba pokuszę się o własny...

Amber - 9:37am, Piątek 21 Styczeń 2011.

Nina ilosc groszku poprawiona. Paneer ma byc oczywiscie zwarty, zeby sie nie rozpadl podczas krojenia w kostke i smazenia. Te miekkie paneery to raczej do deserow, bo i tak sie je z czyms wyrabia.

Grumko to duzy komplementl. Zazdraszczam mozliwosci ogladania tych wszystkich kulinarnych programow, bo ja nie mam kablowki i znam tylko te z ogolnodostepnycyh kanalow.

Hania-kasia nie jest to zajecie zbytnio pracochlonne, ani klopotliwe i wcale nie trzeba uzywac do indyjskich przepisow. Juz sam w sobie smakuje wspaniale.

Amber a gdziez to sprzedaja gotowy paneer?

thiessa - 8:32pm, Piątek 21 Styczeń 2011.

Gotowy paneer można kupić w Hali Mirowskiej w Warszawie, w piątki i soboty. Stoi tam stoisko z domowym nabiałem. Polecam :)

pixel - 12:11pm, Niedziela 15 Wrzesień 2013.

Moze jest to rozwiazanie dla mieszkancow Stolicy. Ja mam za daleko"-)

thiessa - 5:52pm, Sobota 12 Październik 2013.

cześć, czy paneer wyjdzie z mleka z "butelki", sklepowego? jeżęli tak, to ile % tłuszczu musi mieć mleko?

Gosia - 7:40pm, Niedziela 18 Październik 2015.

Tak, wyjdzie. Najlepiej jak najtłustrze.

thiessa - 10:55pm, Poniedziałek 19 Październik 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów