
Czerwony kokosowy ryż
Autor: thiessa @ 11:05pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.
Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson
To mój ulubiony tajski deser. Zrobiłam go w wersji bardziej ekskluzywnej, z czerwonego ryżu, ale można spokojnie użyć białego. W wersji podstawowej sprzedaje się zapakowany w liście bananowca, lub na styropianowej tacce (wersja bardziej nowoczesna) ugotowany oddzielnie kokosowy ryż oraz kokosowy custard nakładany również z większego garnka. Dla tego deseru potrafiłam udać się samotnie na wieczorny spacer, żeby zakupić go na nocnym targu, w czasie, gdy małżonek z dzieckiem odpoczywał po całodziennej podróży.
Składniki:
175 g czerwonego ryżu ( można użyć białego),
2 łyżki cukru trzcinowego,
475 ml mleka kokosowego,
250 ml wody,
3 jajka,
2 łyżki białego cukru.
W garnku zmieszać ryż z cukrem i połową mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli 15-20 min (na moje oko to ten czerwony jednak nieco dłużej). Wlać ugotowany ryż do ramekinów.
Rozmieszać razem jajka ze zwykłym cukrem i pozostałym mlekiem kokosowym i zalać tą mieszaniną ryż. Najlepiej wykonać te czynności przez sitko. Można tez zapiec w jednej dużej formie.
Ramekiny włożyć do kąpieli wodnej (woda powinna sięgać do połowy ramekinów), przykryć folią aluminiową i piec 35-60 min.
Można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze
Bardzo aptycznie wygląda. Chyba też byłabym gotowa wybrać się na samotny spacer, aby coś takiego zjeść :o)
hania-kasia - 11:21pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.
Jak fajnie przekonać się na własne oczy jaki deser lubisz;-))
grumko - 8:10am, środa 19 Styczeń 2011.
Podoba mi siÄ™, że z liÅ›cia bananowca przeniosÅ‚ać ten deser do ramekinów, dziÄ™ki temu wszyscy bÄ™dziemy mogli go sobie przyrzÄ…dzić. I ja na pewno wtedy bym ciÄ…gle myÅ›laÅ‚a o tym nocnym targu, miÅ‚o sobie go wyobrażać w Å›rodku deszczowej zimy.
Marta - 10:28am, środa 19 Styczeń 2011.
Hania-kasia jak kiedys bedziesz miala okazje to polecam. Tam smakuje lepiej, bo jak wiadomo nie tylko o sama potrawe chodzi ale o to gdzie jemy i z kim.
Grumko ja w ogole z bardzo lubie slodycze, dlatego staram sie nie produkowac w domu slodkosci, bo to grozi zjedzeniem wszystkiego na raz.
Marta z lisci bananowca tez pewnie zrobie uzytek, bo mozna u mnie kupic a w przeszlosci wykorzystalam do paru rzeczy takie zerwane na wakacjach, poskladane i przywiezione do Polski w reklamowce. One dlugo sie trzymaja w dobrym stanie.
Czy moglabys podac przepis na ta salatke z miso?
thiessa - 5:56pm, środa 19 Styczeń 2011.
Ja trochÄ™ nie w temacie powyższego przepisu, ale nie wiem, czy jak wpiszÄ™ w innym miejscu, zauważysz komentarz. Zrobilam dziÅ› bakÅ‚ażana wg przepisu, który mi poleciÅ‚aÅ› z Twojego bloga - pyszny wyszedÅ‚. Od siebie dodaÅ‚am jeszcze cienko pokrojone plasterki cebuli i bakÅ‚ażana pokroiÅ‚am nieco inaczej - w grubÄ… kostkÄ™. ZrobiÅ‚am też kurczaka z tamaryndowcem wg przepisu z książki, o której wczoraj pisaÅ‚am - przepis ze strony 272 - pyszny, polecam, jeÅ›li jeszcze nie robiÅ‚aÅ›. WylizywaÅ‚am po tych dwóch daniach garnki. Tylko zdjęć nie zrobiÅ‚am, bo byÅ‚am zbyt gÅ‚odna, aby poÅ›wiÄ™cać czas na fotografowanie.
hania-kasia - 7:44pm, środa 19 Styczeń 2011.
Super, ze baklazan smakowal. Sposob krojenia nieistotny.
Kurczaka obadalam, wyglada super. Czasem robie kurczaka tamarandowego z kuchni indonezyjskiej, wiec mysle, ze ten moze smakowac podobnie a tamten jest pyszny.
thiessa - 10:09pm, środa 19 Styczeń 2011.
Mam bardzo podobny przepis, ale na ryż kleisty. Zawsze miaÅ‚am ochotÄ™ go wypróbować, tylko jakoÅ› dotÄ…d nie miaÅ‚am okazji. Z zupeÅ‚nie innej beczki - idli ryżowe mi nie wyszÅ‚y. Ciasto urosÅ‚o dopiero po 30h i byÅ‚o niesmaczne - już bardzo mocno zakwaszone. Jestem niepocieszona, ale mam nadziejÄ™, że Tobie pójdzie lepiej. Å»aÅ‚ujÄ™, że do masy ryżowej po prostu nie dodaÅ‚am sody (mam taki przepis), zamiast czekać, aż sfermentuje.
quinoamatorka - 7:02pm, Czwartek 20 Styczeń 2011.
Z kleistym zamierzam zrobic z dodatkiem mango, czyli klasyka.
Szkoda, ze nie wyszly te ryzowe. Teraz nie wiadomo, czy robic kolejne podejscie ludzac sie, ze nastepone wyjda lepiej, czy dac sobie spokoj. Chyba, ze zrobisz powtorke w lecie, kiedy bedziemy mieli bardziej zblizony klimat. Szybkosc fermentacji ma pewnie duze znaczenie. Ja gdzies mialam jeszcze przepis z maki jaglanej, ale cos nie moge znalezc, za duzo mam tych ksiazek. Pisalam, ze zrobie niepredko, bo chcialam jednak te klasyczne i nie mam urad dalu luskanego, tylko taki czarny. Musze sobie zamowic a boje sie, ze nie dojdzie przed urlopem, wiec idlisy beda pewnie dopiero za miesiac.
thiessa - 11:26pm, Czwartek 20 Styczeń 2011.
hello guos 9128738511
cialis professional - 2:21am, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com