<<Strona główna

Czerwony kokosowy ryż

Autor: thiessa @ 11:05pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.


Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson


To mój ulubiony tajski deser. Zrobiłam go w wersji bardziej ekskluzywnej, z czerwonego ryżu, ale można spokojnie użyć białego. W wersji podstawowej sprzedaje się zapakowany w liście bananowca, lub na styropianowej tacce (wersja bardziej nowoczesna) ugotowany oddzielnie kokosowy ryż oraz kokosowy custard nakładany również z większego garnka. Dla tego deseru potrafiłam udać się samotnie na wieczorny spacer, żeby zakupić go na nocnym targu, w czasie, gdy małżonek z dzieckiem odpoczywał po całodziennej podróży. 

Składniki:

175 g czerwonego ryżu ( można użyć białego),
2 łyżki cukru trzcinowego,
475 ml mleka kokosowego,
250 ml wody,
3 jajka,
2 łyżki białego cukru.

W garnku zmieszać ryż z cukrem i połową mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować powoli 15-20 min (na moje oko to ten czerwony jednak nieco dłużej). Wlać ugotowany ryż do ramekinów.
Rozmieszać razem jajka ze zwykłym cukrem i pozostałym mlekiem kokosowym i zalać tą mieszaniną ryż. Najlepiej wykonać te czynności przez sitko. Można tez zapiec w jednej dużej formie.
Ramekiny włożyć do kąpieli wodnej (woda powinna sięgać do połowy ramekinów), przykryć folią aluminiową i piec 35-60 min.
Można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo aptycznie wygląda. Chyba też byłabym gotowa wybrać się na samotny spacer, aby coś takiego zjeść :o)

hania-kasia - 11:21pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.

Jak fajnie przekonać się na własne oczy jaki deser lubisz;-))

grumko - 8:10am, środa 19 Styczeń 2011.

Podoba mi się, że z liścia bananowca przeniosłać ten deser do ramekinów, dzięki temu wszyscy będziemy mogli go sobie przyrządzić. I ja na pewno wtedy bym ciągle myślała o tym nocnym targu, miło sobie go wyobrażać w środku deszczowej zimy.

Marta - 10:28am, środa 19 Styczeń 2011.

Hania-kasia jak kiedys bedziesz miala okazje to polecam. Tam smakuje lepiej, bo jak wiadomo nie tylko o sama potrawe chodzi ale o to gdzie jemy i z kim.

Grumko ja w ogole z bardzo lubie slodycze, dlatego staram sie nie produkowac w domu slodkosci, bo to grozi zjedzeniem wszystkiego na raz.

Marta z lisci bananowca tez pewnie zrobie uzytek, bo mozna u mnie kupic a w przeszlosci wykorzystalam do paru rzeczy takie zerwane na wakacjach, poskladane i przywiezione do Polski w reklamowce. One dlugo sie trzymaja w dobrym stanie.
Czy moglabys podac przepis na ta salatke z miso?

thiessa - 5:56pm, środa 19 Styczeń 2011.

Ja trochę nie w temacie powyższego przepisu, ale nie wiem, czy jak wpiszę w innym miejscu, zauważysz komentarz. Zrobilam dziś bakłażana wg przepisu, który mi poleciłaś z Twojego bloga - pyszny wyszedł. Od siebie dodałam jeszcze cienko pokrojone plasterki cebuli i bakłażana pokroiłam nieco inaczej - w grubą kostkę. Zrobiłam też kurczaka z tamaryndowcem wg przepisu z książki, o której wczoraj pisałam - przepis ze strony 272 - pyszny, polecam, jeśli jeszcze nie robiłaś. Wylizywałam po tych dwóch daniach garnki. Tylko zdjęć nie zrobiłam, bo byłam zbyt głodna, aby poświęcać czas na fotografowanie.

hania-kasia - 7:44pm, środa 19 Styczeń 2011.

Super, ze baklazan smakowal. Sposob krojenia nieistotny.

Kurczaka obadalam, wyglada super. Czasem robie kurczaka tamarandowego z kuchni indonezyjskiej, wiec mysle, ze ten moze smakowac podobnie a tamten jest pyszny.

thiessa - 10:09pm, środa 19 Styczeń 2011.

Mam bardzo podobny przepis, ale na ryż kleisty. Zawsze miałam ochotę go wypróbować, tylko jakoś dotąd nie miałam okazji. Z zupełnie innej beczki - idli ryżowe mi nie wyszły. Ciasto urosło dopiero po 30h i było niesmaczne - już bardzo mocno zakwaszone. Jestem niepocieszona, ale mam nadzieję, że Tobie pójdzie lepiej. Żałuję, że do masy ryżowej po prostu nie dodałam sody (mam taki przepis), zamiast czekać, aż sfermentuje.

quinoamatorka - 7:02pm, Czwartek 20 Styczeń 2011.

Z kleistym zamierzam zrobic z dodatkiem mango, czyli klasyka.
Szkoda, ze nie wyszly te ryzowe. Teraz nie wiadomo, czy robic kolejne podejscie ludzac sie, ze nastepone wyjda lepiej, czy dac sobie spokoj. Chyba, ze zrobisz powtorke w lecie, kiedy bedziemy mieli bardziej zblizony klimat. Szybkosc fermentacji ma pewnie duze znaczenie. Ja gdzies mialam jeszcze przepis z maki jaglanej, ale cos nie moge znalezc, za duzo mam tych ksiazek. Pisalam, ze zrobie niepredko, bo chcialam jednak te klasyczne i nie mam urad dalu luskanego, tylko taki czarny. Musze sobie zamowic a boje sie, ze nie dojdzie przed urlopem, wiec idlisy beda pewnie dopiero za miesiac.

thiessa - 11:26pm, Czwartek 20 Styczeń 2011.

hello guos 9128738511

cialis professional - 2:21am, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów