<<Strona główna

Ghasi z kalafiora i ziemniaków

Autor: thiessa @ 10:18pm, Poniedziałek 17 Styczeń 2011.


Źródło: "Roz ka Khana" Tarla Dalal


Kolejne indyjskie danie warzywne. Jest to autentyczne danie z Mangaloru, które smakuje bardzo dobrze z ryżem. Równocześnie jest to klasyczna indyjską paciają (ukłony w stronę Hani-kasi), która w tym przypadku mogłaby mieć trochę żywszy kolor, ale zapomniałam dodać do niej kurkumy. Danie było dodatkiem do dalu i w całości stanowiło bardzo sycący posiłek. Lista składników jak zwykle długa, ale robi się szybko.

Składniki:

2 szklanki różyczek kalafiora,
1 szklanka ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
1 łyżeczka imbiru, startego,
1/4 szklanki posiekanej cebuli,
1,2 szklanki mleka kokosowego,
1 łyżka oleju lub ghee,
sól do smaku.

Na pastę:

3/4 szklanki startego kokosa,
1/4 szklanki posiekanej cebuli,
3 czerwone suszone chilli, połamane na kawałki (dałam 2),
2 łyżeczki nasion kolendry,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
szczypta nasion kozieradki,
1/4 łyżeczki nasion kuminu,
1,5 cm kawałek kory cynamonowej,
4 ziarnka pieprzu,
2 goździki,
1/2 łyżeczki kurkumy (zapomniałam dodać),
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndu,
2 łyżki oleju lub ghee.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę. Pod koniec smażenia dodać wiórki kokosowe i smażyć, aż zrobią się lekko brązowe. Na suchej patelni uprażyć chilli, kolendrę, nasiona czarnej gorczycy, kozieradkę, kimin, cynamon, pieprz i goździki. Zmiksować mieszankę cebulowo-kokosową z przyprawami i tamaryndem na w miarę gładką pastę.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i zezłościć, następnie dodać imbir i chwilę smażyć. Na koniec doda/ć kalafior, ziemniaki i sól. Zalać 3/4 szklanki wody i gotować na Średnim ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodać pastę i mleko kokosowe. Gotować jeszcze przez chwilę. Serwować gorące.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

takie paciaje to ja lubię :)

aga-aa@gazeta.pl - 1:59am, Wtorek 18 Styczeń 2011.

Dziękuję za ukłony - dzięki nim nie będę miała już oporów przed opublikowaniem zdjęć kolejnej paciaji na blogu. Danie fajne, myślę, że by mi smakowało, bo lubię kwaśną nutę tamarydowca. Z chęcią wypróbuję Twój przepis - mam prawie wszystkie składniki, brakuje mi tylko kalafiora. Teraz to chyba tylko mrożony wchodzi w grę. Czy są jeszcze świeże?
Ostatnio robiłam mini bakłażany nadziewane podobną zmiksowaną mieszanką składającą się z cebuli, imbiru, czosnku, tamaryndowca i przypraw - wyszło smacznie, ale muszę jeszcze dopracować przepis, dlatego na razie nie pojawił się na blogu - może za jakiś czas. Pozdrawiam!

hania-kasia - 12:18pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.

Kalafiory swieze bywaja. Ja akurat zrobilam pol na pol. Mialam tylko troche swiezego, reszta byla mrozona.

Jesli chodzi o baklazana to z calego serca polecam Ci tego:
http://sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=68
kilka osob go robilo i wszystkim ogromnie smakuje a ja musze stwierdzic, ze jak tak pomyslec, to chyba jest moim nr 1.

thiessa - 4:30pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.

Dzięki za link do przepisu na bakłażana. Z pewnością wypróbuję, bo uwielbiam to warzywo, a w takiej wersji jak Twoja jeszcze nie jadłam.

hania-kasia - 5:13pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów