<<Strona główna

Kali Dal

Autor: thiessa @ 10:22pm, Sobota 15 Styczeń 2011.


Źródło: "Dal-Roti" Sanjeev Kapoor


Wieczorem nastawiłam urad dal do namoczenia w celu przyrządzenia idlis. Do przygotowywania idlis używa się urad dalu w połówkach, i pozbawionego skórki. Miałam tylko taki w całości, ale pomyślałam sobie, że jakoś to będzie i jak się namoczy z łatwością się tej skórki pozbędę. Okazało się jednak, że jest to niewykonalne i musiałam spożytkować go w inny sposób. Powetowałam trochę moje indyjskie książki i padło na zupę z różnych strączkowych. Po dokonanych zmianach, polegających na zmniejszeniu ilości chilli i tłuszczu powstałą aromatyczna, odpowiednio ostra i sycąca zupa.

Składniki:

3/4 szklanki urad dalu w całości,
3 łyżki czerwonej fasoli,
3 łyżki ciecierzycy w połówkach,
3 kawałki imbiru po 1,5 cm każdy,
7-8 ząbków czosnku,
sól do smaku,
2 łyżeczki chilli (dałam 1 łyżeczkę)
2 łyżki ghee (dałam połowę),
3 łyżki masła (dałam połowę),
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 średnia cebula, posiekana,
3 suszone, czerwone chilli, połamane przełamane na pół (dałam 2),
1 szklanka przecieru z pomidorów (u mnie z zapasów na zimę, można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki),
1 łyżeczka garam masala,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1/4 szklanki śmietany.

Umyć strączkowe, zalać 4 szklankami wody i namoczyć przez 8 godzin, albo przez noc. Dwa kawałki imbiru pokroić z cienki paseczki. Odlać wodę z namoczonych strączkowych, zalać 3 szklankami świeżej wody, dodać imbir, sól i chilli w proszku. Ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać ghee i masło (zmniejszyłam ilość jednego i drugiego o połowę), dodać nasiona kuminu i cebulę, smażyć przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać kawałki chilli i posiekany czosnek z posiekanym drobno pozostałym imbirem. Smażyć razem 2 minuty i wymieszać z przecierem pomidorowym.
Do ugotowanych strączkowych dodać garam masalę i zawartość patelni z przecierem pomidorowym. Podusić lekko strączkowe łyżką. Dodać szklankę wody i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać ze śmietaną, posypane kolendrą.

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów