
Stir-fry z ananasa, quinoa i orzechów nerkowca
Autor: thiessa @ 7:16pm, Sobota 27 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
Quinoa zwana również komosÄ… ryżowÄ…, ziarnem prosa boliwijskiego, ryżem peruwiaÅ„skim i zÅ‚otem inków jest roÅ›linÄ…, która jest uprawiana przez czÅ‚owieka od 5 tys. lat i pochodzi z Peru. W gastronomii stosuje siÄ™ jÄ… tak samo jak ziarna zbóż, jednakże z botanicznego punktu widzenia zbożem ona nie jest.Quinoa stanowiÅ‚a podstawÄ™ wyżywienia w paÅ„stwie Inków, uchodzÄ…c za zdrowotne i lecznicze źródÅ‚o życia. Pod wzglÄ™dem zawartoÅ›ci skÅ‚adników odżywczych zboża nie sÄ… dla niej żadnÄ… konkurencjÄ… - quinoa bije je o gÅ‚owÄ™. OdznaczajÄ…ca siÄ™ zawartoÅ›ciÄ… biaÅ‚ka rzÄ™du 13-22% roÅ›lina może być jak najbardziej okreÅ›lona mianem jednego z najbardziej wysokobiaÅ‚kowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa siÄ™ z zaleceniami Åšwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazujÄ…ca wyłącznie na quinoa nie przyniosÅ‚aby uszczerbku dla zdrowia - organizm czÅ‚owieka zaopatrzony byÅ‚by, bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie wystÄ™puje w innych roÅ›linach lub jest obecna tylko w Å›ladowych iloÅ›ciach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdÄ™ wyjÄ…tkowym. Quinoa jest skarbnicÄ… witamin, minerałów i pierwiastków Å›ladowych [za pl.foodlexicon.org].Â
REWELACJA. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.
Składniki:
Quinoa:
1 szklanka quinoa,
1 szklanka soku ananasowego,
1 szklanka zimnej wody,
1/4 łyżeczki sosu sojowego.
Zmieszać quinoa z sokiem, wodą i sosem sojowym, przykryć doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykrycie 12-14 min albo do momentu kiedy cały płyn się wchłonie. Wystudzić i rozdzielić widelcem. Najlepiej zostawić na parę godzin, albo na cała noc w lodówce.
Stir-fry:
150g orzechów nerkowca (surowych, niesolonych),
3 łyżki oleju arachidowego,
2 cebulki dymki, cienko pokrojone,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 czerwone chilli, pokrojone w cieniutki plasterki,
1 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 szklanka zielonego groszku, albo edamame,
1/2 szklanki świeżych liści bazylii, pokrojonej w cienkie paski,
2 łyżki drobno posiekanej mięty,
300g (2 szklanki) pokrojonego świeżego ananasa,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki bulionu warzywnego,
1 łyżka mirinu,
czÄ…stki limonki do skropienia.
Na ciężkiej, teflonowej patelni, albo w woku uprażyć orzechy nerkowca, odłożyć.
Wlać na patelnię olej, wrzucić cebulkę dymkę i czosnek, smażyć 30 sekund, dodać chilli i imbir, smażyć 2 minuty, następnie dodać paprykę i groszek, smażyć 3-4 minuty albo do momentu, kiedy papryka będzie miękka a groszek jeszcze jasnozielony. Na koniec dodać bazylię, miętę, ananasa, smażyć minutę i dodać quinoa.
W oddzielnym naczyniu wymieszać bulion warzywny, sos sojowy, oraz mirin, polać danie, wymieszać i przykryć. Smażyć przez 10-14 min. Podawać z cząstkami limonki do skropienia.
Komentarze