
Stir-fry z ananasa, quinoa i orzechów nerkowca
Autor: thiessa @ 7:16pm, Sobota 27 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
Quinoa zwana również komosą ryżową, ziarnem prosa boliwijskiego, ryżem peruwiańskim i złotem inków jest rośliną, która jest uprawiana przez człowieka od 5 tys. lat i pochodzi z Peru. W gastronomii stosuje się ją tak samo jak ziarna zbóż, jednakże z botanicznego punktu widzenia zbożem ona nie jest.Quinoa stanowiła podstawę wyżywienia w państwie Inków, uchodząc za zdrowotne i lecznicze źródło życia. Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Odznaczająca się zawartością białka rzędu 13-22% roślina może być jak najbardziej określona mianem jednego z najbardziej wysokobiałkowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami ũwiatowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazująca wyłącznie na quinoa nie przyniosłaby uszczerbku dla zdrowia - organizm człowieka zaopatrzony byłby, bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdę wyjątkowym. Quinoa jest skarbnicą witamin, minerałów i pierwiastków śladowych [za pl.foodlexicon.org].Â
REWELACJA. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.
Składniki:
Quinoa:
1 szklanka quinoa,
1 szklanka soku ananasowego,
1 szklanka zimnej wody,
1/4 łyżeczki sosu sojowego.
Zmieszać quinoa z sokiem, wodą i sosem sojowym, przykryć doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykrycie 12-14 min albo do momentu kiedy cały płyn się wchłonie. Wystudzić i rozdzielić widelcem. Najlepiej zostawić na parę godzin, albo na cała noc w lodówce.
Stir-fry:
150g orzechów nerkowca (surowych, niesolonych),
3 łyżki oleju arachidowego,
2 cebulki dymki, cienko pokrojone,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 czerwone chilli, pokrojone w cieniutki plasterki,
1 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 szklanka zielonego groszku, albo edamame,
1/2 szklanki świeżych liści bazylii, pokrojonej w cienkie paski,
2 łyżki drobno posiekanej mięty,
300g (2 szklanki) pokrojonego świeżego ananasa,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki bulionu warzywnego,
1 łyżka mirinu,
cząstki limonki do skropienia.
Na ciężkiej, teflonowej patelni, albo w woku uprażyć orzechy nerkowca, odłożyć.
Wlać na patelnię olej, wrzucić cebulkę dymkę i czosnek, smażyć 30 sekund, dodać chilli i imbir, smażyć 2 minuty, następnie dodać paprykę i groszek, smażyć 3-4 minuty albo do momentu, kiedy papryka będzie miękka a groszek jeszcze jasnozielony. Na koniec dodać bazylię, miętę, ananasa, smażyć minutę i dodać quinoa.
W oddzielnym naczyniu wymieszać bulion warzywny, sos sojowy, oraz mirin, polać danie, wymieszać i przykryć. Smażyć przez 10-14 min. Podawać z cząstkami limonki do skropienia.
Komentarze