<<Strona główna

Stir-fry z ananasa, quinoa i orzechów nerkowca

Autor: thiessa @ 7:16pm, Sobota 27 Luty 2010.

Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero

Quinoa zwana również komosą ryżową, ziarnem prosa boliwijskiego, ryżem peruwiańskim i złotem inków jest rośliną, która jest uprawiana przez człowieka od 5 tys. lat i pochodzi z Peru. W gastronomii stosuje się ją tak samo jak ziarna zbóż, jednakże z botanicznego punktu widzenia zbożem ona nie jest.
Quinoa stanowiła podstawę wyżywienia w państwie Inków, uchodząc za zdrowotne i lecznicze źródło życia. Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Odznaczająca się zawartością białka rzędu 13-22% roślina może być jak najbardziej określona mianem jednego z najbardziej wysokobiałkowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazująca wyłącznie na quinoa nie przyniosłaby uszczerbku dla zdrowia - organizm człowieka zaopatrzony byłby, bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdę wyjątkowym. Quinoa jest skarbnicą witamin, minerałów i pierwiastków śladowych [za pl.foodlexicon.org]. 

REWELACJA. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego.

Składniki:

Quinoa:
1 szklanka quinoa,
1 szklanka soku ananasowego,
1 szklanka zimnej wody,
1/4 łyżeczki sosu sojowego.

Zmieszać quinoa z sokiem, wodą i sosem sojowym, przykryć doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykrycie 12-14 min albo do momentu kiedy cały płyn się wchłonie. Wystudzić i rozdzielić widelcem. Najlepiej zostawić na parę godzin, albo na cała noc w lodówce.

Stir-fry:
150g orzechów nerkowca (surowych, niesolonych),
3 łyżki oleju arachidowego,
2 cebulki dymki, cienko pokrojone,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 czerwone chilli, pokrojone w cieniutki plasterki,
1 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 szklanka zielonego groszku, albo edamame,
1/2 szklanki świeżych liści bazylii, pokrojonej w cienkie paski,
2 łyżki drobno posiekanej mięty,
300g (2 szklanki) pokrojonego świeżego ananasa,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki bulionu warzywnego,
1 łyżka mirinu,
czÄ…stki limonki do skropienia.

Na ciężkiej, teflonowej patelni, albo w woku uprażyć orzechy nerkowca, odłożyć.
Wlać na patelnię olej, wrzucić cebulkę dymkę i czosnek, smażyć 30 sekund, dodać chilli i imbir, smażyć 2 minuty, następnie dodać paprykę i groszek, smażyć 3-4 minuty albo do momentu, kiedy papryka będzie miękka a groszek jeszcze jasnozielony. Na koniec dodać bazylię, miętę, ananasa, smażyć minutę i dodać quinoa.
W oddzielnym naczyniu wymieszać bulion warzywny, sos sojowy, oraz mirin, polać danie, wymieszać i przykryć. Smażyć przez 10-14 min. Podawać z cząstkami limonki do skropienia.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów