
Ryż z kiełkami sojowymi
Autor: thiessa @ 9:49pm, Czwartek 13 Styczeń 2011.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Prezentuję ciekawy dodatek do dania głównego. Miałam ochotę na ten ryż od jakiegoś czasu. Zaplanowałam go na dzisiaj, w tym celu od niedzieli hodowałam kiełki sojowe. Do ryżu był kurczak z boczniakami. Danie wybitnie niefotogeniczne w kolorze szaroburym. Nie wiem zatem, czy je tutaj pokaże. Ryż na pewno jeszcze powtórzę. Ciekawy jest zwłaszcza sos z dodatkiem surowych siekanych pieczarek. Ponieważ nie lubię słonych potraw, zmniejszyłam ilość sosu sojowego a płyn zastąpiłam częściowo wodą
Składniki:
1 szklanka ryżu krótkoziarnistego,
2 szklanki kiełków sojowych (u mnie produkcja własna),
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
sól.
Na sos:
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
1/2 łyżeczki imbiru, startego,
1 1/2 łyżeczki zielonej papryki chilli, wypestkowanej, pokrojonej w plasterki,
1 łyżka czerwonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki,
1/2 łyżeczki cukru,
3 łyżki jasnego sosu sojowego (część zastąpiłam wodą, bo nie przepadam, za słonymi potrawami),
2 łyżki nasion sezamu,
1 cebulka dymka, posiekana,
1 1/2 łyżeczki koreańskiego chilli (można zastąpić ostrą papryką w proszku, ale nie chilli),
3 łyżki pieczarek, drobno posiekanych.
Namoczyć ryż w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie dobrze wypłukać.
Zagotować 750 ml wody, dodać szczyptę soli i wrzucić kiełki. Gotować 3 minuty. Po czym wyjąć i włożyć do miseczki. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Wymieszać i odstawić.
Ryż zalać wodą z gotowania kiełków i gotować 5 minut. Dodać kiełki sojowe, zmniejszyć ogień i gotować 12 minut pod przykryciem. W czasie gotowania ryżu nie mieszać. Powinny się w nim utworzyć małe kratery, którymi uchodzić będzie powietrze.
W miseczce wymieszać składniki sosu. Wyłożyć ryż do miski i polać sosem.

Komentarze
takiego dania to ja bym chętnie spróbowała:) Tylko mam pytanko, czy to musi być jasny sos sojowy - bo szczerze powiedziawszy chyba takiego nie widziałam w sklepie. Oczywiście poszukam jeszcze, ale czy można by go zastąpić ciemnym, czy to bardzo zmieni smak?
atina - 7:52am, Piątek 14 Styczeń 2011.
Ciemny sos sojowy jest przewaznie bardziej slony i ja go generalnie nie uzywam, bo bardzo wplywa na kolor potrawy i wyglada na nieestetyczna. Jesli na opakowaniu bedzie napisane, ze jest to sos sojowo-grzybowy to na pewno bedzie to ciemny sos. Jesli nic nie bedzie napisane, to jest duze prawdopodobnienstwo, ze jasny sos. Tak, wiec reasumujac smakowo bedzie bardziej slone i troche nieladnie bedzie wygladac.
thiessa - 4:12pm, Piątek 14 Styczeń 2011.
dla takiego jedzenia poszłabym za Toba na koniec świata ;)
aga-aa@gazeta.pl - 7:21pm, Piątek 14 Styczeń 2011.
Dzieki Aga. My to generalnie zgadzamy sie w kuchnii, mamy chyba podobne smaki.
thiessa - 11:51pm, Piątek 14 Styczeń 2011.
ja zawsze kupuję sos jasny, w sumie najłatwiej mi na niego trafić. taki ryż zjadłabym z wielką chęcią i to jako pełny posiłek;)
Panna Malwinna - 4:54am, Niedziela 16 Styczeń 2011.
Thiesso bardzo dziękuję za wyjaśnienia:* Udało mi się kupić taki jasny sos - no mam nadzieję, ze jasny, bo napisane jest jasny, ale jak na niego patrzę , to wcale taki jasny nie jest;)))
atina - 8:57am, Poniedziałek 17 Styczeń 2011.
Atino, bo one wszystkie sa ciemne, ale po dodaniu do dania albo jakos sie to "rozchodzi" w przypadku jasnego, albo potrawa robi sie drastycznie ciemna po dodaniu ciemnego.
thiessa - 4:37pm, Wtorek 18 Styczeń 2011.
popular gay black dating sites
gay dating sites for men
<a href=dating-gaym.com?>gay dating nudity</a>
MichaelDof - 12:43pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com