
Ziemniaki z koperkiem i czarnÄ… gorczycÄ… (Shebu bahaji)
Autor: thiessa @ 9:35pm, środa 12 Styczeń 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
Terminu bhaji używa się do określenia warzywnej przekąski smażonej z różnymi przyprawami. Najpopularniejszym rodzajem bhaji są pakory i bhaji cebulowe, które na pewno w tym roku pokażę a tymczasem coś szybkiego. Bardzo rzadko jadam ziemniaki i jeśli już to robię to najczęściej są składnikiem innego dania. Te robiłam nie raz, są pyszne. Proporcje zmienione, bo te książkowe wydają mi się podejrzane.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki,
1 pęczek kopru, posiekany,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
szczypta asafoetidy,
1 suszone chilli,
2 łyżki oleju lub ghee.
Ziemniaki gotować 15 min, aż będą prawie całkiem miękkie, odcedzić.
Rozgrzać na patelni olej lub ghee, wrzucić nasiona czarnej gorczycy i pozwolić im popękać (patelnię przykryć), następnie dodać czosnek, kurkumę, asafoetide i całe chilli, smażyć chwilę.
Na koniec dodać ziemniaki, obtoczyć w przyprawach, wrzucić koper i smażyć 5 min. Posolić do smaku.

Komentarze
Wspabniale wyglÄ…dajÄ… te ziemniaczki:)
wiosenka27 - 9:55pm, środa 12 Styczeń 2011.
Takie proste, a jakie fajne! Bardzo mi siÄ™ podoba połączenie koperku z gorczycÄ…. Na pewno wypróbujÄ™. DziÄ™kujÄ™ za ten przepis :)
quinoamatorka - 9:57pm, środa 12 Styczeń 2011.
Co za zbieg okolicznoÅ›ci - ja dziÅ› też robiÅ‚am curry indyjskie, którego jednym z gÅ‚ównych skÅ‚adników byÅ‚y ziemniaki, ale nie wiem, czy opublikujÄ™ na blogu, bo danie choć bardzo smaczne, to niezbyt fotogeniczne. Może zrobiÄ™ jeszcze raz z nadziejÄ…, że mi wyjdzie Å‚adniejsze wizualnie.
hania-kasia - 10:10pm, środa 12 Styczeń 2011.
Proponuje dodac jak najwiecej kopru. W lecie mozna dodac gigantyczny peczek. Teraz w ziemie te peczki sa malutkie, zatem wyglada to skromnie.
Hania-kasia dania indyjskie nie sa przewaznie fotogeniczne. To najzwyczajniej w swiecie paciaje, wiec sie nie przejmuj.
Znam jednak jedna potrawe, ktora jest wyjatkowo niefotogeniczna. Robilam juz 3 razy i nie zdecydowalam sie zamiescic zdjecia:-)
thiessa - 10:22pm, środa 12 Styczeń 2011.
jak tylko kupiÄ™ asafoetidÄ™ to zrobiÄ™ ;)
izaa - 11:14pm, środa 12 Styczeń 2011.
takie kartofle z koperkiem, to mi się podobają, zwlaszcza, ze ubustwiam koperek, tylko, że u mnie tej przyprawy asafoetidy brak, czym to zastąpić. Czarnej gorczcy też nie mam, ale widziałm gdzieś w sklepie, a to kolejny przepis z jej udzialem, więc czas kupić.
Kinga - 11:37pm, środa 12 Styczeń 2011.
Izaa, Kinga asafoetide mozna pominac. Zreszta ona bardzo smierdzi, cale szczescie, ze dodaje sie ja w malych ilosciach, tylko po to, zeby nadala daniu charakteru.
Czarna gorczyca natomiast nadaje charakterystyczny smak wielu warzywom i dobrze ja miec.
thiessa - 6:45am, Czwartek 13 Styczeń 2011.
A ja bardzo lubię ziemniaki i zawsze chętnie poznaję sposoby w jaki można je przyrządzić.
grumko - 6:52am, Czwartek 13 Styczeń 2011.
Czarną gorczycę widziałam chyba w "Kuchniach świata" albo w sklepie ze zdrową żywnością.
hania-kasia - 7:49am, Czwartek 13 Styczeń 2011.
z dużą ilością kopru- tym bardziej się piszę na takie danie;)
Panna Malwinna - 7:59am, Czwartek 13 Styczeń 2011.
Czarną gorczycę można kupić w sklepach zielarskich - kosztuje 1,50 PLN!
quinoamatorka - 10:26am, Czwartek 13 Styczeń 2011.
Jak zwykle narobilas wszystkim apetytu!
monikucha - 1:52pm, Czwartek 13 Styczeń 2011.
znów wracam do tego przepisu;) strasznie mnie kusi. powiedz mi tylko, czy aż tak ważna jest czarna gorczyca? ja bym robiÅ‚a porcjÄ™ dla siebie, wiÄ™c jakieÅ› 100-150 g ziemniaków, wiÄ™c czy brak 1/3 Å‚yżeczki gorczycy bÄ™dzie wyczuwalny?
Panna Malwinna - 12:40pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
Daje jednak troche smaczku, ale mozesz sprobowac zrobic bez, albo podpraz zamiast niej troche maku.
Cz. gorczyce mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo chociazby na allegro. Polecam sprzedawce na "S". Przy okazji mozna kupic tez inne przyprawy do kuchnii indyjskiej: kozieradke, asafetide, kumin itp.
thiessa - 5:48pm, Sobota 22 Styczeń 2011.
muszÄ™ siÄ™ zaopatrzyć w kilka przypraw, tym bardziej że niektóre znikajÄ… u mnie w zaskakujÄ…cym tempie (kumin i kardamon w szczególnoÅ›ci)
Panna Malwinna - 7:38am, Niedziela 23 Styczeń 2011.