<<Strona główna

Ziemniaki z koperkiem i czarną gorczycą (Shebu bahaji)

Autor: thiessa @ 9:35pm, środa 12 Styczeń 2011.


Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe


Terminu bhaji używa się do określenia warzywnej przekąski smażonej z różnymi przyprawami. Najpopularniejszym rodzajem bhaji są pakory i bhaji cebulowe, które na pewno w tym roku pokażę a tymczasem coś szybkiego. Bardzo rzadko jadam ziemniaki i jeśli już to robię to najczęściej są składnikiem innego dania. Te robiłam nie raz, są pyszne. Proporcje zmienione, bo te książkowe wydają mi się podejrzane.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki,
1 pęczek kopru, posiekany,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
szczypta asafoetidy,
1 suszone chilli,
2 łyżki oleju lub ghee.

Ziemniaki gotować 15 min, aż będą prawie całkiem miękkie, odcedzić.
Rozgrzać na patelni olej lub ghee, wrzucić nasiona czarnej gorczycy i pozwolić im popękać (patelnię przykryć), następnie dodać czosnek, kurkumę, asafoetide i całe chilli, smażyć chwilę.
Na koniec dodać ziemniaki, obtoczyć w przyprawach, wrzucić koper i smażyć 5 min. Posolić do smaku.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wspabniale wyglądają te ziemniaczki:)

wiosenka27 - 9:55pm, środa 12 Styczeń 2011.

Takie proste, a jakie fajne! Bardzo mi się podoba połączenie koperku z gorczycą. Na pewno wypróbuję. Dziękuję za ten przepis :)

quinoamatorka - 9:57pm, środa 12 Styczeń 2011.

Co za zbieg okoliczności - ja dziś też robiłam curry indyjskie, którego jednym z głównych składników były ziemniaki, ale nie wiem, czy opublikuję na blogu, bo danie choć bardzo smaczne, to niezbyt fotogeniczne. Może zrobię jeszcze raz z nadzieją, że mi wyjdzie ładniejsze wizualnie.

hania-kasia - 10:10pm, środa 12 Styczeń 2011.

Proponuje dodac jak najwiecej kopru. W lecie mozna dodac gigantyczny peczek. Teraz w ziemie te peczki sa malutkie, zatem wyglada to skromnie.

Hania-kasia dania indyjskie nie sa przewaznie fotogeniczne. To najzwyczajniej w swiecie paciaje, wiec sie nie przejmuj.
Znam jednak jedna potrawe, ktora jest wyjatkowo niefotogeniczna. Robilam juz 3 razy i nie zdecydowalam sie zamiescic zdjecia:-)

thiessa - 10:22pm, środa 12 Styczeń 2011.

jak tylko kupię asafoetidę to zrobię ;)

izaa - 11:14pm, środa 12 Styczeń 2011.

takie kartofle z koperkiem, to mi się podobają, zwlaszcza, ze ubustwiam koperek, tylko, że u mnie tej przyprawy asafoetidy brak, czym to zastąpić. Czarnej gorczcy też nie mam, ale widziałm gdzieś w sklepie, a to kolejny przepis z jej udzialem, więc czas kupić.

Kinga - 11:37pm, środa 12 Styczeń 2011.

Izaa, Kinga asafoetide mozna pominac. Zreszta ona bardzo smierdzi, cale szczescie, ze dodaje sie ja w malych ilosciach, tylko po to, zeby nadala daniu charakteru.
Czarna gorczyca natomiast nadaje charakterystyczny smak wielu warzywom i dobrze ja miec.

thiessa - 6:45am, Czwartek 13 Styczeń 2011.

A ja bardzo lubię ziemniaki i zawsze chętnie poznaję sposoby w jaki można je przyrządzić.

grumko - 6:52am, Czwartek 13 Styczeń 2011.

Czarną gorczycę widziałam chyba w "Kuchniach świata" albo w sklepie ze zdrową żywnością.

hania-kasia - 7:49am, Czwartek 13 Styczeń 2011.

z dużą ilością kopru- tym bardziej się piszę na takie danie;)

Panna Malwinna - 7:59am, Czwartek 13 Styczeń 2011.

Czarną gorczycę można kupić w sklepach zielarskich - kosztuje 1,50 PLN!

quinoamatorka - 10:26am, Czwartek 13 Styczeń 2011.

Jak zwykle narobilas wszystkim apetytu!

monikucha - 1:52pm, Czwartek 13 Styczeń 2011.

znów wracam do tego przepisu;) strasznie mnie kusi. powiedz mi tylko, czy aż tak ważna jest czarna gorczyca? ja bym robiła porcję dla siebie, więc jakieś 100-150 g ziemniaków, więc czy brak 1/3 łyżeczki gorczycy będzie wyczuwalny?

Panna Malwinna - 12:40pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

Daje jednak troche smaczku, ale mozesz sprobowac zrobic bez, albo podpraz zamiast niej troche maku.
Cz. gorczyce mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, albo chociazby na allegro. Polecam sprzedawce na "S". Przy okazji mozna kupic tez inne przyprawy do kuchnii indyjskiej: kozieradke, asafetide, kumin itp.

thiessa - 5:48pm, Sobota 22 Styczeń 2011.

muszę się zaopatrzyć w kilka przypraw, tym bardziej że niektóre znikają u mnie w zaskakującym tempie (kumin i kardamon w szczególności)

Panna Malwinna - 7:38am, Niedziela 23 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów