
Placki ziemniaczane z kimchi i tofu
Autor: thiessa @ 10:34pm, Poniedziałek 10 Styczeń 2011.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Ogłaszam chwilową przerwę w przygotowywaniu dań z dodatkiem kimchi. Właśnie zużyłam resztki na placki. Nie dałam nawet wymaganej ilości kimchi do środka a jedynie to, co zostało po poprzednich dwóch daniach. Placuszki wyszły bardzo ciekawe w smaku, wystarczająco doprawione i słone, zatem zrezygnowałam z dipu. Skorzystał jedynie małżonek.
Składniki:
(na 2 osoby)
90g kapusty kimchi, posiekanej (u mnie jedynie 60g),
1 ziemniak, ugotowany i poduszony,
trochę mleka (opcjonalnie),
50g tofu, pokruszonego,
4 łyżki mąki,
1 jajko, rozmącone,
1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
sól i pieprz do smaku.
Na dip:
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki placków, dobrze wymieszać. Na rozgrzanym oleju kłaść porcje ciasta i smażyć na złoto. Zdjąć z patelni i osuszyć na papierowym ręczniku.
Połączyć ze sobą składniki sosu.

Komentarze
Ci którzy lubią kategoryzować powiedzieli by pewnie, że to przepis ocierający się o kuchnię fusion;-))
Pozdrawiam;-)
grumko - 5:59am, Wtorek 11 Styczeń 2011.
Grumko to nie fusion. Ponoc oryginalna przekaska sprzedawana na ulicy. No, ale kiedys moze sprawdze, czy to prawda.
thiessa - 4:34pm, Wtorek 11 Styczeń 2011.
gay fetish dating sites
dating around gay asian
<a href=gaydatinglosangeles.com?>how gay dating is harder</a>
MichaelDof - 12:01am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com