<<Strona główna

Tofu ze smażonym kimchi

Autor: thiessa @ 9:05pm, Sobota 8 Styczeń 2011.


Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song


Nigdy nie robię sobie żadnych postanowień noworocznych, ale obiecałam sobie, że w tym roku zajmę się w końcu kuchnią koreańską. Wczoraj był koreański makaron soba, dzisiaj kontynuuję podróż po Korei. Na prawie pierwszy ogień poszło kimchi, bez którego kuchnia koreańska nie może się obyć. Jest ono tak powszechne, że spożywa się je jako dodatek do niemal każdego posiłku lub stanowi zasadniczą jego część. Pod tajemniczą nazwą kryją się wszelkie kiszonki przyrządzane w glinianym garnku. Przygotowuje się je z różnych warzyw (rzodkwi, ogórków, rzepy, bakłażana, chilli, cebulki dymki), jednak najbardziej znaną jej wersją jest kiszonka przyrządzana z kapusty pekińskiej. Kimchi nie przypomina ani trochę naszej kiszonej kapusty, ponieważ przyrządza się je pokrywając warzywa pastą zawierającą najczęściej: chilli, imbir, czosnek, sos sojowy i rybny lub ostrygi. Podczas procesu fermentacji warzywa tracą większość swojego aromatu i przejmują smak przypraw. Tradycja przyrządzanie kimchi w Korei sięga niemal 2 tys. lat. Niemal każda prowincja może poszczycić się swoim własnym przepisem na ten specjał w zależności od dostępności różnych warzyw i ryb. Przygotowując to danie użyłam kimchi ze sklepu, ale w tym roku zamierzam wyprodukować swoje własne. Podam wtedy przepis jak je przyrządzić od A do Z. Możliwe jest też wykonanie go z półproduktów. Można już kupić gotowe marynaty do kimchi w słoiku lub w postaci sypkiej.
Jutro przygotuję podobne danie a dzisiejsze... mmm… jakie to było pyszne

Składniki:

90g kapusty kimchi, pokrojone na kawałki 2 cm (dostępne w "Kuchniach Świata i sklepach internetowych)
50g wieprzowiny, czyli 2 cienkie plasterki schabu grubości 2 mm każdy, pokrojone na kawałki,
1 łyżka oleju,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka prażonych nasion sezamu,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 kostka tofu (300g).

Do woka wlać olej, na rozgrzany wrzucić wieprzowinę z czosnkiem. Smażyć do momentu, kiedy będzie brązowa i chrupiąca. Następnie wrzucić kimchi i smażyć do momentu, kiedy lekko zbrązowieje. Dodać cukier, sezam i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.
W czasie, kiedy smażymy kimchi, gotujemy tofu. Zalewamy go gorącą wodą i gotujemy 4-5 minut. Osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w plastry, które układamy na talerzu. Na wierzch wykładamy smażone kimchi. Podajemy z ryżem.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja jeszcze sama nie robiłam kimchi, ale jadłam przyrządzoną przez kolegę - zrobił z dodatkiem rzepy. Kimchi z dodatkiem tego warzywa niemiłosiernie śmierdzi, więc jeśli zrobię, to na pewno bez rzepy. Mam w domu gliniany garnek i już wiem, do czego go wykorzystam - poddałaś mi dobry pomysł.

hania-kasia - 8:15am, Niedziela 9 Styczeń 2011.

Ciekawy jestem tego przepisu na domowe kimchi;-)

grumko - 9:24am, Niedziela 9 Styczeń 2011.

Hania-kasia wyobrazam sobie ten smrodek. Rzepa i rzodkiew do pachnacych warzyw nie naleza, ale kimchi z kapusty bardzo ladnie pachnialo marynata. Poniewaz pod Wroclawiem jest duzo koreanskich fabryk i pracuje tam sporo Koreanczykow prowadza produkcje kimchi w Polsce. Dochodzily mnie sluchy, ze w porze obiadawej strasznie tam smierdzi, kiedy wyjmuja swoje obiady, wlasnie za przyczyna kimchi. Troche nie chcialo mi sie w to wierzyc otwierajac wczoraj sloik z kapuscianym kimchi.

Grumko na razie nie zrobie, bo musze zdobyc najpierw oryginalne koreanskie chilli, od ktorego zalezy oryginalny smak.
Juz tak mam, ze podejmuje sie przygotowania potrawy posiadajac wszystkie skladniki. W przypadku kuchni azjatyckiej to bardzo wazne, wszelkie zastepniki to juz nie to samo. Nie robie zatem potraw pomijajacych ten skladnik, tylko czekam cierpliwie, az go zdobede.

thiessa - 12:02pm, Niedziela 9 Styczeń 2011.

Smród marynowanej rzepy jest niewyobrażalny - nie da się tego trzymać w mieszkaniu. Dostałam opakowanie tej sałatki z rzepą od kolegi i zaśmiardła mi od niej cała lodówka. Inny kolega wyrzucił od razu sałatkę, bo myślał, że znajomy zrobił nam dowcip (sałatka była prezentem kulinarnym). Wiem na pewno, że pominę ten składnik, gdybym skusiła się na zrobienie samodzielnie kimchi - zrobię tylko z kapustą pekińską.

hania-kasia - 8:57pm, Niedziela 9 Styczeń 2011.

jaka tradycja ? 2 tysiące lat? jak importują chilli dopiero od 500 lat

HRR - 8:29pm, Czwartek 2 Luty 2012.

A nie przyszło Ci do głowy, że wcześniej kimchi moglo byc robione bez jego dodatku?

thiessa - 11:25am, Niedziela 25 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Where is a my topic with ...
Where is a my topic with invite? Hmm i cant find i...
wazzlix @ 2:04am, 12 Luty 2021

nutrition products in ind...
<div class="micro-share"> <t;div...
Williamlor @ 11:41pm, 25 Styczeń 2021

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów