<<Strona główna

Pikantny makaron soba z ogórkiem i nashi (Bibim naengmyun)

Autor: thiessa @ 9:14pm, Piątek 7 Styczeń 2011.


Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song


Coś mi się niejasno przypomina, że Nigella proponowała kiedyś makaron soba z sezamem, olejem sezamowym i nie pamiętam, czym jeszcze, chociaż swego czasu go zrobiłam. Pomimo, że przepadam za makaronem soba, ten akurat nie zachwycił mnie swoim smakiem. Może, dlatego że był mdły. Postanowiłam dać podobnemu makaronowi jeszcze raz szansę i tym razem całkiem mi smakował. Postanowiłam nawet w najbliższym czasie zrobić go jeszcze raz i włożyć do lunchboxa. W oryginale jest to sałatka makaronowa w dodatku podawana z lodem a ja na zimno nie jadam ani zup, ani makaronów, więc spożyłam na ciepło. Jest to propozycja tylko dla tych, którzy lubią jadać piekielnie ostro, chociaż moje 6-letnie, zaprawione w bojach dziecko zjadło nawet pół porcji.

Składniki:
(na 2 osoby)


90g makaronu soba,
1 jajko ugotowane na twardo, przekrojone na pół,
1/2 ogórka, pokrojonego w słupki,
1/2 nashi, pokrojonego w słupki,

sos:
2 łyżki pasty gochujang (chilli bean paste),
1 łyżeczka koreańskiego chilli (dobrym substytutem będzie ostra papryka a nie zwykłe chilli),
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka sezamu,
pokruszony lód do podania, jeśli podamy na zimno.

Makaron ugotować w dużej ilości wody (zwykle 5 minut) Odcedzić. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem i posypać ogórkiem i nasi. Położyć na wierzch połówkę jajka. Jeśli będziemy serwować na zimno makaron studzimy przez 30 minut i podajemy posypany lodem.

Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uwielbiam smak makaronu soba! Zostanę przy samym makaronie, może z olejem lnianym lub innym, bo ostry sos nie dla mnie. Pozdrawiam.

Kinga - 11:28pm, Piątek 7 Styczeń 2011.

A my jeszcze nie jedliśmy makaronu soba, ale pewnie będzie w tym roku nie jedna okazja żeby to zrobić;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 5:42am, Sobota 8 Styczeń 2011.

Ja też jeszcze nie jadłam makaronu soba, choć od dłuższego czasu jest na mojej liście produktów do spróbowania.

Fajnie wygląda to danie, szczególnie podoba mi się sos i dodatek sezamu w nim.

hania-kasia - 8:33am, Sobota 8 Styczeń 2011.

Od razu mowie, ze pierwszy kes moze sie wydawac nieszczegolny, ale pozniej smak tego makaronu wciaga na tyle, ze mozna go palaszowac bez dodatkow.

thiessa - 10:26pm, Sobota 8 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów