<<Strona główna

Avial

Autor: thiessa @ 7:50pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.


Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe


Wczoraj byliśmy z mężem bardzo zabiegani, więc nie zdążyliśmy zaplanować nic na dzisiejszy obiad a tym samym kupić. Postanowiłam, więc zrobić go z tego, co jest w domu. Jakiś tydzień temu kupiłam słodkie ziemniaki i leżały sobie w lodówce, na razie bez żadnego planu, a cała reszta to coś, co zawsze mam na stanie.
Curry to pochodzi z południa Indii, gdzie często dania zawierają więcej sosu, niż na północy a to dlatego, że częściej spożywa się tutaj ryż, niż czapati. Jest naprawdę szybkie w przygotowaniu. Jeśli dobrze sobie rozplanujemy czas, tzn. będziemy wykonywać inne czynności w czasie, kiedy część dania już się gotuje to przyrządzenie całości zajmie nam 20 minut. W końcowej fazie danie polewa się tarką. Jest to bardzo częsta praktyka mająca na celu aromatyzację dania. Dałam połowę zalecanej ilości chilli, tak, żeby danie mogło zjeść także dziecko. Wyszło idealne, aromatyczne i równocześnie delikatne od jogurtu i kokosa, ale nie mdłe dzięki zawartości chilli. W oryginalnym przepisie podsmaża się liście curry na oleju. Ja użyłam ghee, żeby było bardziej aromatycznie. W oryginalnym przepisie liście curry są oczywiście świeże, niestety dla mnie nieosiągalne. Od dawna marzy mi się własna Murraya koenigii w doniczce. Próbowałam nawet pytać w Indiach, czy nie sprzedają nasion tej rośliny, ale niestety, nie mieli. Swego czasu można było ją kupić na Amazonie, ale cóż mi po tym? Pewnie nie przesyłają takich rzeczy do Polski.

Składniki:

1/2 łyżeczki kurkumy,
200g marchewki (2 sztuki), pokrojonej w słupki,
200g słodkich ziemniaków (jeden mniejszy), pokrojonych w słupki,
200g fasolki szparagowej, podzielonej na połówki,
50g wiórków kokosowych, lub lepiej świeżo startej kopry,
5 cm kawałek imbiru, starty,
3 zielone chilli, wypestkowane i posiekane (ja dałam jedną dużą i jedną małą papryczkę),
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
420 ml gęstego jogurtu,
10 listków curry,
1 łyżka oleju.

Zagotować w garnku wodę, dodać kurkumę i marchewkę. Gotować 5 minut. Dodać słodkie ziemniaki i fasolkę szparagową, doprowadzić znowu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotowac kolejne 5 minut, albo do momentu, kiedy warzywa będą prawie całkowicie miękkie.
W czasie, kiedy warzywa się gotują do blendera wrzucamy wiórki kokosowe, imbir i chilli. Dodajemy odrobinę wody i miksujemy wszystko na pastę. Dodajemy do warzyw, przyprawiamy solą i kominem i gotujemy 2 minuty. Mieszamy z jogurtem i podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania, bo wówczas jogurt się zważy.
Przygotowujemy tarkę. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy liście curry. Smażymy chwilę i wlewamy całość do warzyw. Mieszamy i gotowe.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Замена экрана...
Аксессуары http://i7phone.com.ua/remont-...
TimothyLaf @ 4:05pm, 5 Październik 2019

New,s 2019 -2020
По вашему желанию я делаю л...
Ceciltap @ 8:42pm, 29 Wrzesień 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów