<<Strona główna

Perska wołowina z grochem i pigwą

Autor: thiessa @ 9:11pm, środa 5 Styczeń 2011.


Źródło: "The Legendarny Cuisine of Persia" Margareth Shaida


Mięso jadam 3-4 razy w miesiącu, ale jak już je robię to preferuję w jakiejś ciekawej formie. Musi być bardzo przyprawione, albo z dużą ilością warzyw, albo też w jakimś ciekawym sosie. Owoce do mięsa też mogą być. Jestem zwolenniczką takich połączeń, chociaż wiele osób w nich nie gustuje. W tym przypadku ciekawy jest też dodatek grochu, którego jak na mój gust można sypnąć więcej, niż w przepisie. Gdyby komuś się udało upolować pigwę to zachęcam do eksperymentów. Pamiętam, że parę lat temu, kiedy zapytałam się, co można zrobić z pigwy, jedyna propozycję jaką dostałam byłą nalewka. Nie lubię alkoholu i pigwa w końcu wylądowała w herbacie. Od tego czasu przyrządzałam ją już wielokrotnie i za każdym razem inaczej. Kiedyś zrobiłam nawet zupę pigwową. 

Składniki:

350g wołowiny lub jagnięciny z udźca, podzielonej na kawałki,
2 średnie cebule, pokrojone w plastry,
olej do smażenia,
1/2 łyżeczki kurkumy,
60g grochu w połówkach,
2 duże pigwy, obrane, pokrojone na 8 części, z których każda podzielona jeszcze na połowę,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki cukru (ja sprofanowałam i dałam stewię).

Cebulę smażyć na oleju do momentu, kiedy będzie złotobrązowa. Wymieszać z kurkumą, dodać mięso i smażyć do momentu, kiedy będzie brązowe. Wymieszać z umytym grochem, dodać wodę, przykryć i gotować do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać pigwę i gotować do momentu, kiedy będzie miękka. Tuz przed podaniem doprawić cukrem (stewią w wersji dietetycznej), sól i pieprz. Podawać z ryżem.

PODOBNY PRZEPIS:  Jagnięcina duszona z pigwą i daktylami


Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Swietny przepis. Musze wyprobowac bo pigwy jeszcze chyba nie jadlam :) A bardzo lubie polaczenia miesa i owocow :)

majka - 8:47am, Czwartek 6 Styczeń 2011.

Kolejny raz mnie zaskoczylas, lubie twoje poroze kulinarne:)

monikucha - 3:28pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

A skąd wziąć pigwę o tej porze roku? Chyba już jej nie ma na rynku, bo zbiera się ją we wrześniu.

hania-kasia - 4:42pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

Dziekuje Wam za mile slowo. To sa pigwy greckie, kupilam je w Kauflandzie. Mieli na stanie przed Swietami i przedwczoraj kiedy tam bylam nadal je mieli.

thiessa - 5:08pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

W Warszawie Kauflandy nie są zbyt korzystnie zlokalizowane - większość z nich praktycznie poza obrębem miasta. Do teraz myślałam, że w ogóle ich nie ma w moim mieście - dopiero po przeczytaniu Twojego wyjaśnienia weszłam na ich stronę i poprzez wyszukiwarkę sklepów dowiedziałam się, że mam do nich daleko. W każdym razie dziękuję za wyjaśnienie.

hania-kasia - 8:34pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów