
Perska wołowina z grochem i pigwą
Autor: thiessa @ 9:11pm, środa 5 Styczeń 2011.
Źródło: "The Legendarny Cuisine of Persia" Margareth Shaida
Mięso jadam 3-4 razy w miesiącu, ale jak już je robię to preferuję w jakiejś ciekawej formie. Musi być bardzo przyprawione, albo z dużą ilością warzyw, albo też w jakimś ciekawym sosie. Owoce do mięsa też mogą być. Jestem zwolenniczką takich połączeń, chociaż wiele osób w nich nie gustuje. W tym przypadku ciekawy jest też dodatek grochu, którego jak na mój gust można sypnąć więcej, niż w przepisie. Gdyby komuś się udało upolować pigwę to zachęcam do eksperymentów. Pamiętam, że parę lat temu, kiedy zapytałam się, co można zrobić z pigwy, jedyna propozycję jaką dostałam byłą nalewka. Nie lubię alkoholu i pigwa w końcu wylądowała w herbacie. Od tego czasu przyrządzałam ją już wielokrotnie i za każdym razem inaczej. Kiedyś zrobiłam nawet zupę pigwową.
Składniki:
350g wołowiny lub jagnięciny z udźca, podzielonej na kawałki,
2 średnie cebule, pokrojone w plastry,
olej do smażenia,
1/2 łyżeczki kurkumy,
60g grochu w połówkach,
2 duże pigwy, obrane, pokrojone na 8 części, z których każda podzielona jeszcze na połowę,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki cukru (ja sprofanowałam i dałam stewię).
Cebulę smażyć na oleju do momentu, kiedy będzie złotobrązowa. Wymieszać z kurkumą, dodać mięso i smażyć do momentu, kiedy będzie brązowe. Wymieszać z umytym grochem, dodać wodę, przykryć i gotować do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Do mięsa dodać pigwę i gotować do momentu, kiedy będzie miękka. Tuz przed podaniem doprawić cukrem (stewią w wersji dietetycznej), sól i pieprz. Podawać z ryżem.
PODOBNY PRZEPIS: Jagnięcina
duszona z pigwÄ… i daktylami

Komentarze
Swietny przepis. Musze wyprobowac bo pigwy jeszcze chyba nie jadlam :) A bardzo lubie polaczenia miesa i owocow :)
majka - 8:47am, Czwartek 6 Styczeń 2011.
Kolejny raz mnie zaskoczylas, lubie twoje poroze kulinarne:)
monikucha - 3:28pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
A skąd wziąć pigwę o tej porze roku? Chyba już jej nie ma na rynku, bo zbiera się ją we wrześniu.
hania-kasia - 4:42pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
Dziekuje Wam za mile slowo. To sa pigwy greckie, kupilam je w Kauflandzie. Mieli na stanie przed Swietami i przedwczoraj kiedy tam bylam nadal je mieli.
thiessa - 5:08pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
W Warszawie Kauflandy nie sÄ… zbyt korzystnie zlokalizowane - wiÄ™kszość z nich praktycznie poza obrÄ™bem miasta. Do teraz myÅ›laÅ‚am, że w ogóle ich nie ma w moim mieÅ›cie - dopiero po przeczytaniu Twojego wyjaÅ›nienia weszÅ‚am na ich stronÄ™ i poprzez wyszukiwarkÄ™ sklepów dowiedziaÅ‚am siÄ™, że mam do nich daleko. W każdym razie dziÄ™kujÄ™ za wyjaÅ›nienie.
hania-kasia - 8:34pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.