
Smażone maślane tofu z grzybami shimeji
Autor: thiessa @ 10:14pm, Wtorek 4 Styczeń 2011.
Źródło: "Kuchnia japońska" fk Wydawnictwo Olesiejuk
Jakiś czas temu udało mi się kupić grzyby shimeji i mogłam w końcu przygotować to tofu, na które od dawna miałam ochotę. W oryginalnym przepisie połowę stanowią grzyby shiitake, ale ja z nich zrezygnowałam. Danie zrobiłam już dwa razy i okazało się, że moje dziecko wprost za nim przepada. Jego porcja znikła z talerza szybciej niż moja własna.
Składniki:
600g tofu (u mnie najtwardsze na rynku firmy Solida Ford),
25g masła,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
2 łyżeczki imbiru, startego,
5 cebulek dymek, z czego 4 pokrojone ukośnie, jedna pokrojona na plasterki,
300g grzybów shimeji, podzielonych na małe kępki, lub 150g shimeji i 150g shiitake),
1 łyżka oleju,
szczypta mielonego białego pieprzu,
szczypta pieprzu syczuańskiego (sansho),
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
2 łyżki mirinu.
Tofu owinąć w ściereczkę, przycisnąć dwoma talerzami i pozostawić na około godzinę by wypłynął nadmiar płynu. Następnie zdjąć ściereczkę, podzielić na 8 części i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na ciężkiej patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu połowę masła i oleju sezamowego. Wrzucić na tłuszcz czosnek, imbir i kawałki cebulki oraz grzyby. Smażyć przez 3-4 minuty, aż zmiękną i zdjąć wszystko z patelni.
Dodać pozostałą ilość masła i oleju sezamowego i olej roślinny. Doprawić tofu solą oraz białym pieprzem i pieprzem sansho, a następnie smażyć po 6 minut z każdej strony na złocisty kolor. Potem zdjąć z patelni.
Odlać z patelni nadmiar tłuszczu, pozostawiając około łyżeczki. Zwiększyć ogień, wlać shoyu i ponownie wrzucić na patelnię grzyby. Wymieszać je i podsmażać na patelni jeszcze przez 2 minuty, aż zagrzeją się w środku. Na koniec pokryć każdą kostkę tofu porcją grzybów i udekorować dymką.

Komentarze
Ciekawe te grzyby - jeszcze na takie nie trafiÅ‚am, natomiast widziaÅ‚am w sklepie grzyby o podobnym ksztaÅ‚cie, ale biaÅ‚e (nazywajÄ… siÄ™ enoki), ale ich nie kupiÅ‚am, bo nie miaÅ‚am pomysÅ‚u, co można by z nich zrobić. Potem, gdy pomysÅ‚ siÄ™ pojawiÅ‚, grzybów już nie byÅ‚o. Mam nadziejÄ™, że uda mi siÄ™ na nie ponownie trafić i wypróbować.
hania-kasia - 7:56am, środa 5 Styczeń 2011.
jak ja lubię tu bywać, zawsze coś w moich gustach smakowych się znajdzie.
Panna Malwinna - 8:54am, środa 5 Styczeń 2011.
kurcze ,a gdzie można kopić takie grzyby?
margot - 11:28am, środa 5 Styczeń 2011.
Odpowiem zbiorczo. Grzyby kupilam w Tesco. Nie wiem, czy sami na to wpadli, czy raczyli w koncu rozpatrzec moja petycje. Jakies 3 miesiace temu zlozylam takowa w punkcie obslugi klienta i poprosilam o zamawianie calej oferty grzybow firmy z ktorej zamawiaja pieczarki i potrobello. W szczegolnosci zas wnioskowalam o shimeji wlasnie i enoki (Haniu-kasiu juz ja doskonale wiem, co chcialabym z nich zrobic). Az tu kiedys sobie ide, patrze a tu leza. Od tej pory widuje je czasem, enoki natomiast nie widzialam, stad moge wnioskowac, ze to zamowienie to niejako przypadek.
Tutaj cala oferta firmy: http://fresh4seasons.com/index.php5?goto=kontakt. Trzeba zaczac lobbowac w sklepach, coby zaczeli zamawiac nie tylko te pospolite towary.
thiessa - 4:22pm, środa 5 Styczeń 2011.
popytam się w ,,moich " sklepach , hm ciekawe czy będzie jakaś zainteresowanie
margot - 2:02pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
hello guos 9128738515
cialis 2.5 mg - 9:03pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com
gay dominant dating sites
phoenix gay dating sites
<a href=gaydatingcanada.com?>100 free gay online dating</a>
MichaelDof - 11:05am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com