
Zupa ziemniaczano-brokułowa
Autor: thiessa @ 5:56pm, Sobota 27 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
Świetna zupa na każdą parę roku. Pożywna (ziemniaki), wiosenna (brokuł) i pyszna. Sam jej widok wprawia w dobry nastrój, podczas kiedy śniegi stopniały i za oknem szaro i mokro. Nie ma jak miseczka gorącej zupy po przyjściu z pracy.
Składniki:
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 łyżeczki suszonego estragonu,
kilka szczypt świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżeczka soli,
6 szklanek bulionu warzywnego,
900g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę,
4 szklanki posiekanych brokułów (łącznie z łodygą pokrojoną na małe kawałki),
1/4 szklanki koperku, posiekanego,
1/4 szklanki mięty, posiekanej.
Na oliwie podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać czosnek, estragon, sól i pieprz, smażyć 1 minutę. Wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem 15 min. Dodać brokuły i gotować kolejne 15 min. 1/3 zupy zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Wrzucić koperek i miętę, odstawić na 10 min. przed podaniem, aby zupa się przegryzła. Tyle przepis. Gotowałam 2x10 minut.
Komentarze