
Polędwiczki wieprzowe z pomidorami, papryką i groszkiem
Autor: thiessa @ 4:54pm, Niedziela 31 Styczeń 2010.
Źródło: z serii " Podróże kulinarne" "Kuchnia portugalska"
Za wieprzowiną nie przepadamy, ale dla polędwiczek robimy wyjątek. Tą pyszną część sfinjaka dane nam było spróbować już po wyjściu z rodzinnego domu, gdzie takich rarytasów się nie jadało. Nie wiem, czy to wina tamtych trudnych czasów, czy też nawyków kulinarnych naszych rodziców i przywiązania do tradycyjnych dań kuchni polskiej, czy może dostępności towaru. Najprawdopodobnie jedno i drugie miało w tym swój udział.
W wydaniu portugalskim polędwiczki są przepyszne i wnoszą do dania mięsnego świeżość warzyw, co nie jest bez znaczenia o tej porze roku.
Składniki:
800g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w grube paski,
300g pomidorów bez skórki,
1 żółta papryka, wypestkowana, pokrojona w paski,
1 cebula, pokrojona w kostkÄ™,
150g mrożonego zielonego groszku,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 ostra papryczka, pozbawiona pestek, pokrojona w krążki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka pasty pomidorowej,
600 ml wywaru mięsnego,
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Z pomidorów usunąć skórkę oraz pestki, przetrzeć przez sito. Ponieważ pora jest zimowa u mnie przetarte pomidory z puszki.
Rozgrzać olej na dużej patelni i usmażyć mięso posypane solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek oraz paprykę chilli. Dodać pastę pomidorową, wymieszać, smażyć 2 min.
Wlać wywar mięsny (u mnie woda), przyprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować przez 35 min. Dodać paprykę (u mnie czerwona), groszek oraz przetarte pomidory, gotować kolejne 10 min. Podawać posypane natką. Jako, że mamy zimę u mnie mrożona.
Komentarze