<<Strona główna

Fasola "czarne oczko" z pieczarkami

Autor: thiessa @ 10:02pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe


I znowu strączkowe. Czasem myślę, że jem ich za dużo, ale pocieszam się tym, że w takim Meksyku, czy Indiach są codziennym pożywieniem. Dla mnie są synonimem cięższego i bardziej treściwego jedzenia, dlatego zimą spożywam je w dużych ilościach a w letnich miesiącach nieco passuje.
Dzisiaj danie z bardzo lubianej przeze mnie fasolki "czarne oczko", która jest w smaku delikatna i kremowa.

Składniki:

200g fasolki "czarne oczko",
400g pomidorów lub 1 puszka posiekanych,
1 łyżeczka nasion kuminu,
3 cm kawałek cynamonu,
150g cebuli, posiekanej,
4 ząbki czosnku, posiekane,
250g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1.2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chilli,
2 łyżki posiekanej kolendry,
olej do smażenia.

Fasolkę namoczyć na noc, zmienić wodę i ugotować (ok. 1,5 godziny).
Jeżeli w sezonie używamy świeżych pomidorów to należy je sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć szypułkę i pestki, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kuminu i cynamon i smażyć przez 10 sekund. Następnie dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu aż zacznie mięknąć i się zbrązowi. Dodać pieczarki, smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory, mielony kumin, mieloną kolendrę, kurkumę i chilli. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wmieszać fasolkę "czarne oczko" i posiekaną kolendrę. W tym miejscu zaleca się gotować przez kolejne 30 minut. Ja gotowałam jakieś 5, tyle tylko, żeby podgrzać fasolkę.



Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

thiesso, a tę fasolkę to można kupić w zwykłym sklepie?

Nina - 10:18pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

Szkoda, że fasole wymagają dość długiego gotowania. Też je lubię, ale zazwyczaj odstrasza mnie czasochłonność przygotowania dania na ich bazie.

Zaciekawiłaś mnie fasolą czarne oczko - znam ją tylko ze słyszenia, dotychczas nie miałam okazji jej spróbować. Danie bardzo apetyczne - widać, że pieczarki były świeżutkie.

hania-kasia - 10:37pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

Nina w zwyklym to pewnie nie, ale w zdrowej zywnosci na pewno.

Haniu-kasiu w przypadku gotowania straczkowych potrzebna jest dobra logistyka. Trzeba pamietac o moczeniu a jak sa juz namoczone to gotuja sie same nie trzeba przy nich stac. Z powodu duzego uzycia straczkowych od dawna przymierzam sie do zakupu szybkowara. To ostatnio na mojej liscie produkt number one do nabycia. Tymczasem namaczam hurtem, gotuje i trzymam w zamrazarce.

thiessa - 10:55pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

bardzo lubię fasolkę czarne oczko (kiedyś pamiętam że była w Lidlu). danie kuszące swoim smakiem, szczególnie że tyle w nim cudownych aromatów.
pozdrawiam!

Panna Malwinna - 8:33am, Wtorek 4 Styczeń 2011.

Och bardzo mi się podoba. Musi fantastycznie smakować!

Amber - 11:59am, Wtorek 4 Styczeń 2011.

Thiesso, wspaniałe są te Twoje indyjskie przepisy! U mnie szybkowar jest numerem 2 na liście, bo najbardziej marzę o formie do idli. Jeśli sobie przywiozłaś, to chyba pęknę z zazdrości ;D

quinoamatorka - 5:57pm, Wtorek 4 Styczeń 2011.

Quinoamatorko a zebys wiedziala, ze sobie przywiozlam! Przydadza sie do kuchni indyjskiej i lankijskiej. Pewnie niedlugo bedzie inauguracja.

thiessa - 10:50pm, Wtorek 4 Styczeń 2011.

No nieee :DDD W takim razie pęknę dopiero po inauguracji, bo bardzo jestem ciekawa, co pokażesz. W sklepie indyjskim w Warszawie widziałam mąkę do idli, ale, jak znam życie, mąkę też pewnie sobie przywiozłaś ;)

quinoamatorka - 7:43am, środa 5 Styczeń 2011.

Maki nie mam, ale mam duzy przekroj przepisow i z maka ryzawa i z jaglana i rozne kombinacje.

thiessa - 4:07pm, środa 5 Styczeń 2011.

zrobiłam , rewelacja

p.s no nie ja tez pęknę inauguracji idli.:P

margot - 2:04pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

Ojej, to ja jeszcze poczekam z ta inauguracja.

Ciesze sie, ze smakowalo.

thiessa - 5:12pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • kwiecień 2014
    • Kleisty ryż z mango
    • Zupa a la Jókai
    • Środkowotajlandzka sałatka z zielonej papai
    • Zupa klopsikowa z wolnowaru
    • Kolendrowe pieczarki z pomidorkami
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów