
Fasola "czarne oczko" z pieczarkami
Autor: thiessa @ 10:02pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
I znowu strączkowe. Czasem myślę, że jem ich za dużo, ale pocieszam się tym, że w takim Meksyku, czy Indiach są codziennym pożywieniem. Dla mnie są synonimem cięższego i bardziej treściwego jedzenia, dlatego zimą spożywam je w dużych ilościach a w letnich miesiącach nieco passuje.
Dzisiaj danie z bardzo lubianej przeze mnie fasolki "czarne oczko", która jest w smaku delikatna i kremowa.
Składniki:
200g fasolki "czarne oczko",
400g pomidorów lub 1 puszka posiekanych,
1 łyżeczka nasion kuminu,
3 cm kawałek cynamonu,
150g cebuli, posiekanej,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
250g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1.2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chilli,
2 łyżki posiekanej kolendry,
olej do smażenia.
Fasolkę namoczyć na noc, zmienić wodę i ugotować (ok. 1,5 godziny).
Jeżeli w sezonie używamy świeżych pomidorów to należy je sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć szypułkę i pestki, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kuminu i cynamon i smażyć przez 10 sekund. Następnie dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu aż zacznie mięknąć i się zbrązowi. Dodać pieczarki, smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory, mielony kumin, mieloną kolendrę, kurkumę i chilli. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wmieszać fasolkę "czarne oczko" i posiekaną kolendrę. W tym miejscu zaleca się gotować przez kolejne 30 minut. Ja gotowałam jakieś 5, tyle tylko, żeby podgrzać fasolkę.
![]() |
Komentarze
thiesso, a tę fasolkę to można kupić w zwykłym sklepie?
Nina - 10:18pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
Szkoda, że fasole wymagają dość długiego gotowania. Też je lubię, ale zazwyczaj odstrasza mnie czasochłonność przygotowania dania na ich bazie.
ZaciekawiÅ‚aÅ› mnie fasolÄ… czarne oczko - znam jÄ… tylko ze sÅ‚yszenia, dotychczas nie miaÅ‚am okazji jej spróbować. Danie bardzo apetyczne - widać, że pieczarki byÅ‚y Å›wieżutkie.
hania-kasia - 10:37pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
Nina w zwyklym to pewnie nie, ale w zdrowej zywnosci na pewno.
Haniu-kasiu w przypadku gotowania straczkowych potrzebna jest dobra logistyka. Trzeba pamietac o moczeniu a jak sa juz namoczone to gotuja sie same nie trzeba przy nich stac. Z powodu duzego uzycia straczkowych od dawna przymierzam sie do zakupu szybkowara. To ostatnio na mojej liscie produkt number one do nabycia. Tymczasem namaczam hurtem, gotuje i trzymam w zamrazarce.
thiessa - 10:55pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
bardzo lubiÄ™ fasolkÄ™ czarne oczko (kiedyÅ› pamiÄ™tam że byÅ‚a w Lidlu). danie kuszÄ…ce swoim smakiem, szczególnie że tyle w nim cudownych aromatów.
pozdrawiam!
Panna Malwinna - 8:33am, Wtorek 4 Styczeń 2011.
Och bardzo mi się podoba. Musi fantastycznie smakować!
Amber - 11:59am, Wtorek 4 Styczeń 2011.
Thiesso, wspaniałe są te Twoje indyjskie przepisy! U mnie szybkowar jest numerem 2 na liście, bo najbardziej marzę o formie do idli. Jeśli sobie przywiozłaś, to chyba pęknę z zazdrości ;D
quinoamatorka - 5:57pm, Wtorek 4 Styczeń 2011.
Quinoamatorko a zebys wiedziala, ze sobie przywiozlam! Przydadza sie do kuchni indyjskiej i lankijskiej. Pewnie niedlugo bedzie inauguracja.
thiessa - 10:50pm, Wtorek 4 Styczeń 2011.
No nieee :DDD W takim razie pęknę dopiero po inauguracji, bo bardzo jestem ciekawa, co pokażesz. W sklepie indyjskim w Warszawie widziałam mąkę do idli, ale, jak znam życie, mąkę też pewnie sobie przywiozłaś ;)
quinoamatorka - 7:43am, środa 5 Styczeń 2011.
Maki nie mam, ale mam duzy przekroj przepisow i z maka ryzawa i z jaglana i rozne kombinacje.
thiessa - 4:07pm, środa 5 Styczeń 2011.
zrobiłam , rewelacja
p.s no nie ja tez pęknę inauguracji idli.:P
margot - 2:04pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
Ojej, to ja jeszcze poczekam z ta inauguracja.
Ciesze sie, ze smakowalo.
thiessa - 5:12pm, Czwartek 6 Styczeń 2011.
hello guos 9128738513
generic cialis 20mg - 1:42am, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com