
Kapusta po pendżabsku
Autor: thiessa @ 6:24pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
Pendżab to stan na północy Indii, sąsiadujący m.in. z Pakistanem i Kaszmirem. Jest to region gdzie dominującą gałęzią gospodarki jest rolnictwo, dlatego też jedzenie stamtąd pochodzące jest urozmaicone i absolutnie pyszne. Większość potraw stąd pochodzących, ze względu na wyznanie ludzi zamieszkujących ten region, jest wegetariańska. Kuchnia pendżabska ze względu na swoją różnorodność jest bardzo popularna także w innych regionach Indii.Kapustę można zjeść jako samodzielne danie z dodatkiem ryżu, bądź czapati, ale może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania.
W Indiach sprzedaje się malutką cukrową kapustę, która jest bardziej delikatna od tej sprzedawanej u nas, dlatego też danie przygotowałam z kapusty włoskiej, która podczas smażenia ma szansę bardziej zmięknąć. Do smażenia kapusty użyłam ghee – klarowanego masła, tzn. najpierw smażyłam na nim kapustę, zamiast na oleju a później masła już nie dodawałam. Niesamowity smak. Poniżej przepis oryginalny.
Składniki:
1/2 cebuli, z grubsza posiekanej,
1 ząbek czosnku, posiekany,
2,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekanego,
2 zielone chili, wypestkowane i posiekane,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka ziaren kuminu,
1 łyżeczka kurkumy,
500g kapusty, dość drobno posiekanej,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chili w proszku,
1 łyżka masła.
Cebule, chili, czosnek i imbir usmażyć na oleju tak, aby cebula zmiękła, ale nie zbrązowila się.
Dodać kumin w ziarnach, kurkume i smażyć minutę. Następnie dodać kapustę i wymieszać dokładnie, aby przyprawy ją oblepiły. Dodać resztę przypraw, podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu (ok. 10 minut). Kiedy kapusta jest już miękka, dodać masło, doprawić solą i wymieszać.
Komentarze
pamiętam tą kapustę z Galerii zrobiłam też i była pyszna...;):)
izaa - 9:14pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.
Fajna ta kapusta i wcale się nie zdziwiłem, że tegoroczną zabawę zaczynasz od przepisów z kuchni indyjskiej;-)
grumko - 6:22am, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
jako fanka kapusty piszę się na miseczkę takich aromatycznych pyszności;)
Panna Malwinna - 8:40am, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
Izaa, Malwinna ja za to fanka kapusty nie jestem i uzywam jej tylko czasem do coleslawa. Ta oto zrobilam kiedys dlatego wlasnie, ze maz kupil za duzo kapusty i od tej pory powtarzam.
Grumko a bo mialam troche zdjec z potraw zrobioncyh w grudniu w zanadrzu.
thiessa - 7:44pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
A jakiej kapusty najlepiej użyć :) ? włoska, pekińska?
Bitkon - 5:16pm, Wtorek 11 Wrzesień 2012.
W sumie najlepiej to chyba włoskiej lub zwykłej głowiastej. Ja preferuje włoską.
thiessa - 10:08pm, Poniedziałek 24 Wrzesień 2012.
Fajny sposób na włoską kapustę. Miałam ją dzisiaj na obiad, ale mnie brakowało czegoś i dodałam ociupinę soku z limonki. Wydaje mi się, że ten dodatek nie tylko nie zepsuł efektu końcowego, wręcz przeciwnie.
dawny_basik - 4:14pm, środa 21 Sierpień 2013.http://mozaikazycia.blogspot.com/