<<Strona główna

Curry z pieczarek i groszku

Autor: thiessa @ 8:50pm, Sobota 1 Styczeń 2011.


Źródło: "Taste of Punjab" Nita Mehta

Bardzo cieszę się z powodu nowej akcji kulinarnej Z widelcem po Azji , której organizatorem są Irena i Andrzej z bloga  Kuchnia Ireny i Andrzeja dlatego, że kuchnię Azjatycką uważam za najsmaczniejszą, najbardziej aromatyczną i najzdrowszą. Zaletą jest również krótki czas przygotowania potraw. Poza tym jestem strasznie "ryżożerna". Ryż może być bardzo smaczny, pod warunkiem, że użyjemy do gotowania ciekawych jego odmian: ryż jaśminowy, basmatii, klejący, czy ryż japoński typu uruchi mai, genami, czy mochi gome, ugotujemy go we właściwej ilości wody lub na parze i nie dodamy soli.
Zaczynam od dania kuchni indyjskiej, które zrobiłam jakiś czas temu próbując wykorzystać czarną odmianę kardamonu. Potrawa zawiera bardzo popularny w Indiach groszek oraz pieczarki. Kiedyś myślałam, że w Indiach w ogóle się ich nie jada, ale przekonałam się na miejscu, że byłam w błędzie. W niemal każdym przybytku gastronomicznym można znaleźć pozycję z "mashroom", zwanymi tam "khumba", przy czym określenie grzyb sprowadza się w zasadzie do użycia pieczarek.

Składniki:

200 g pieczarek (nóżki odcięte, pokrojone na 4 części),
1 szklanka groszku,
2 goździki,
2 czarne kardamony,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki garam masala ,

sól do smaku,
olej do smażenia.


zmielone do postaci pasty:
3 pomidory (u mnie 5 z puszki),
1 zielone chilli

zmielone do postaci pasty:
1 duża cebula,
6-8 ząbków czosnku,
1,5 cm kawałek imbiru

Na patelni rozgrzać olej. Dodać czarny kardanom i goździki. Smażyć 1 minutę. Dodać pastę z cebuli, czosnku i imbiru. Smażyć mieszając do momentu, kiedy będzie lekko brązowa. Zdjąć z ognia. Dodać masalę z kurkumy, chilli, kolendry, garam masali i soli. Postawić z powrotem na gazie i podgrzewać przez parę sekund. Dodać 1 łyżkę wody a następnie pastę z pomidorów i chilli. Gotować do momentu, kiedy odparuje większość płynu i zawartość patelni zrobi się "sucha" i oddzieli się olej. Wówczas dodać pieczarki i groszek. Smażyć przez 5 minut. Jeżeli potrzeba dodać 1-2 łyżki wody. Po tym czasie wlać 2 szklanki wody (dałam mniej), przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Podawać z ryżem lub chapati.
Curry powinno mieć taką ciapowatą konsystencję, dlatego nie wlewałam zalecanej w przepisie ilości wody, bo nie zdążyłaby odparować zwłaszcza, jeśli potrawę gotujemy pod przykryciem.

Z Widelcem po Azji
 
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Pewnie pyszne, a mi się skojarzyło z zupką z groszkiem i pieczarkami, ale i z wątróbką;-)
http://grumko.blox.pl/2008/01/271-Zupa-z-wtrobek-i-groszku.html
Wszystkiego dobrego w tym nowym roku!!;-)

grumko - 9:43pm, Sobota 1 Styczeń 2011.

smakowite curry. uwielbiam groszek w każdym daniu;)

Panna Malwinna - 9:34am, Niedziela 2 Styczeń 2011.

Thiesso, nawet nie wiesz jak się cieszę, że dodajesz do "zdrowej" akcji opis, z której fazy SB pochodzi danie, jest to dla mnie dużym ułatwieniem, bo niedługo chyba przypomnę sobie Iszą fazę - tylko jak zabezpieczę zakwas do chleba... - i wtedy będę miała skąd czerpać inspirację.

Nina - 1:23pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.

Grumko toz to zupka w sam raz dla mojego meza, wielbiciela watrobki. On jeszcze nie odkryl, ze ja mozna dodac do zupy. tylko groszek zmienilabym na mrozony.

Panna Malwinna a mi sie kiedys wydawalo, ze nie lubie, bo w dziecinstwie znalam tylko z puszki a on smierdzi mi jak brudne skarpety. Teraz bardzo lubie a puszka dla mnie nie istnieje.

Nina a nie chcesz troche poczekac? Zima to chyba niebyt dobry czas na rozpoczecie diety.
Juz dawno mialam Cie spytac, czy kolezanka cos Ci przywiozla z Indii?

thiessa - 3:56pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.

przywiozła mi, garam masala czyli nie to, co napisałaś, ale tamto Twoje doradztwo przyda się kiedy ja będę tam jechać

Thiesso, muszę Ci się natomiast pochwalić, że jestem coraz lepiej wyposazona do gotowania potraw kuchni indyjskiej, wietnamskiej, tajskiej itd. Dotychczas męczyłam się z patelnią, od niedawna mam prawdziwego woka. A Gwiazdor przyniósł mi na Gwiazdkę moździerz, więc teraz to i te Twoje mieszanki przyprawowe mogę robić :)

P.S. Ja w zasadzie nie chcę chudnąć jakoś dużo, nie opływam w tłuszcz ;) Raczej skorygować co nieco, a to oznacza eliminację słodyczy i chleba - ostatnio więcej piekłam, bo się uczyłam, a wtedy to wiadomo - piecze się nieco częściej.

Nina - 10:25pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

O to sie ciesze. Wok to podstawa. Mysle, ze pokochasz samodzielnie przyrzadzone mieszanki przyprawowe i szybkowykonalne dania kuchni azjatyckiej. Ja zamierzam poszalec przy okazji tegorocznej akcji.
Ja znalazlam pod choinka opalacz do creme brulee o ktorym myslalam od dawna, chociaz w moim przypadku to bardziej do innych rzeczy.

Ja pewnie bede chciala zrzucic jakies 2-3 kg, ktore mi przybeda podczas zimy (brak ruchu), ale poczekam gdzies do maja.

thiessa - 11:15pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.

gay dating sites canada
gay dating bahrain
<a href=datinggayservices.com?>gay big dick dating</a>

MichaelDof - 6:29pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów