
Curry z pieczarek i groszku
Autor: thiessa @ 8:50pm, Sobota 1 Styczeń 2011.
Źródło: "Taste of Punjab" Nita Mehta
Bardzo cieszę się z powodu nowej akcji kulinarnej Z widelcem po Azji , której organizatorem są Irena i Andrzej z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja dlatego, że kuchnię Azjatycką uważam za najsmaczniejszą, najbardziej aromatyczną i najzdrowszą. Zaletą jest również krótki czas przygotowania potraw. Poza tym jestem strasznie "ryżożerna". Ryż może być bardzo smaczny, pod warunkiem, że użyjemy do gotowania ciekawych jego odmian: ryż jaśminowy, basmatii, klejący, czy ryż japoński typu uruchi mai, genami, czy mochi gome, ugotujemy go we właściwej ilości wody lub na parze i nie dodamy soli.Zaczynam od dania kuchni indyjskiej, które zrobiłam jakiś czas temu próbując wykorzystać czarną odmianę kardamonu. Potrawa zawiera bardzo popularny w Indiach groszek oraz pieczarki. Kiedyś myślałam, że w Indiach w ogóle się ich nie jada, ale przekonałam się na miejscu, że byłam w błędzie. W niemal każdym przybytku gastronomicznym można znaleźć pozycję z "mashroom", zwanymi tam "khumba", przy czym określenie grzyb sprowadza się w zasadzie do użycia pieczarek.
Składniki:
200 g pieczarek (nóżki odcięte, pokrojone na 4 części),
1 szklanka groszku,
2 goździki,
2 czarne kardamony,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki garam masala ,
sól do smaku,
olej do smażenia.
zmielone do postaci pasty:
3 pomidory (u mnie 5 z puszki),
1 zielone chilli
zmielone do postaci pasty:
1 duża cebula,
6-8 ząbków czosnku,
1,5 cm kawałek imbiru
Na patelni rozgrzać olej. Dodać czarny kardanom i goździki. Smażyć 1 minutę. Dodać pastę z cebuli, czosnku i imbiru. Smażyć mieszając do momentu, kiedy będzie lekko brązowa. Zdjąć z ognia. Dodać masalę z kurkumy, chilli, kolendry, garam masali i soli. Postawić z powrotem na gazie i podgrzewać przez parę sekund. Dodać 1 łyżkę wody a następnie pastę z pomidorów i chilli. Gotować do momentu, kiedy odparuje większość płynu i zawartość patelni zrobi się "sucha" i oddzieli się olej. Wówczas dodać pieczarki i groszek. Smażyć przez 5 minut. Jeżeli potrzeba dodać 1-2 łyżki wody. Po tym czasie wlać 2 szklanki wody (dałam mniej), przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Podawać z ryżem lub chapati.
Curry powinno mieć taką ciapowatą konsystencję, dlatego nie wlewałam zalecanej w przepisie ilości wody, bo nie zdążyłaby odparować zwłaszcza, jeśli potrawę gotujemy pod przykryciem.
![]() |
Komentarze
Pewnie pyszne, a mi siÄ™ skojarzyÅ‚o z zupkÄ… z groszkiem i pieczarkami, ale i z wÄ…tróbkÄ…;-)
http://grumko.blox.pl/2008/01/271-Zupa-z-wtrobek-i-groszku.html
Wszystkiego dobrego w tym nowym roku!!;-)
grumko - 9:43pm, Sobota 1 Styczeń 2011.
smakowite curry. uwielbiam groszek w każdym daniu;)
Panna Malwinna - 9:34am, Niedziela 2 Styczeń 2011.
Thiesso, nawet nie wiesz jak siÄ™ cieszÄ™, że dodajesz do "zdrowej" akcji opis, z której fazy SB pochodzi danie, jest to dla mnie dużym uÅ‚atwieniem, bo niedÅ‚ugo chyba przypomnÄ™ sobie IszÄ… fazÄ™ - tylko jak zabezpieczÄ™ zakwas do chleba... - i wtedy bÄ™dÄ™ miaÅ‚a skÄ…d czerpać inspiracjÄ™.
Nina - 1:23pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.
Grumko toz to zupka w sam raz dla mojego meza, wielbiciela watrobki. On jeszcze nie odkryl, ze ja mozna dodac do zupy. tylko groszek zmienilabym na mrozony.
Panna Malwinna a mi sie kiedys wydawalo, ze nie lubie, bo w dziecinstwie znalam tylko z puszki a on smierdzi mi jak brudne skarpety. Teraz bardzo lubie a puszka dla mnie nie istnieje.
Nina a nie chcesz troche poczekac? Zima to chyba niebyt dobry czas na rozpoczecie diety.
Juz dawno mialam Cie spytac, czy kolezanka cos Ci przywiozla z Indii?
thiessa - 3:56pm, Niedziela 2 Styczeń 2011.
przywiozła mi, garam masala czyli nie to, co napisałaś, ale tamto Twoje doradztwo przyda się kiedy ja będę tam jechać
Thiesso, muszÄ™ Ci siÄ™ natomiast pochwalić, że jestem coraz lepiej wyposazona do gotowania potraw kuchni indyjskiej, wietnamskiej, tajskiej itd. Dotychczas mÄ™czyÅ‚am siÄ™ z patelniÄ…, od niedawna mam prawdziwego woka. A Gwiazdor przyniósÅ‚ mi na GwiazdkÄ™ moździerz, wiÄ™c teraz to i te Twoje mieszanki przyprawowe mogÄ™ robić :)
P.S. Ja w zasadzie nie chcę chudnąć jakoś dużo, nie opływam w tłuszcz ;) Raczej skorygować co nieco, a to oznacza eliminację słodyczy i chleba - ostatnio więcej piekłam, bo się uczyłam, a wtedy to wiadomo - piecze się nieco częściej.
Nina - 10:25pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
O to sie ciesze. Wok to podstawa. Mysle, ze pokochasz samodzielnie przyrzadzone mieszanki przyprawowe i szybkowykonalne dania kuchni azjatyckiej. Ja zamierzam poszalec przy okazji tegorocznej akcji.
Ja znalazlam pod choinka opalacz do creme brulee o ktorym myslalam od dawna, chociaz w moim przypadku to bardziej do innych rzeczy.
Ja pewnie bede chciala zrzucic jakies 2-3 kg, ktore mi przybeda podczas zimy (brak ruchu), ale poczekam gdzies do maja.
thiessa - 11:15pm, Poniedziałek 3 Styczeń 2011.
gay dating sites canada
gay dating bahrain
<a href=datinggayservices.com?>gay big dick dating</a>
MichaelDof - 6:29pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com