
Tofu z warzywami
Autor: thiessa @ 10:54pm, Czwartek 30 Grudzień 2010.
Danie powstało w wyniku sprzątania lodówki. Miałam niecałą puszkę pomidorów, pół bakłażana i tofu, któremu za kilka dni upływała data ważności. Poza tym znalazło się kilka dodatków, które to zwykłam trzymać zawsze w lodówce. Wyszło całkiem smaczna potrawka, której część zabrałam do pracy i zjadłam z ryżem a resztę zjedliśmy bez żadnych dodatków.
Składniki:
300g wędzonego tofu, pokrojonego na kawałki,
oliwa do smażenia,
1 duża cebula, pokrojona w kostkę, lub w piórka,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 mała papryczka chilli, pozbawiona pestek i posiekana,
1/2 dużego bakłażana lub 1 mały, pokrojonego na kawałki,
1 cukinia,, pokrojona w półplasterki,
1 czerwona papryka, pokrojona w paski,
1 puszka pomidorów,
garść oliwek (część pokroiłam, część zostawiłam w całości,
1 łyżka kaparów,
3 suszone pomidory,
2 gałązki świeżego tymianku, listki usunięte z łodyżek,
sól, pieprz do smaku,
nasiona dynii lub słonecznika do posypania,
natka do posypania.
Na oliwie podsmażyć cebulę. Kiedy zmięknie dodać paprykę, cukinię i bakłażana. Smażyć na wolnym ogniu do momentu, kiedy będą prawie całkiem miękkie. Dodać wówczas chilli, czosnek i tymianek. Smażyć chwile i dodać pomidory, rozgniatając je w dłoniach. Doprawić całość solą i dusić pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać tofu i gotować do momentu, kiedy się zagrzeje. Przyprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Podawać posypane prażoną dynią lub słonecznikiem oraz natka pietruszki.
Komentarze
Ale ładne kolorowe danie;-)
Pozdrawiam sylwestrowo i udanego 2011 roku życzę!!
grumko - 4:39am, Piątek 31 Grudzień 2010.
danie w sam raz dla mnie;))
wszystkiego dobrego w Nowym Roku;)
Panna Malwinna - 7:23am, Piątek 31 Grudzień 2010.