<<Strona główna

Ryba Północnej Wyspy

Autor: thiessa @ 9:58pm, Wtorek 28 Grudzień 2010.

Źródło: "Smak tropikow (kuchnie Pacyfiku)" Biruta Markuza


Krótką miałam przerwę w pisaniu, ponieważ z powodu choroby nieco zaniemogłam. Z tej też przyczyny odpuściłam sobie wypieki świąteczne i nie szalałam zbytnio w kuchni, bo brak apetytu nie pozwoliłby mi zjeść tych wszystkich smakołyków. Dziękuję wszystkim za Świąteczne życzenia, pozostaję nadal w okołoświątecznych klimatach i prezentuję przepis na rybę.
 Ponieważ nie lubimy karpia, od 9 lat, tj. od odkrycia go przez szwagierkÄ™, przygotowujemy to danie "zamiast" jako jedno z daÅ„ rybnych na Wigilie. Przepis pochodzi z kultowej książki, która zostaÅ‚a wydana 20 lat temu, kiedy nikt w naszym kraju jeszcze nie sÅ‚yszaÅ‚ o wiÄ™kszoÅ›ci egzotycznych skÅ‚adników, które zawierajÄ… przepisy. W chwili obecnej niektóre pozostajÄ… nadal w sferze marzeÅ„, wiele jest dostÄ™pnych a jeszcze inne możemy spotkać pod innymi nazwami niż podaÅ‚a je w książce autorka, która podkreÅ›la na wstÄ™pie, że zdaje sobie sprawÄ™ z tego, że niektórych daÅ„ nikt w Polsce nie ugotuje z braku skÅ‚adników, ale być może stanÄ… siÄ™ one inspiracjÄ… dla innych daÅ„. Książka ta jest przede wszystkim źródÅ‚em informacji o odmiennym od naszego sposobie odżywiania i wciąż uwielbiam jÄ… kartkować i przeglÄ…dać, chociaż robiÅ‚am to wczeÅ›niej setki razy. Ponieważ autorka stara siÄ™ czasem stosować zamienniki egzotycznych skÅ‚adników to ja odwracam ten proces i na powrót używam oryginalnych. Dlatego też ananasa z puszki, wraz z zalewÄ…, zastÄ…piÅ‚am Å›wieżym oraz sokiem ananasowym. Dla tych, którym bÄ™dzie przeszkadzaÅ‚a buÅ‚ka tarta, dodam, że akurat tutaj jest niezbÄ™dna, gdyż w niÄ… wÅ‚aÅ›nie wsiÄ…ka marynata, po polaniu. dania.

Składniki:

75 dag filetów białej morskiej ryby (u mnie grenadier),
1 puszka ananasa w kostkach (u mnie świeży ananas oraz sok ananasowy),
1 łyżeczka curry,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki mielonego chili,
2 cm kawałek imbiru,
5 dag masła,
1 banan,
1/2 strÄ…czka czerwonej ostrej papryczki,
2 jaja,
2 łyżki mleka,
trochÄ™ mÄ…ki,
bułka tarta,
sol, pieprz,
olej do smażenia.

Rybę pokroić w paski. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Imbir obrać, pokroić w cienkie krążki ( ja siekam), paprykę pokroić w cienkie paski.
Sok z ananasa połączyć z curry, sosem sojowym, chilli, solą, pieprzem i imbirem, wymieszać, zalać rybę i odstawić na 1 h. Po tym czasie wyjąć rybę z marynaty, płyn zachować. Obtoczyć w mące, zamoczyć w rozbełtanych z mlekiem jajkach, obtoczyć w tartej bulce. Usmażyć rybę na lekko brązowy kolor. Wyłożyć na półmisek i trzymać w cieple.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć banana, ananasy, paprykę chilli, dodać marynatę, zagotować, zalać rybę na półmisku. Podawać z ryżem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajne, a dwadzieścia lat temu, to by mnie to danie z pewnością szokowało;-)
NaszÄ… pierwszÄ… książka w której pojawiÅ‚y siÄ™, wtedy dla nas dziwne przyprawy, to "Przygoda kulinarna" Katarzyny PoÅ›pieszyÅ„skiej.
PamiÄ™tam, że kupiliÅ›my jÄ… w ksiÄ™garni w Katowicach, a byÅ‚o to jeszcze za czasów studenckich;-)
Pozdrawiam i zdrowia życzę;-)

grumko - 6:37am, środa 29 Grudzień 2010.

Hej thiessa, już się zastanawiałam co sie z Toba dzieje! Świetny przepis. Zrobię jak i robię inne publikowane przez Ciebie przepisy. I dam znać jak wyszło, jak zwylke też daję. Jedyne co zmienie, to smażenie ryby. Pozdrawiam. Kinga

Kinga - 4:53pm, środa 29 Grudzień 2010.

Jeszcze sie ciegle nie wyleczylam, ale jak mam to zrobic, kiedy latam do pracy. W Wigilie siedzialam i jutro ide. Wszystko co napisalas czytalam. O ciecierzycy z tofu i warzywach w mleku kokosowym i o "Kuchnii wegetarianskiej". "Zaskakujace tofu" mam od dawna, ale z kolei ta pozycja jakos szczegolnie mnie nie zachwyca. Zrobilam juz pare rzeczy i niestety nie wszystkie byly strzalem w 10. Najbardziej zawiodl mnie placek nadziewany cukinia. Jak dla mnie byl zupelnie niejadalny a maz tez nie podzielil entuzjazmu. Smakowal tylko dziecku i do tej pory nie wiemy tak wlasciwie dlaczego. Moze odwyklam juz od takich jalowych rzeczy, bo przyprawy to u mnie podstawa.
Co do ryby to jestem ciekawa Twojej kombinacji z ta bulka tarta, jak to zrobisz bez smazenia. U nas ta ryba pojawia sie raz do roku, wiec mozna zaszalec.

thiessa - 4:23pm, Czwartek 30 Grudzień 2010.

Moglbym wciagnac jeszcze dzis wieczorem. :)

eatafterreading - 10:35pm, Czwartek 30 Grudzień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów