<<Strona główna

Zupa-Niezupa z soczewicy i szpinaku z kukurydzą

Autor: thiessa @ 11:20pm, Czwartek 16 Grudzień 2010.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Cornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut.

W zamierzeniach miała to być potrawka raczej o bardziej stałej konsystencji, ale soczewica mi się rozgotowała, co nie jest trudne w przypadku czerwonej i postanowiłam przerobić ją na zupę. Dodałam więcej bulionu, aczkolwiek też nie za dużo, bo lubię gęste zupy. Wyszła pyszna, kremowa. Dziecko zjadło bardzo chętnie.

Składniki:

600g szpinaku (dałam jakieś 480g), grubo posiekanego,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
2łyżkim oleju,
200g czerwonej soczewicy,
600ml bulionu warzywnego (bądź więcej w przypadku zupy),
200g kukurydzy (z puszki lub mrożonej),
sól,
mielone chilli,
1/2 pęczka kolendry,
1 pęczek dymki (dałam szczypiorek),
100g jogurtu.

Na patelni (z pokrywką) rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Dodać soczewicę i całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion, nakryć, zmniejszyć płomień i gotować przez ok. 15 minut, do czasu, aż będzie miękka. Kukurydzę ze szpinakiem domieszać do soczewicy. Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. Dusić do momentu, kiedy szpinak zwiotczeje. Dodać dymkę, kolendrę i jogurt, wymieszać i od razu podawać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo mi się to danie podoba, czy w wersji potrawki, czy gęstej zupy. Zrobię. A co do różnicy między krową i baraniną- to w przepisie była JAGNIĘCINA, to coś innego niż baranina, co oczywiste. A jaka różnica między wyżej wymienionymi dorosłymi przedstawicielami tych zwierząt - żadna. Tak samo cierpią, tak samo czują, ich życie ma taką sama wartośc i wymaga jednakowego szacunku. Chodziło Ci zapewne o to dlaczego dopuszczam czasem jedzenie polędwicy wołowej, a reszty nie. A to dlatego, że mój wegeterianizm nieco niekorzystnie odbił sięna moim zdrowiu. I niestety jestem czasem zmusznona sięgac po produkty m.in. bogate w żelazo i pewne aminokwasy, których brak w innym rodzaju pożywienia. Zdarza się to 1-3 razy w miesiącu. Jeśli już musze, to wybieram mięso, której jest najbogatsze w wartości odzywcze, które są niezbędne mojemu organizmowi, abstrahując od tego, że opdczuwam wewnętrzny opór przed jedzeniem czegokolwiek co niesie ze soba nasycone tłuszcze, mało białka i w zw. z tym kupę pustych kalorii( a tak jest w odniesieniu do prawie całego asortymentu mięsnego, abstrahując od cieląt i jagniąt, bo to już absolutnie w grę nie wchodzi w moim przypadku). Polędwica wołowa spełnia moje kryteria. Wartośc odzywcza baraniany jest mniejsza. Pozdrawiam.

Kinga - 12:31pm, Piątek 17 Grudzień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów