
Warzywa z woka z orzechami nerkowca i kumkwatem
Autor: thiessa @ 10:36pm, Poniedziałek 13 Grudzień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut.
Wiele razy przygotowywałam tego typu dania na zasadzie czyszczenia lodówki. Wszystkie warzywa do kupy, trochę sosów i po chwili danie gotowe. Tym razem zainteresowała mnie zawartość kumkwatu w tym daniu. Z owoców zaproponowanych przez autorów książki była to najbardziej charakterystyczna opcja i smak skórki pomarańczowej bardzo dominował. Myślę, że mogłoby to smakować ciekawie z mango, czy markują, a w sezonie morelą. Jak wiadomo dania z woka najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Mnie zostało sporo tej potrawy i następnego dnia zjadłam ja odgrzewaną. Zdecydowanie bardziej mi smakowała.
Składniki:
500g różnych warzyw (u mnie papryka, cukinia, brokuły, groszek cukrowy, seler naciowy),
1 mała cebula, pokrojona w piórka,
1 zÄ…bek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki,
2 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 łodyżka trawy cytrynowej, posiekana,
50g kiełków fasoli mung (oczywiście hodowla własna),
coś owocowego: 100g kumkwatów albo 100g moreli, albo 1 marakuja, albo 1/4 mango,
2 łyżki oleju,
50g orzechów nerkowca,
1/4 łyżeczki chilli,
sól,
100 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka wina ryżowego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1/2 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżeczka miodu,
1/2 łyżki posiekanej kolendry.
Warzywa pokroić na kawałki. Zależnie od wybranego owocu – kumkwaty umyć w gorącej wodzie i pokroić na ćwiartki, morele wypestkować i podzielić na cząstki, markuję otworzyć i wydrążyć miąższ, mango obrać i odkroić cząstki od pestki.
Wok rozgrzać, wlać olej, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć na złoty kolor, stale mieszając, przez 5 minut. Orzechy wyjąć, wymieszać z chilli.
Do woka wrzucić warzywa, cebulę i imbir i stale mieszając smażyć 5 minut. Dodać trawę cytrynową, wybrany owoc i kiełki. Nadal mieszając smażyć 2 minuty. Wlać bulion, wino ryżowe, sos sojowy oraz sok z cytryny i miód. Całość doprawić solą im posypać kolendrą oraz orzechami.
Komentarze
Kumkwaty, skad ty bierzesz te orientalne skladniki, podziwiam :)
monikucha - 12:50pm, środa 15 Grudzień 2010.
Kumkwaty sa dostepne niemal w kazdym markecie.
thiessa - 7:09pm, środa 15 Grudzień 2010.