
Panierowana cykoria
Autor: thiessa @ 11:27pm, Sobota 11 Grudzień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut.
Cykoria to typowo zimowe warzywo. Nie każdy lubi jej gorzki smak, ja jednak czasem lubię ją zjeść. Goryczkę da się częściowo wyeliminować wycinając gorzki głąb. Nie przepadam za to za rzeczami w panierce, dlatego też nie lubię schabowego i nigdy jeszcze w swoim życiu go nie popełniłam. Kiedy koleżanka z pracy o tym usłyszała wyraziła ubolewanie, że moje dziecko nigdy go nie jadło. Uświadomiłam ja, że i owszem, ale nie w domu, tylko w przedszkolu, czy u teściowej. Poza tym, gdyby nawet, to moim zdaniem nic by nie straciło. Jest na świecie tyle wspaniałych potraw i połączeń smaków, na które nie starczy mi życia, żeby się o tym przekonać. Wracając, zatem do panierki, pomimo, że nie lubię to coś mnie skusiło i popełniłam wegetariańska, zdrowszą wersję i muszę stwierdzić, że nawet niezła była. Do cykorii zrobiłam sobie leniwe. Jak szaleć to szaleć.
Składniki:
6 małych cykorii (ok. 800g),
300ml bulionu warzywnego,
5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej,
2 duże jajka,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
100g bułki tartej,
2 łyżki zmielonych migdałów (u mnie niedokładnie),
4-5 łyżek klarowanego masła.
Cykorię przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć głąb włożyć do garnka z zagotowanym bulionem warzywnym. Nakryć garnek pokrywką i gotować przez 5 minut i wyjąć łyżką cedzakową.
Na głęboki talerz wsypać mąkę, na drugi wbić jajko, rozkłócić widelcem, posolić, popieprzyć. Na trzeci talerz wsypać bułkę tartą oraz migdały, lekko popieprzyć i wymieszać.
Połówki cykorii panierować – najpierw dokładnie obtoczyć w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na dużej patelni, albo lepiej na dwóch rozgrzać klarowane masło i smażyć cykorie na średnim ogniu na ładny brązowy kolor.. Podczas smażenia od czasu do czasu obracać.
Komentarze
podoba mi się ten pomysł :-)
Åasuch w kuchni - 8:32pm, Niedziela 12 Grudzień 2010.