<<Strona główna

Aromatyczne krewetki w mleku kokosowym

Autor: thiessa @ 9:56pm, Czwartek 9 Grudzień 2010.


Źródło: "Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman, Cathay Brackman


Zupełnie już zapomniałam, że zrobiłam takie danie. Znalazło się podczas porządkowania zdjęć. Jest to jeden z tych przepisów, które trochę odstraszają egzotycznymi składnikami, ale są błyskawiczne w przygotowaniu. Przygotowanie go wymaga tyle czasu, ile gotuje się ryż do niego.

Składniki:

1 średnia drobno cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
szczypta mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 orzech kemiri, starty lub 5 orzechów nerkowca,
1 łyżeczka samba oelek,
kawałek pasty krewetkowej (terasi) wielkości groszku,
450 g krewetek,
1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej,
1/2 szklanki mleka kokosowego (dałam więcej),
2 listki salam (raczej u nas niedostępne),
sól,
olej do smażenia.

Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć, dodać czosnek, makadamię, kolendrę,kumin, samba oelek i pastę krewetkową i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać trawę cytrynową i krewetki, lekko podsmażyć i wlać mleko kokosowe. Zagotować zmniejszyć ogień, dodać liście salam i sól. Gotować przez chwilę odkryte.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wspaniałe! Uwielbiam krewetki za smak i za szybkie przygotowanie właśnie. A składniki trzeba sobie wcześniej przygotować i już.Ale bym teraz zjadła!

Amber - 10:02pm, Czwartek 9 Grudzień 2010.

Ale mi smaka na krewetki narobiłaś;-)
Już się cieszę na styczeń mam zaplanowanych kilka przepisów z nimi;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:17am, Piątek 10 Grudzień 2010.

A ja dzisiaj widzialam w markecie bardzo tanie i strasznie mnie kusilo, zeby sobie zrobic zapas, ale troche malo miejsca mam w zamrazarce.

thiessa - 8:22pm, Piątek 10 Grudzień 2010.

Jak jest z substytutem dla listków salam? Jedne strony podają liść laurowy, a inne go absolutnie wykluczają :).

liar - 5:25pm, Piątek 7 Marzec 2014.

Nie mam pojecia co jest substytutem, ale liscia laurowego bym nie dawala, jakos mi tu nie pasuje. Juz lepiej nie uzywac zamiennika i pominac salam.

thiessa - 9:44pm, Poniedziałek 31 Marzec 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Раздаем битко...
Подробнее: http://bilrix24.ru Спеши...
Jamesserma @ 2:36am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów