
Dodatki – seler z rozmarynem i migdałami oraz pieczarki z pietruszką
Autor: thiessa @ 10:13pm, Wtorek 7 Grudzień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut. "Smaki świata. Francja" Beverly Leblanc
Dzisiaj dodatki coś, co może być dodatkiem do dania głównego, ale równie dobrze może stanowić samodzielny posiłek. Po uzupełnieniu dodatku o ryż, kaszę lub quinoa, może stanowić świetną kolację. Dla dwóch dodatków podaję konkretne ingrediencje, natomiast do trzeciego tylko skład, bez konkretnych ilości, bo został sporządzony z resztek soczewicy, która została mi do wykorzystania i była to czysta improwizacja. Ponieważ było to 3 miesiące temu nawet gdybym wtedy odnotowała dokładne ilości to już dzisiaj nic bym nie pamiętała.Seler z rozmarynem i migdałami
1 kg selera korzeniowego,
sól, świeżo mielony pieprz,
4 gałązki rozmarynu, listki oberwane ząbki posiekane.
2 zÄ…bki czosnku, pokrojonego w plasterki,
4 łyżki oliwy,
40g migdałów (płatków lub słupków),
1 łyżka masła.
Selery umyć obrać i dokładnie wykroić brązowe oczka. Potem pokroić bulwy na ćwiartki i zagotować w osolonej wodzie. Gotować seler przez 15 min. Powinien być al dente. Seler odsączyć, wystudzić na tyle, żeby można go było wziąć do ręki., pokroić w kostkę.
Na palelni rozgrzać oliwę, wrzucić migdały, usmażyć i wyjąć.
Na patelnię wrzucić seler oraz rozmaryn i smażyć je na średnim ogniu przez 8-10 minut na jasnozłoty kolor. Podczas smażenia stale mieszać.
Domieszać czosnek podsmażyć go krótko. Całość doprawić solą oraz pieprzem, a potem domieszać migdały i masło.
Pieczarki z pietruszkÄ…
40g masła,
1 łyżka oliwy,
450g małych pieczarek w całości, jeśli są bardzo małe albo przekrojonych na połówki lub ćwiartki,
2 bardzo drobno posiekane dymki,
2 łyżki drobno posiekanej natki lub szczypiorku,
sól i pieprz.
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą. Kiedy przestanie się pienić dodać pieczarki i dymkę. Smażyć, cały czas mieszając przez 5-7 minut, aż pieczarki zbrązowieją.
Zdjąć patelnię z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić natkę lub szczypiorek, wymieszać i podawać.
Sałatka z soczewicy z cukinią
1 szklanka ugotowanej soczewicy,
1 cukinia, wielkości małego ogórka, pokrojona w kosteczkę,
ten sos, nieco zmodyfikowany (zmniejszyłam znacznie ilość imbiru i wasabi, dodałam papryczkę chilli), prażone pestki dynii.
Komentarze
Doskonale dodatki. Szczegolnie ten seler kuszacy :) Zapisze sobie, na pewno mi sie przydadza te przepisy :)
majka - 8:58am, środa 8 Grudzień 2010.