<<Strona główna

Dodatki – seler z rozmarynem i migdałami oraz pieczarki z pietruszką

Autor: thiessa @ 10:13pm, Wtorek 7 Grudzień 2010.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut. "Smaki świata. Francja" Beverly Leblanc

Dzisiaj dodatki coś, co może być dodatkiem do dania głównego, ale równie dobrze może stanowić samodzielny posiłek. Po uzupełnieniu dodatku o ryż, kaszę lub quinoa, może stanowić świetną kolację. Dla dwóch dodatków podaję konkretne ingrediencje, natomiast do trzeciego tylko skład, bez konkretnych ilości, bo został sporządzony z resztek soczewicy, która została mi do wykorzystania i była to czysta improwizacja. Ponieważ było to 3 miesiące temu nawet gdybym wtedy odnotowała dokładne ilości to już dzisiaj nic bym nie pamiętała.

Seler z rozmarynem i migdałami

1 kg selera korzeniowego,
sól, świeżo mielony pieprz,
4 gałązki rozmarynu, listki oberwane ząbki posiekane.
2 zÄ…bki czosnku, pokrojonego w plasterki,
4 łyżki oliwy,
40g migdałów (płatków lub słupków),
1 łyżka masła.

Selery umyć obrać i dokładnie wykroić brązowe oczka. Potem pokroić bulwy na ćwiartki i zagotować w osolonej wodzie. Gotować seler przez 15 min. Powinien być al dente. Seler odsączyć, wystudzić na tyle, żeby można go było wziąć do ręki., pokroić w kostkę.
Na palelni rozgrzać oliwę, wrzucić migdały, usmażyć i wyjąć.
Na patelnię wrzucić seler oraz rozmaryn i smażyć je na średnim ogniu przez 8-10 minut na jasnozłoty kolor. Podczas smażenia stale mieszać.
Domieszać czosnek podsmażyć go krótko. Całość doprawić solą oraz pieprzem, a potem domieszać migdały i masło.

Pieczarki z pietruszkÄ…

40g masła,
1 łyżka oliwy,
450g małych pieczarek w całości, jeśli są bardzo małe albo przekrojonych na połówki lub ćwiartki,
2 bardzo drobno posiekane dymki,
2 łyżki drobno posiekanej natki lub szczypiorku,
sól i pieprz.

Na dużej patelni roztopić masło z oliwą. Kiedy przestanie się pienić dodać pieczarki i dymkę. Smażyć, cały czas mieszając przez 5-7 minut, aż pieczarki zbrązowieją.
Zdjąć patelnię z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić natkę lub szczypiorek, wymieszać i podawać.

Sałatka z soczewicy z cukinią

1 szklanka ugotowanej soczewicy,
1 cukinia, wielkości małego ogórka, pokrojona w kosteczkę,
ten sos, nieco zmodyfikowany (zmniejszyłam znacznie ilość imbiru i wasabi, dodałam papryczkę chilli), prażone pestki dynii.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Doskonale dodatki. Szczegolnie ten seler kuszacy :) Zapisze sobie, na pewno mi sie przydadza te przepisy :)

majka - 8:58am, środa 8 Grudzień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów