
Smażony makaron z grzybami curry
Autor: thiessa @ 9:51pm, Poniedziałek 6 Grudzień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Wróciłam do domu z pracy i prawie zaraz musiałam wyjść. Na przygotowanie posiłku miałam zatem niewiele czasu. Makaron sprawdził się znakomicie od momentu rozpoczęcia przygotowań do znalezienia się w moim brzuchu minęło 20 minut. Makaron nie ma oczywiście w sobie nic chińskiego, nie mówiąc już o śmietanie (każdy Chińczyk złapałby się za głowę), ale spełnił swoje zadanie.
Składniki:
200g makaronu mie,
4 dymki, pokrojone na kawałki,
300g grzybów (pieczarek, boczniaków), pokrojonych w paseczki lub na plasterki,
2 łyżki nasion prażonego sezamu,
2-3 łyżeczki ostrego curry w proszku,
sól,
200 ml bulionu warzywnego,
4 łyżki śmietany,
1/2 pęczka szczypiorku,
olej do smażenia.
Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu tzn. zalać woda i pozostawić do nasiąknięcia.
W woku rozgrzać olej, wrzucić dymkę i grzyby, smażyć 2 minuty. Oprószyć curry, doprawić solą i podlać bulionem i dodać śmietanę. Do całości dorzucić makaron, podgrzać i podawać posypany szczypiorkiem lub zieloną częścią dymki oraz sezamem.
Komentarze
Rzeczywiście fajne, no i ekspresowe danie;-)
grumko - 6:37am, Wtorek 7 Grudzień 2010.
hello guos 9128738518
cialis professional - 5:21pm, Poniedziałek 4 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com