<<Strona główna

Halibut z tomatillos pebre i pomidorami nadziewanymi quinoa

Autor: thiessa @ 7:01pm, Niedziela 5 Grudzień 2010.


Źródło: "Nirmala’s edible diary” Nirmala Narine


Danie to zaplanowałam na zeszłą niedzielę w sklepie nie było jednak kolendry i plany musiałam odłożyć na potem. Wczoraj w sklepie była kolendra, ale nie było z kolei pomidorów malinówek, które były w zeszłym tygodniu. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pomidory odmiany heirloom, przypominające właśnie malinówki lub odmianę bawole serca. Jak wiadomo są to pomidory duże, zatem kupując zwykłe pomidory przeznaczyłam po dwa na porcje. W zimie staram się przyrządzać dania raczej z pomidorów z puszki lub z przecieru własnej produkcji, bo smak tych świeżych pozostawia wiele do życzenia, dlatego też do tego dania kupiłam pomidory organiczne. Całość świetnie smakuje a nadziewane pomidory można wykorzystać dodatek do innych dań.
Jutro siedzę dłużej w pracy, zatem jedną porcję zapakowałam do lunchboxa i jutro ją tylko odgrzeję.

Nadziewane pomidory

4 pomidory malinowe lub bawole serca,
sól morska,
1 średnia cebula, drobno posiekana,
1 1/2 szklanki ugotowanej quinoa,
1/3 szklanki posiekanej kolendry,
1/3 szklanki posiekanego szczypiorku (u mnie cebulka dymka),
świeżo mielony pieprz
sól morska.

Odciąć górną część pomidora, i wydrążyć tworząc miseczkę. Polać oliwą, posolić i opiekać w piekarniku przez 8 minut. Pomidory powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Wydłubany miąższ spożytkowałam robiąc sałatkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, pod koniec smażenia dorzucić czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Quinoa wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyprawioną quinoa nadziać pomidory.

Halibut

4 filety z halibuta bez skóry i ości,
sól morska,
oliwa do smażenia.

Rybę podsmażyć na oliwie przez 4 minuty, przełożyć do piekarnika i zapiekać 15 minut. Osobiście pominęłam obsmażanie a rybę od razu zapiekłam.

Tomatillos pebre

oliwa do smażenia,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 cebula, drobno posiekana,
1 średnie jalapeño,
450g tomatillos, posiekanych,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka soku z limonki,
sól morska,
świeżo mielony czarny pieprz.

W średnim rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i chili. Smażyć, aż cebula i chili będą miękkie, dodać tomatillos i gotować przez 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać kolendrę, sok z limonki i zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

PRZEGAPIŁAM TO FANTATYCZNE DANIE, BO I HALIBUT Z TAKĄ PASTĄ PIECZONY W PIEKARNIKU - OCZYWIŚCIE BEZ OBSMAŻANIA - WYRĄBISTY I POMIDORY Z QUINOA, KTÓRE MOGLABYM TEŻ JEŚĆ JAKO SAMODZIELNE DANIE!

Kinga - 12:12am, Poniedziałek 13 Grudzień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów