
Cazuela
Autor: thiessa @ 4:55pm, Sobota 4 Grudzień 2010.
Źródło: "Nirmala’s edible diary†Nirmala Narine
Pyszna, pożywna, zimowa zupa. Przepis pochodzi z Chile, ale da się w nim zauważyć hiszpańskie wpływy. Zamiast quinoa można użyć zwykłego, bądź dzikiego ryżu, ale naprawdę polecam trzymanie się oryginalnego przepisu, bo całość świetnie się komponuje. Jest to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie ostatnio jedliśmy, i swego rodzaju chilijski comfort food. Tak! Ta zupa może poprawiać nastrój.
Składniki:
1 duża cebula, posiekana,
1 łyżka posiekanego czosnku,
sól morska,
1 łyżeczka suszonego tymianku (dałam świeży),
1 łyżeczka pokruszonej papryczki chilli,
1 łyżka kuminu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 kg piersi z kurczaka (u mnie podudzia), pociętych w paseczki,
1l wywaru warzywnego,
1 szklanka ugotowanej quinoa (1/3 szklanki nieugotowanej),
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkÄ™,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
oliwa do smażenia.
Rozpoczęłam od ugotowania quinoa i wywaru. Kiedy zarówno jedno, jak i drugie się gotowało, przystąpiłam do dalszych czynności.
Cebulę usmażyć na złoty kolor na oliwie, dodać czosnek, szczyptę soli smażyć jeszcze chwilę. Dodać tymianek, pokruszone chilli, kumin i koncentrat pomidorowy, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć mieszając do momentu, kiedy kurczak przestanie być z wierzchu surowy. Zalać całość bulionem, przykryć i gotować 8 minut. Zmniejszyć ogień, dodać ugotowane quinoa i dynię, gotować pod przykryciem dalsze 8-10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i gotować jeszcze przez minutę.
Komentarze
Ale pyszna zupka! Ja pokochalam kumin od pierwszego spotkania i wszystko z jego dodatkiem bardzo mi smakuje. Musze sobie taka zupke przygotowac :)
majka - 8:59am, środa 8 Grudzień 2010.
Taka zupke dzisiaj bym chetnie zjadla, tak zimno na dworze...
monikucha - 8:20pm, Czwartek 9 Grudzień 2010.
Faktycznie cazuela jest pyszna, przeważnie jadana zimÄ…, jak pozostaÅ‚e ciepÅ‚e potrawy. U mnie gotuje siÄ™ jÄ… zupeÅ‚nie innaczej. MiÄ™sko z caÅ‚oÅ›ci siÄ™ daje, np. PaÅ‚ka kurczaka na talerz. Do tego koniecznie jeden ugotowany ziemniak, i póÅ‚ kolby kukutydzy, czasami dodaje siÄ™ fasolkÄ™ zielonÄ… i torszkÄ™ papryki zielonej lub czerwonej, koniecznie ryż. Nigdy nie widziaÅ‚m, żeby byÅ‚ dodawany przecier pomidorowy. SÄ… różne wersje cazueli, można zrobić też z wieprzowinÄ… lub woÅ‚owinÄ…, majÄ… mocniejszy smak. Pozdrawiam z drugiego koÅ„ca Å›wiata.
Agos - 12:58am, Piątek 23 Marzec 2012.http://slodkaprzygoda.blogspot.com
Twoja wersja tez brzmi ciekawie. Moze i moja nie byla "rasowa", bo pozostalo mi uwierzyc autorce ksiazki z ktorej pochodzi przepis, ale na pewno wyprobuje inne wariacje na temat wykorzystujac Twoje sugestie odnosnie dodatkow, szczegolnie warzyw.
thiessa - 10:03am, Niedziela 25 Marzec 2012.