<<Strona główna

Cazuela

Autor: thiessa @ 4:55pm, Sobota 4 Grudzień 2010.


Źródło: "Nirmala’s edible diary” Nirmala Narine


Pyszna, pożywna, zimowa zupa. Przepis pochodzi z Chile, ale da siÄ™ w nim zauważyć hiszpaÅ„skie wpÅ‚ywy. Zamiast quinoa można użyć zwykÅ‚ego, bÄ…dź dzikiego ryżu, ale naprawdÄ™ polecam trzymanie siÄ™ oryginalnego przepisu, bo caÅ‚ość Å›wietnie siÄ™ komponuje. Jest to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie ostatnio jedliÅ›my, i swego rodzaju chilijski comfort food. Tak! Ta zupa może poprawiać nastrój.  

Składniki:

1 duża cebula, posiekana,
1 łyżka posiekanego czosnku,
sól morska,
1 łyżeczka suszonego tymianku (dałam świeży),
1 łyżeczka pokruszonej papryczki chilli,
1 łyżka kuminu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 kg piersi z kurczaka (u mnie podudzia), pociętych w paseczki,
1l wywaru warzywnego,
1 szklanka ugotowanej quinoa (1/3 szklanki nieugotowanej),
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkÄ™,
świeżo zmielony czarny pieprz,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
oliwa do smażenia.

Rozpoczęłam od ugotowania quinoa i wywaru. Kiedy zarówno jedno, jak i drugie się gotowało, przystąpiłam do dalszych czynności.
Cebulę usmażyć na złoty kolor na oliwie, dodać czosnek, szczyptę soli smażyć jeszcze chwilę. Dodać tymianek, pokruszone chilli, kumin i koncentrat pomidorowy, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć mieszając do momentu, kiedy kurczak przestanie być z wierzchu surowy. Zalać całość bulionem, przykryć i gotować 8 minut. Zmniejszyć ogień, dodać ugotowane quinoa i dynię, gotować pod przykryciem dalsze 8-10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i gotować jeszcze przez minutę.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale pyszna zupka! Ja pokochalam kumin od pierwszego spotkania i wszystko z jego dodatkiem bardzo mi smakuje. Musze sobie taka zupke przygotowac :)

majka - 8:59am, środa 8 Grudzień 2010.

Taka zupke dzisiaj bym chetnie zjadla, tak zimno na dworze...

monikucha - 8:20pm, Czwartek 9 Grudzień 2010.

Faktycznie cazuela jest pyszna, przeważnie jadana zimÄ…, jak pozostaÅ‚e ciepÅ‚e potrawy. U mnie gotuje siÄ™ jÄ… zupeÅ‚nie innaczej. MiÄ™sko z caÅ‚oÅ›ci siÄ™ daje, np. PaÅ‚ka kurczaka na talerz. Do tego koniecznie jeden ugotowany ziemniak, i póÅ‚ kolby kukutydzy, czasami dodaje siÄ™ fasolkÄ™ zielonÄ… i torszkÄ™ papryki zielonej lub czerwonej, koniecznie ryż. Nigdy nie widziaÅ‚m, żeby byÅ‚ dodawany przecier pomidorowy. SÄ… różne wersje cazueli, można zrobić też z wieprzowinÄ… lub woÅ‚owinÄ…, majÄ… mocniejszy smak. Pozdrawiam z drugiego koÅ„ca Å›wiata.

Agos - 12:58am, Piątek 23 Marzec 2012.http://slodkaprzygoda.blogspot.com

Twoja wersja tez brzmi ciekawie. Moze i moja nie byla "rasowa", bo pozostalo mi uwierzyc autorce ksiazki z ktorej pochodzi przepis, ale na pewno wyprobuje inne wariacje na temat wykorzystujac Twoje sugestie odnosnie dodatkow, szczegolnie warzyw.

thiessa - 10:03am, Niedziela 25 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów