
Sałatka z jicamy i pomarańczy
Autor: thiessa @ 8:46pm, Niedziela 14 Luty 2010.
Źródło: Cooks.com
Jicama to warzywo, którego chciałam spróbować od dawna. Marzenie swoje spełniłam i się nie rozczarowałam. Jest to ulubione warzywo meksykańskich dzieci ale sprzedawane jest zawsze na stoiskach z owocami. Nic dziwnego, bo można je chrupać tak jak jabłko, którego zresztą smak mi przypomina.
Najpopularniejszy sposób spożywania jicamy polega na pokrojeniu jej w kostkę,
skropieniu sokiem z limonki i posypaniem chilli.
Jicamy skąpane w słońcu
Składniki:
2 główki sałaty rzymskiej, połamanej na kawałki (u mnie zwykła sałata),
3 cebulki dymki w całości,
2 pomarańcze obrane i wyfiletowane,
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej,
1/2 żółtej papryki, pokrojonej,
1/2 jicamy (kłębian kątowaty) pokrojonej w paseczki,
1/4 szklanki nasion słonecznika.
Dressing:
2 małe szalotki, drobno posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1/2 szklanki posiekanej bazylii (opcjonalnie),
4 łyżki octu ryżowego (w wersji bardziej meksykańskiej cydrowy, albo inny owocowy),
6 łyżek oliwy,
sól i pieprz do smaku.
W średniej misce wymieszać składniki sałaty, pomijając słonecznik.
Składniki dressingu zmiksować i przyprawić do smaku.
Sosem polać sałatę, wymieszać i posypać nasionami słonecznika.

Komentarze
Mam tylko jedno pytanie - gdzie można kupić Jicame?
Hania_SN - 9:03am, Czwartek 17 Marzec 2011.