<<Strona główna

Doodhi kofta curry

Autor: thiessa @ 10:05pm, Czwartek 2 Grudzień 2010.


Źródło: "Jain Desi Khana" Tarla Dalal


Kofty przygotowałam ponad miesiąc temu i nie miałam sposobności wstawić tu tego przepisu. Teraz kiedy trwa "Korzenny tydzień" jest ku temu znakomita okazja. Do przyrządzenia koft użyłam warzywa, które w Indiach zwie się lauki lub doodhi w literaturze kuchennej zwanego białą dynią, ale botanicznie jest to raczej rodzaj tykwy. Myślę, żę w tym przypadku to egzotyczne warzywo może być zastąpione cukinią.

Kofty:

1 szklanka utartej białej dyni lub cukini,
1/2 szklanki mąki ryżowej (ciasto było za rzadkie, dosypałam jeszcze mąki z ciecierzycy),
1 łyżeczka pasty z zielonego chilli,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki garam masala,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta sody,
sól do smaku,
olej do głębokiego smażenia.


Sos:

2 szklanki posiekanych pomidorów,
1/2 szklanki białej dyni lub cukini pokrojonej na kawałki,
2 łyżki octu winnego,
3 liście laurowe,
1,5 cm kawałek kory cynamonu,
4 goździki,
6 ziarenek czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżeczka dhania-jeera*
szczypta asafoetidy,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1/4 szklanki śmietany,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody,
3 łyżeczki oleju,
sól do smaku.

Połączyć ze sobą wszystkie składniki kofty. Nabierać łyżką porcję ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku.

Pomidory, dynię, cukier, chilli w proszku i sól zmiksować w blenderze (jeśli jest taka potrzeba można dolać wody). Zagotować w rondelku z przyprawami zawiniętymi w gazę (cynamon, 2 liście laurowe, 2 goździki, 3 ziarenka pieprzu). Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać ocet winny. Gotować do momentu, kiedy otrzymamy gładki sos. Przyprawy wyjąć.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić listka laurowego, pozostałe goździki, ziarnka pieprzu, dhania-jeera, asafoetide i gałkę muszkatołową. Smażyć parę sekund i dodać sos pomidorowy, mleko kokosowe, śmietanę i rozprowadzoną w wodzie skrobię kukurydzianą.
Do sosu wrzucić kofty, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Posypałam migdałami i natką, bo całą kolendrę zużyłam do koft.

* dhania-jeera jest to mieszanka kolendry i kuminu w proporcji mniej więcej 2:1. Nasiona praży się na rozgrzanej patelni i mieli. 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jakie ty masz pomysly!

monikucha - 3:59pm, Sobota 4 Grudzień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów