
Doodhi kofta curry
Autor: thiessa @ 10:05pm, Czwartek 2 Grudzień 2010.
Źródło: "Jain Desi Khana" Tarla Dalal
Kofty przygotowałam ponad miesiąc temu i nie miałam sposobności wstawić tu tego przepisu. Teraz kiedy trwa "Korzenny tydzień" jest ku temu znakomita okazja. Do przyrządzenia koft użyłam warzywa, które w Indiach zwie się lauki lub doodhi w literaturze kuchennej zwanego białą dynią, ale botanicznie jest to raczej rodzaj tykwy. Myślę, żę w tym przypadku to egzotyczne warzywo może być zastąpione cukinią.
Kofty:
1 szklanka utartej białej dyni lub cukini,
1/2 szklanki mąki ryżowej (ciasto było za rzadkie, dosypałam jeszcze mąki z ciecierzycy),
1 łyżeczka pasty z zielonego chilli,
1/4 szklanki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki garam masala,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta sody,
sól do smaku,
olej do głębokiego smażenia.
2 szklanki posiekanych pomidorów,
1/2 szklanki białej dyni lub cukini pokrojonej na kawałki,
2 łyżki octu winnego,
3 liście laurowe,
1,5 cm kawałek kory cynamonu,
4 goździki,
6 ziarenek czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki chilli,
1 łyżeczka dhania-jeera*
szczypta asafoetidy,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
1/4 szklanki śmietany,
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody,
3 łyżeczki oleju,
sól do smaku.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki kofty. Nabierać łyżką porcję ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku.
Pomidory, dynię, cukier, chilli w proszku i sól zmiksować w blenderze (jeśli jest taka potrzeba można dolać wody). Zagotować w rondelku z przyprawami zawiniętymi w gazę (cynamon, 2 liście laurowe, 2 goździki, 3 ziarenka pieprzu). Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać ocet winny. Gotować do momentu, kiedy otrzymamy gładki sos. Przyprawy wyjąć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić listka laurowego, pozostałe goździki, ziarnka pieprzu, dhania-jeera, asafoetide i gałkę muszkatołową. Smażyć parę sekund i dodać sos pomidorowy, mleko kokosowe, śmietanę i rozprowadzoną w wodzie skrobię kukurydzianą.
Do sosu wrzucić kofty, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Posypałam migdałami i natką, bo całą kolendrę zużyłam do koft.
* dhania-jeera jest to mieszanka kolendry i kuminu w proporcji mniej wiÄ™cej 2:1. Nasiona praży siÄ™ na rozgrzanej patelni i mieli.Â
Komentarze
Jakie ty masz pomysly!
monikucha - 3:59pm, Sobota 4 Grudzień 2010.