
Korzenna zupa z jagnięciny, ciecierzycy i cukinii
Autor: thiessa @ 9:17pm, środa 1 Grudzień 2010.
Źródło: „Zupy†Carole Clements.
Trzy lata temu zrobiłam tą zupę kiedy udało mi się kupić baraninę i było to drugie z kolei danie z baraniny, które zrobiłam już w życiu dorosłym. Oba smakowały wyśmienicie. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tego mięsa a byłam na nie skazana, jako że mój dziadek zajmował się hodowlą owiec. Owce hodowane były na wełnę i przeznaczone na spożycie we własnym zakresie jak już były bardzo stare. Smaku jagnięciny nie było mi zatem dane poznać. Obecnie czasy się zmieniły i wujek, który odziedziczył gospodarstwo po dziadku owce hoduje na mięso tylko i wyłącznie i tutaj króluje jagnięcina i to bardzo młoda. Całość idzie na eksport. Cóż, wujek na drugim końcu Polski, mięso kupiłam w sklepie, ale tym razem postanowiłam tą zupę przyrządzić z jagnięciny.
Składniki:
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
450 g chudej baraniny lub jagnięciny, pokrojonej w kostkę,
1 cebula, drobno posiekana,
2-3 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
1,2 l wody,
400 g pomidorów z puszki, pokrojonych,
1 listek laurowy,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki oregano,
1/8 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki kuminu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka pasty harissa, albo więcej do smaku,
400 g ciecierzycy z puszki (ja namoczyłam i ugotowała,),
1 marchew, pokrojona w kostkÄ™,
1 ziemniak, pokrojony w kostkÄ™,
1 cukinia pokrojona na kawałki,
100 g zielonego groszku,
listki mięty lub kolendry do posypania.
Jagnięcinę podsmażać partiami w garnku, wyjąć. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, lekko podsmażyć, zalać wodą. Włożyć mięso, wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. Zszumować tworzącą się pianę. Po godzinie dodać pomidory, marchewkę, ziemniaki i ciecierzycę. Gotować 5-10 min i dodać cukinię z groszkiem, gotować jeszcze ok. 10 min. Przyprawić harissą i solą. Na talerzach posypać kolendrą lub miętą.
Komentarze
Ale zupka! I z mojej nowo testowanej książki! Ideologicznie jagniÄ…t nie jadam, ale zastÄ…piÄ™ to miÄ™so jedynym jakie jadam - polÄ™dwicÄ… woÅ‚owÄ…, wiem, że smak bÄ™dzie inny, bo baranina specyficzna, nie wiem jak jagniÄ™cina, czy też ma charakterystyczny posmak? Ale póki co jeszcze zostanÄ™ przy rybnych zupkach, zwÅ‚aszcza , zÄ™ wczoraj popeÅ‚niÅ‚am kolejnÄ…!
Kinga - 1:09pm, Czwartek 2 Grudzień 2010.
Kinga a jaka roznica, czy jesz krowke, czy owieczke? Wieprzowine rozumiem, bo to niezdrowe mięso i sama jadam może ze 2 razy w roku, przewaznie do chinszczyzny. Kurczaka tez rozumiem, bo nafaszerowany hormonami.
thiessa - 10:13pm, Czwartek 2 Grudzień 2010.
Ja mieso jadam dosyc rzadko ale czasami mam fazy na miesne dania i wtedy jest mi zupelnie bez roznicy jakiego zwierzaka jem (strasznie to zabrzmialo:)) Nawet wieprzowina nie pogardze. Zreszta u mnie w domu zawsze krolowala wieprzowina. Teraz jem jej mniej bo moj M. nie lubi. Za to jagniecine lubie i jak zwykle przepis na te zupke laduje w moim notatniku :))
majka - 9:02am, środa 8 Grudzień 2010.
Hm, ja bym powiedziaÅ‚a, że różnica smakowa miÄ™dzy jagniÄ™cinÄ… a woÅ‚owinÄ… taka, jak miÄ™dzy wieprzowinÄ… a woÅ‚owinÄ…, czyli imho duża (to komentarz do pierwszego komentarza). Różne warianty jagniÄ™ce jadÅ‚am, ale zupy - (jeszcze) nie :)
BTW, to, co piszesz, że wszystko idzie na eksport - to smutne ;( Zważywszy na to, jak trudno kupić jagnięcinę (ja nabywam mrożoną, w Makro, raz na ok. kwartał).
ptasia - 7:25pm, Czwartek 9 Grudzień 2010.