<<Strona główna

Chana masala i szpinakowe roti

Autor: thiessa @ 9:39pm, Niedziela 28 Listopad 2010.


Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe


To będzie długi wpis, bo lista składników do wykonania tego dania jest imponująca. Postanowiłam zainaugurować nim korzenny tydzień. Wszystkie mieszanki przypraw potrzebne do jego wykonania sporządzam sama i stale mam na stanie. O ile zdobycie składników do przyrządzenia garam masali nie stanowi większego problemu (może poza liśćmi kasji, które można pominąć) to przyrządzenie chaat masali w naszych warunkach wymaga sporej gimnastyki, a przynajmniej wymagało do niedawna. Część przypraw można było swego czasu kupić jedynie poza granicami naszego kraju, przy okazji wizyty w indyjskim sklepie. Nie tak dawno widziałam w "Kuchniach Świata" ajowan, amchoor i anardanę, przyprawy, które dla większości naszego społeczeństwa są równie egzotyczne jak nieznane. Dla tych, którzy nie mają ochoty bawić się w kompletowanie przypraw dodam, że można również kupić już gotową mieszankę chaat masala.
Sama chana masala jest niezwykle pikantnym daniem, ale nic dziwnego, w jej skład wchodzi aż 4 świeże papryczki chilli i dodatkowo chilli w proszku. Zjedliśmy ją na obiad a to, co pozostało zabrałam na następny dzień do pracy i zjadłam w porze lunchu.
Jeśli chodzi o roti to było to moje pierwsze podejście do indyjskiego pieczywa, wcześniej bardzo wnikliwie studiowałam technikę ich wyrobu u tubylców. Ponieważ eksperyment się udał, będę go powtarzać, zwłaszcza, że przywiozłam sobie z Indii patelnie do ich wypieku zwaną tavą.

Chana masala

Składniki:

250g ciecierzycy,
1 duża cebula, z grubsza posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
5 cm kawałek imbiru, posiekany (dałam mniej),
1 zielone chilli, posiekane,
olej lub ghee do smażenia,
1 łyżka mielonego kuminu,
1 łyżka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego chilli (dałam 1/2),
szczypta asafoetidy,
2 łyżki jogurtu,
2 1/4 łyżki garam masala*,
2 łyżki pasty tamaryndowej,
1/2 cytryny,
3 zielone chilli w całości,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
3 łyżeczki soli (dałam 1 1/2),
2 łyżeczki chaat masala**,
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki,
2 cm kawałek imbiru, pokrojony na cienkie paseczki,
kolendra do posypania (opcjonalnie).

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc w 2l wody. Zalać świeżą wodą i gotować przez 1 -1 1/2 godziny, albo do momentu, kiedy będzie miękka. Osobiście gotuję ciecierzycę przez 2 godziny.
Zmiksować cebulę, czosnek, imbir i chilli na pastę w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem.
Rozgrzać w rondelku olej lub ghee i smażyć pastę na złotobrązowy kolor. Dodać kumin, kolendrę, mielone chilli i asafoetidę. Smażyć 1 minutę. Dodać jogurt i smażyć przez kolejną minutę. Domieszać 2 łyżki garam masala i wlać 5 szklanek płynu z gotowania ciecierzycy. Doprowadzić do wrzenia, i zmniejszyć ogień. Dodać pastę tam,ryndową, cytrynę, całe zielone chilli, sól i pieprz oraz ciecierzycę. Gotować częściowo przykryte przez 30 minut, po czym wyrzucić cytrynę i gotować przez kolejne 30 minut, albo do momentu, kiedy płyn wyparuje a ciecierzyca pokryje się ciemnobrązowym sosem.
Na koniec dodać chaat masalę i pozostałą garam masalę. Wymieszać z surową cebulą, imbirem i kolendrą, jeżeli jej używamy.


*Garam masala
(3 łyżki)

8 strączków kardamonu,
2 liście kasji (cassia leaves, indyjskie liście laurowe),
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
2 łyżeczki nasion kuminu,
2 łyżeczki nasion kolendry,
5 cm kawałek kory cynamonowej,
1 łyżeczka goździków.

Przyprawy uprażyć na suchej patelni. Wyłuskać nasiona ze strączków kardamonu, połamać liści kasji na kawałki i zmielić w młynku do kawy. Przechowywać w słoiku, żeby nie zwietrzało.


**Chaat masala
(10 łyżek)

4 łyżki nasion kolendry,
2 łyżki nasion kuminu,
1 łyżeczka ajowanu,
3 łyżki czarnej soli,
1 łyżka amchooru (sproszkowane zielone mango),
2 suszone chilli,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
1 łyżeczka suszonych nasion granatu (anardana) .

Na suchej patel;ni prażyć oddzielnie kolejno nasiona kolendry, kuminu i ajowanu. Zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu z pozostałymi składnikami. Przechowywać w słoiku, żeby nie zwietrzało.

Saag roti (szpinakowe roti)
(20 sztuk)

Składniki:

200g szpinaku (tylko liście, bez łodyżek),
500g (3 1/3 szklanki) mąki atta (u mnie pełnoziarnista mąka Lubelli, idealny odpowiednik),
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oleju lub ghee,
ghee lub olej do smażenia.

Szpinak zalać gorącą wodą i poczekać, aż straci jędrność. Przelać zimną wodą, żeby zachować kolor, odcisnąć i posiekać.
W misce wymieszać mąkę, sól, olej lub ghee, szpinak i około 250 ml wody. Uformować ciasto i wyrabiać je przez 5 minut (u mnie zeszło więcej mąki, niż wynikało to z przepisu.) Włożyć do natłuszczonej miski i pozwolić odpocząć 30 minut.
Podzielić ciasto na 20 kulek. Pracując tylko z jednym kawałkiem ciasta na raz rozwałkować go na placuszki o średnicy 12 cm i grubości 1 mm.
Roti posmarować olejem lub ghee (użyłam ghee z uwagi na niepowtarzalny aromat) i smażyć na rozgrzanej patelni przez 1 minutę, obrócić i smażyć z drugiej strony przez 2 minuty. Sprawdzać, czy roti się nie przypalają. Powinny mieć jasny kolor i gdzieniegdzie brązowe plamki. Przekładać usmażone roti na talerz. Przykryć ścierką lub drugim talerzem. Usmażyć kolejne roti.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, to fantastyczna inauguracja ;) A powiedz, bo kiedyś się pytałam, pod chucumberem - czy zastąpienie ajowanu tymiankiem + kminkiem to b. głupi pomysł?

ptasia - 11:34am, Poniedziałek 29 Listopad 2010.

W sumie ajowan ma podobny aromat do tymianku. Zastanawiam sie tylko, czy nie lepiej tymianek+anyz? Ja swoj kupilam na allegro u wiadomego sprzedawcy na S.

thiessa - 7:51pm, Poniedziałek 29 Listopad 2010.

Szacuneczek! Chcialabym sobie kolacyjke dzisiaj zjesc u siebie :)

monikucha - 11:26pm, Poniedziałek 29 Listopad 2010.

Fascynuje mnie kuchnia indyjska, ale jestem początkujący i mam pytanie co do prażenia przypraw do garam masali - jak długo należy je prażyć, do jakiego momentu razem wszystkie czy każde osobno? Pozdrawiam.

idek1 - 9:10am, Czwartek 10 Luty 2011.

Ja tez polecam samemu przyrzadzic garam masala - ja robie wg tego przepisu http://dotykindii.pl/garam_masala.html , mieszanka przygotowana wg niego jest dokladnie taka, jaka przywiozlam kidys z Indii

naina - 1:18pm, Wtorek 20 Wrzesień 2011.http://www.dotykindii.pl

Naina mam nadzieje, ze z tym kminkiem w przepisie to jest blad?

thiessa - 11:45am, Niedziela 25 Marzec 2012.

gay dating site gainesville fl
gay master slave dating
<a href=dating-gaym.com?>dating gay male</a>

MichaelDof - 3:35am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów