
Przemyskie gołąbki z ziemniaków
Autor: thiessa @ 11:18am, Sobota 27 Listopad 2010.
Po gołąbkach z kasztanami i żurawiną została mi kapusta, postanowiłam zrobić gołąbki, których nie jadłam od czasu opuszczenia rodzinnego domu, a które robi się w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Moja babcia piekła je w piecu chlebowym, moja mama zwyczajnie w piekarniku.
Wykonanie takich gołąbków to żadna filozofia. Farsz przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Ścieramy na drobnej tarce ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę lub ścieramy surową. Ja dodaję jedną i drugą. Przyprawiamy solą i pieprzem i zagęszczamy kaszą manna. Farsz powinien mieć luźną konsystencję, taką jak na placki ziemniaczane. Przygotowanym farszem nadziewamy sparzone liście kapusty z odciętym wcześniej zgrubiałym nerwem. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce wyłożonej liśćmi kapusty, przykrywamy warstwą liści i zapiekamy 1- 1 1/2 godziny. Generalnie gołąbków nie ma sensu podlewać woda ani bulionem. Płyn, który z nich wypływa jest wystarczający i z tego też powodu farsz nie może być za bardzo zagęszczony. Gołąbki będą jeszcze lepsze, kiedy przed przykryciem liśćmi polejemy je śmietaną.
Na drugi dzień są najsmaczniejsze pokrojone w plastry i podsmażone na patelni. Podajemy ze śmietaną.
Komentarze
ja tez robię takie gołąbki i bardzo je lubię
margot - 4:27pm, Sobota 27 Listopad 2010.
A z jakiej czesci Polski pochodzisz? Z moich znajomych nikt nie zna tych gołąbków.
thiessa - 8:51am, Niedziela 28 Listopad 2010.
Pierwszy raz w zyciu takie widze i konkretnie obslinilam sie na sama mysl o tak przygotowanych ziemniakach. :) Cudo, zrobie na pewno tej zimy. Pozdrawiam!
Karolina - 1:49pm, Poniedziałek 29 Listopad 2010.
Gosiu! u mnie też robi siÄ™ w domu gołąbki z ziemniakami dokÅ‚adnie wg Twojego przepisu. nie bÄ™dÄ…c Å›wiadoma, że to danie regionalne zamówiÅ‚am w Krakowie gołąbki z ziemniakami i dostaÅ‚am osobno gołąbka z ry zem i osobno ziemniaki:-) pozdrawiam serdecznie! super blog!
agale - 10:42pm, środa 22 Lipiec 2015.
Ale numer! Chociaż nie powinno mnie to dziwić, bo moja teÅ›ciowa też je gołąbki z ziemniakami. Zawsze mi siÄ™ jednak wydawaÅ‚o, że Kraków jest nam bliższy kulinarnie.
thiessa - 12:47am, Czwartek 24 Wrzesień 2015.
A u nas kiszka ziemniaczana, ale do ziemniaków dodaje siÄ™ skwarki, np.podgardle got lub smażone, krojonÄ… sparzonÄ… wÄ…trobÄ™. Pychota.
Hanna - 12:11am, Sobota 5 Styczeń 2019.