
Picarones - peruwiańskie pączki
Autor: thiessa @ 9:17pm, Czwartek 25 Listopad 2010.
Źródło: "Nirmala’s edible diary†Nirmala Narine
Rzadko zdarza się, że przygotowuję coś słodkiego, tym razem miałam dużą ochotę na słodkie i wszystkie składniki w domu. Przepis był szybki, zatem mogłam prawie natychmiast zaspokoić swój apetyt. Trochę czasu zajęło gotowanie ziemniaka a później już poszło błyskawicznie. W trakcie przygotowywania ciasta okazało się, że mąki jest zdecydowanie za mało. Ciasto wciąż się kleiło, więc postanowiłam dosypywać do skutku. Po picarones nie należy się spodziewać żadnych uniesień. Są ciężkie i nieco gumowe, ale zawsze mogę powiedzieć, że mam kolejne kulinarne doświadczenie za sobą.
Składniki:
1 słodki ziemniak (ok. 350g),
1/3 szklanki mąki (a tak naprawdę ile będzie potrzeba),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/8 łyżeczki cynamonu,
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
olej do głębokiego smażenia,
cukier puder do posypania, miód do polania (może być syrop z agawy).
Ziemniaka włożyć do garnka, zalać zimną wodę i gotować przez 40 minut. Sprawdzić czy jest wystarczająco miękki. Osuszyć i po wystygnięciu obrać ze skórki. Użyć widelca, żeby dokładnie podusić miąższ. W razie konieczności usunąć włókna. Ja musiałam przetrzeć ziemniaka przez sitko, żeby się ich pozbyć. Z jednego ziemniaka powinno wyjść 1 1/2 szklanki puree.
Ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, podzielić je na 6 części, z których utoczyć kulki. Kulki spłaszczyć i zrobić w nich palcem albo drewnianą łyżką dziurkę. Wyrównać brzegi ciasta i położyć na posypanej mąką desce. Po uformowaniu wszystkich picarones smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i skropić miodem.

Komentarze
piekne zdjęcie!! co tam że gumowate zjadlabym ze smakiem :)
piegusek1976 - 10:12pm, Czwartek 25 Listopad 2010.
WyglÄ…dajÄ… pysznie!
Amber - 8:33am, Piątek 26 Listopad 2010.
Wielka szkoda, ze tak rzadko przygotowujesz cos slodkiego :) A moze to i lepiej bo gdyby wszystko wygladalo tak smakowicie jak te picarones to zaslinilabym monitor :))
majka - 8:51am, Piątek 26 Listopad 2010.
Dziekuje Wam. Zdjecie jakos wyjatkowo mi sie udalo, pomimo ze robione przy sztucznym swietle.
thiessa - 8:29pm, Piątek 26 Listopad 2010.
RzeczywiÅ›cie bardzo kuszÄ…co wyglÄ…dajÄ… szczególnie jak siÄ™ na nie patrzy pijÄ…c porannÄ… kawÄ™;-)
grumko - 5:57am, Sobota 27 Listopad 2010.
Wygladaja bardzo pysznie!
monikucha - 2:26pm, Niedziela 28 Listopad 2010.
Ile pÄ…czków wychodzi z tego przepisu?
Patrycja - 1:14pm, Wtorek 29 Styczeń 2013.
Patrycja niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo zwyczajnie nie pamiętam, a pączki robiłam dość dawno.
thiessa - 5:11pm, środa 20 Luty 2013.
maka paka tu była #diabeł
rumak - 2:24pm, Czwartek 10 Styczeń 2019.
jestem gópim debilem i lóbie jesici lody
mechichichanin - 2:25pm, Czwartek 10 Styczeń 2019.
JESTEM SUPER
SZYMON CHLEBDA - 2:26pm, środa 13 Luty 2019.