
Pieczeń z indyka i quinoa
Autor: thiessa @ 10:04pm, środa 24 Listopad 2010.

Źródło: "Nirmala’s edible diary†Nirmala Narine
Danie pochodzÄ…ce z Peru, które zawiera mnóstwo biaÅ‚ka i jest absolutnie pyszne. Jest to Å›wietna alternatywa do pieczeni rzymskiej, której nie lubiÄ™, bo jest ciężka zbita i niezbyt atrakcyjna smakowo. ZaletÄ… tego dania jest również to, że nie trzeba do niej gotować dodatkowych wÄ™glowodanów w postaci ziemniaków, czy ryżu, bo jest „wszystkomajÄ…caâ€, takie 2 w 1. Wystarczy saÅ‚ata i mamy tradycyjny obiad w nowym wydaniu.
Składniki:
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, posiekana,
1 średnie jalapeño, wypestkowane i drobno posiekane,
1 1/2 szklanki ugotowanej quinoa (1/2 szklanki nieugotowanej),
450g mielonego mięsa z indyka,1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej,
1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 duże jajko, lekko ubite,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.
Na oliwie podsmażyć cebulę z jalapeño, aż będą miękkie. W dużej misce wymieszać z pozostałymi składnikami i włożyć do wysmarowanej olejem keksówki. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200C. Po wyłączeniu piekarnika trzymać w nim pieczeń jeszcze przez 10 minut, następnie wyjąć i odstawić jeszcze na 5 minut.
Podawać pokrojone w plastry. Smakuje wspaniale podane na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze
Dzisiaj znowu bede piekla, bo jest fantastyczna. Pasuje mi tez dlatego, ze moge upiec na dwa dni i odgrzac w mikrofalowce w dzien, kiedy nie mam czasu gotowac, a musze zjesc lekki, acz pozywny obiad przed silownia. :) Jeszcze raz dziekuje slicznie za ten przepis.
Karolina - 4:42pm, środa 19 Styczeń 2011.